Autor Wątek: kapsułkownica  (Przeczytany 8430 razy)

Offline quantum

• Średnio Pisze
kapsułkownica
« dnia: Czerwca 23, 2015, 21:42:49 »
posiadam kapsułkownicę do ziół w proszku (maszynkę do wypełniania i zamykania wypełnionych kapsułek hurtem), 'obsługującą' kapsułki żelatynowe lub wegetariańskie w rozmiarze 00, używana kilka razy, jeśli byłaby komuś potrzebna proszę pisać, pozdrawiam:)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: kapsułkownica
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 23, 2015, 21:47:35 »
napisałem do Ciebie na pw.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 23, 2015, 22:04:14 »
Nie wiem jaki model ale to jest bardzo fajna rzecz, uważam, że każdy zielarz powinien mieć.

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 23, 2015, 22:14:24 »
Ja się zrobiłem kiedyś w konia i kupiłem do kapsułkownice rozmiaru "0" i teraz muszę robić i zażywać 2 x tyle.
"00" to jest właściwy rozmiar. Jakbyś była chętna to chętnie bym się wymienił ale podejrzewam że to Cię nie interesuje.

Offline quantum

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 23, 2015, 22:19:06 »
raczej nie:) póki co czekam na odpowiedź adampupki:)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 23, 2015, 22:22:12 »
już napisałem
:-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 10, 2016, 09:51:23 »
W temacie ale kapsułek - jaki rozmiar by pasował do 1g kurkumy + pieprz + olej lniany  - jak myślicie ? :) 

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 10, 2016, 10:32:14 »
W temacie ale kapsułek - jaki rozmiar by pasował do 1g kurkumy + pieprz + olej lniany  - jak myślicie ? :) 

To zależy od ciężaru nasypowego proszku. Kapsułki 00 mają pojemność 0,95 ml, kapsułki 000 - bodajże 1.3ml (nie jestem pewien). Ja napełniam kapsułki 0 (0,68ml) - jak dobrze ubiję proszek waga kapsułki z proszkiem dochodzi do 0,6g (proszku -  0,5g).

Dlaczego chcesz dodać olej lniany do proszku? - przecież to szybko stwardnieje - jak pokost. Utleniony olej lniany jest toksyczny.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 10, 2016, 10:52:48 »
Dlaczego chcesz dodać olej lniany do proszku? - przecież to szybko stwardnieje - jak pokost. Utleniony olej lniany jest toksyczny.

To jest pokost, bo tak się go wytwarza ;-)
Pokost nie jest trujący, ale walorów smakowych czy leczniczych już nadmiernych nie ma. Pachnie jak stara farba olejna.

Ale zgodzę się, że do tego miksu byłby lepszy inny olej, nie z grupy schnących, nawet z oliwek, albo po prostu błotko w słoiku i się nie paprać kapsułkami.

Pozdrowienia :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 10, 2016, 10:59:07 »

Tak mi doradzono - sorry winiarz jestem . ;)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 10, 2016, 11:11:33 »
Proponowałbym kapsułkować mix ekstraktów z kurkumy i czarnego pieprzu w mniejsze kapsułki np."0" - najpopularniejsze - składników czynnych w porcji będzie dużo więcej, będzie łatwiejsze do połknięcia. Kapsułki łykać np. przy tłustym posiłku albo popić tym olejem wytrzepanym z kefirem.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 10, 2016, 11:20:52 »
Mnie do "00" wchodzi najczęściej 0,8g.

Offline Johnsmith

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 20, 2018, 18:22:59 »
Aktualne? Bo bym odkupił.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 22, 2018, 14:32:35 »
Polecam zajrzeć na aliexpress, jeżeli komuś nie zależy na czasie to można fajne kupić na 100 kapsułek i produkować hurtowo. Jak ktoś planuje dużo robić to takie małe na 10 kapsułek to jest straszna strata czasu i dużo zabawy. Jakby ktoś nie mógł znaleźć to zapraszam na PW, podeślę link.

Jeszcze takie pytanie mi się nasuwa. Czym mielicie zioła? U mnie mało co daje radę, a próbowałem z młynkiem do słodu ręcznym, młynkiem do kawy elektrycznym, moździerzami itp.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 22, 2018, 14:36:09 »
Nie ma łatwych i uniwersalnych rozwiązań... Przeczytaj, ile jest wątków w tym dziale...
Pewnie, prędzej czy później skończysz z rozdrabniaczem do gałęzi, śrutownikami, młynkami, maszynkami do mięsa, robotami, blenderami...

Pozdrowienia :-)