Witamy na forum Zielarzy
Witam!Stosuję ostropest od trzech dni, trzy łyżeczki dziennie w jednorazowej dawce (na szczęście nie mam problemów z "suchością" ani smakiem zmielonych ziarenek ) Po zażyciu w żołądku czuję jakby "napęcznienie", jakbym za dużo się najadła, ale tylko w górnej części żołądka. Po jakimś czasie to przechodzi. Czy to normalne? Powinnam się martwić, zmienić sposób dawkowania czy nie przejmować się?
Silibum marianum Gaerth - Silibin ma właściwości immunosupresyjne, co umożliwia zastosowanie go w stwardnieniu rozsianym. Silibina zapobiega też upośledzeniu pamięci i niszczeniu komórek nerwowych spowodowanym utlenianiem, co otwiera perspektywy jej zastosowania w leczeniu choroby Alzheimera.
Sylimaryna stanowi 1,5–3% suchej masy owocu i jest izomeryczną mieszaniną unikalnych kompleksów flawonoidowych – flawonolignanów. Głównymi przedstawicielami tej grupy prezentowanymi w sylimarynie są sylibina, izosylibina, sylikrystyna, izosylichrystyna, sylidianina, sylimonina. Skład chemiczny owoców ostropestu plamistego oprócz flawonolignanów obejmuje również inne flawonoidy (m.in. kwas oleinowy; 30% kwas oleinowy; 9% kwas palmitynowy), tokoferol, sterole (cholesterol, kampesterol, stigmasterol i sitosterol), cukry (arabinoza, ramnoza, ksyloza i glukoza) oraz białka. Jednak w najwyższym stężeniu, stanowiącym około 50-70% ekstraktu, występuje sylibina, która jest głównym bioaktywnym składnikiem ekstraktu, co zostało potwierdzone w różnych badaniach. Oprócz działania hepatoprotekcyjnego sylibina ma silne właściwości przeciwutleniające i moduluje różne szlaki sygnalizacji komórkowej, co skutkuje redukcją mediatorów prozapalnych.