Autor Wątek: Ostropest Plamisty  (Przeczytany 46271 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Ostropest Plamisty
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 05, 2011, 22:13:58 »
Przepraszam, trochę namieszałam. kilo po 14 zł. możecie sobie kupić u Waldka - mojego dostawcy - na allegro. http://allegro.pl/ostropest-plamisty-od-plantatora-zbior-2011-rok-i1976464800.html   tel.507046878 , 510428267 lub 511833238

« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2011, 22:18:58 wysłana przez ineslik »

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 06, 2011, 08:48:40 »
Ja biorę od tej osoby
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3467820

Podałbym link do aukcji ale zaraz się kończy więc daje link do wszystkich przedmiotów sprzedającego. Za 3 godziny skończy się jedna aukcja i po pewnym czasie powinna być kolejna.
Człowiek handluje tylko ostropestem, który sam uprawia. Cena też dobra 12zł.

A wracając do barwników i pytania Ingwer.
Czy rzeczywiscie w NAJNOWSZYCH lekach  musi sie to znajdowac ?

Gdyby tych składników nie było to zmniejszyła by się liczba zachorowań na bardzo wiele schorzeń, a raczej nie znam firmy farmaceutycznej, której na tym zależy.
Wszystkie instytucje żywieniowe na świecie są lobbowane przez przedstawicieli firm farmaceutycznych tak aby w produktach żywieniowych i suplementach były zachowane tzw. normy.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 08, 2011, 23:27:00 »

Panowie - wiem, ze macie racje...
Ja tez o tym wiem, i zdaje sobie sprawe z "korupcyjnych" - ze tak powiem,
dzialan koncernow farmaceutycznych...
Tyle, ze to jest potwworne...
A ten przyklad, jest tylko jednym z nieskonczonej ilosci podobnych dzialan...

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 09, 2011, 08:22:07 »
Ingwer nie jest to potworne.

To ludzie są leniwi. Nie chce im się za bardzo gotować, nie chce im się douczać, nie chce im się patrzeć na świat z innej perspektywy, a ktoś to po prostu wykorzystuje - taka jest natura człowieka.

Dam może nie za bardzo dobry przykład, ale nie mam innego :)

Alkohol. Jest go w sklepach dużo i pod różnymi formami - nie zawsze nadającymi się do spożycia. Weźmy pod uwagę wódkę. Czemu zamiast wódki nie kupić sobie np. taniego i łatwo dostępnego denaturatu? Dlatego, że wszyscy informują nas w koło o jego zanieczyszczeniu i szkodliwości. Ale już np. przy wódce z tzw. mety jest już troszkę inaczej bo nie jest oficjalnie na niej napisane, że może być pozyskiwana z jakiegoś rozpuszczalnika i jest szkodliwa - tu już ludzie ryzykują i piją mimo, że co jakiś czas pojawiają się śmiertelne zatrucia i o nich się mówi, czyta lub ogląda.
Tak samo jest z jedzeniem i niektórymi suplementami. Niby w telewizji bądź w innych mediach mówi się o przetworzonej żywności, konserwantach, barwnikach itp. ale na opakowaniu nie ma ani jednej informacji o szkodliwości i ludzie się trują - taki to światowy absurd :)

Pozdrawiam i życzę udanego piątku :)

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 18, 2012, 10:23:09 »
Uwaga uwaga :)
Mam kolejny problem.
Potrzebuje zastosować ostropest u pewnej osoby.
Trzy łyżeczki mielonych nasion dziennie.

Problem pojawił mi się z przyjmowaniem, a konkretnie osoba ta nie lubi jogurtów kefirów itp.
Problem też jest z podawaniem bezpośrednio doustnie z popijaniem.

Czy macie inne sposoby?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 18, 2012, 10:47:35 »
Potrzebuje zastosować ostropest u pewnej osoby.
Trzy łyżeczki mielonych nasion dziennie.
[...]
Problem pojawił mi się z przyjmowaniem, a konkretnie osoba ta nie lubi jogurtów kefirów itp.

A w gęstej zupie lub przegniecione z ziemniakami?
Można mieszać z twarogiem ze śmietaną. Można zmieszać z miodem lub inną słodkością do smarowania chleba, jeśli to dziecko.

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 18, 2012, 10:49:20 »
Adrianie! Nie za bardzo zrozumiałam. Czy ta osoba ma problem z łykaniem, bo piszesz o tym popijaniu...mnie jak coś nie smakuje, to robie tak:
mam z apteki kapsułki skrobiowe najwiekszego rozmiaru. Pakuję do nich odmierzoną porcję kurkumy z pieprzem i popijając połykam. Nie czuję smaku. Ale to trzeba popic, kapsułka namięknie od płynu i łatwo to połknąc.Ewa

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 18, 2012, 10:53:21 »
Ewo
Dzięki za info.
Osoba ma problemy z przełknięciem konkretnie łyżeczki zmielonego ostropestu ze względu na suchość. Sam nie raz się zakrztusiłem :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 18, 2012, 19:32:35 »
Z bigosem też jest git, dodaję też wielkie ilości do chlebków pieczonych przeze mnie. Sama oszczędzam ostatnio młynek i rozgryzam  - te od Waldka są dosyć miękkie.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 23, 2012, 09:06:38 »
Kolejne badanie, tym razem dotyczące ostropestu i silnie niszczącego leku w chemioterapii - metotreksatu

Wiki o metotreksacie i jego działaniach niepożądanych:
W zastosowaniu onkologicznym lek jest bardzo toksyczny. Jego stężenie we krwi powinno być monitorowane, dla większego bezpieczeństwa jego stosowania. Przenika do płynu mózgowo-rdzeniowego. Przenika również do jam surowiczych ciała, jamy otrzewnowej, jamy opłucnej. Powolna eliminacja leku z płynu wysiękowego przedłuża jego toksyczne działanie na organizm. W dużych dawkach może powodować niewydolność nerek, wątroby, zapalenia skóry, naczyń krwionośnych. Uszkadza również szpik, uszkadza błony śluzowe. może powodować stany zapalne błony śluzowej, biegunki, nudności, nadżerki, wypadanie włosów. Podany dokanałowo jest również neurotoksyczny. Ciężkość objawów jest ściśle uzależniona od czasu ekspozycji na lek i wzrasta po 48 godzinach jego stosowania.

Badanie zostało przeprowadzone na szczurach.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22087179

Wniosek z badania:
"Ekstrakt z ostropestu może skutecznie zapobiegać zaburzeniom i zwłóknieniu wątroby"

Adriano

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 23, 2012, 18:22:34 »
Podobnie jak Ineslik ostropest jem,1 łyżeczkę dziennie rozgryzam.Czy lepiej go zmielić?
Mam ostropest ze sklepy ziołowego i co ważne jest "żywy",ponieważ z nasionek wyrosły piękne okazy:)(jesienią)

Offline Brzozka

• Nowy
  • *
  • Logistyk / Sp. od Spraw Niemozliwych
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 08, 2012, 03:11:31 »
Znajomy rolnik wrzuca do kieszeni garsc ostropestu i pogryza w ciagu dnia. To tez troche odstresowywuje, taki atawistyczny odruch zucia, gryzienia.

Moja mama zauwazyla, ze kupiony na rynku od gospodarza ostropest jest jakis zakurzony wiec wrzuca garsc nasion na sciereczke i troche poczysci.

Ja mielony posypuje na ziemniaki i polewam je oliwa.
Nie wiem czy lepiej jest zazywac ostropest z woda czy olejem. Sam w sobie jest troche tlusty.
Najprosciej dodawac go do jedzenia: posypac na kanapki, zmieszac z maslem, dosypac do salatki, zupy, drugiego dania... Co fantazja podpowie. Znalazlam na opakowaniu zalecenie, by nie brac wiecej niz 3 lyzeczki dziennie. Nie wiem czy to jest zasadne.

...
Stearynian magnezu :)
Sa firmy produkujace suplementy zywieniowe bez tego specyfiku i twierdza, ze jest uzywany dla zwiekszenia wydajnosci przez pazerne firmy, bo sprawia, ze masa na tabletki nie przywiera do maszyn.
W tej mierze dala mi do myslenia Charlotte Gerson. Podobno ludzie czyszczacy szamba znajduja w nich suplementy i to jeszcze z widocznymi nazwami producenta :) To szczyt dbalosci o wlasny wizerunek ;)
Strearynian jest spotykany w naturze ale do tabletek dodaja na pewno sysntetyczny a wiec nic potrzebnego organizmowi.

Ostropest chcialam zazywac w 'Essentiale' ale tam skladnikiem jest tez soja. I nikt mi nie da zajrzec jej w geny wiec bardzo dziekuje. Dobrze, ze aspartamu nie dodali co tez sie zdaza w 'lekarstwach'. Raz oddawalam z powodu zawartosci aspartamu wit. C. W Irlandii zwrot przyjeli w aptece. W Polsce nie przyjmuja zwrotu lekarstw.

Adrianie, a propos alkoholizowania sie mialam kiedys nazwy kilku ziol zalecanych do picia oslonowo na watrobe, na pare godzin przed zakrapiana impreza. Co to moglo byc?
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2012, 03:37:22 wysłana przez Brzozka »
Glupich nie sieja, madrych nie orza...

Offline telimena8080

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 28, 2012, 10:00:32 »

Możesz wrzucić w Google "ostropest stosowanie"

Znalazłam w internecie coś takiego http://ziola.pisz.pl/ostropest-plamisty/
Może się komuś przyda trochę mało napisane ale zawsze to coś :)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 10, 2012, 10:36:44 »
Trochę odświeże temat....czy ktoś może stosował ostropest w przypadku chorób alergicznych, w hamowaniu autoagresji? Dr Różański o nim pisze, więc pomyślałam, że może ktoś w ten sposób zastosował.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 14, 2012, 22:51:41 »
Nie mam wątpliwości, że ostropest powinno się zażywać...i tak robię.
Kupuję niemielony 200g -8 zł. Przeszukałam internet, by kupić go w kilogramowym opakowaniu,wiadomo że to co jest konfekcjonowane wychodzi drożej.
Co się okazuje:
można kupić w cenie ok. 10 zł za kilogram, np. tu:  http://www.zielonykarmnik.pl/ostropest-plamisty-10-kg-cat-419-id-15.aspx
Jest też ostropest bio w cenie ...80 zł!! za kg.
Jak uważacie, czy warto wydać te 80 zł, czy równie dobry jest osiem razy tańszy.Nie wiem czy przy "produkcji" tej rośliny stosuje się też opryski.
Proszę Was, napiszcie co sądzicie na ten temat.
Pozdrowienia Ewa