Znajomy rolnik wrzuca do kieszeni garsc ostropestu i pogryza w ciagu dnia. To tez troche odstresowywuje, taki atawistyczny odruch zucia, gryzienia.
Moja mama zauwazyla, ze kupiony na rynku od gospodarza ostropest jest jakis zakurzony wiec wrzuca garsc nasion na sciereczke i troche poczysci.
Ja mielony posypuje na ziemniaki i polewam je oliwa.
Nie wiem czy lepiej jest zazywac ostropest z woda czy olejem. Sam w sobie jest troche tlusty.
Najprosciej dodawac go do jedzenia: posypac na kanapki, zmieszac z maslem, dosypac do salatki, zupy, drugiego dania... Co fantazja podpowie. Znalazlam na opakowaniu zalecenie, by nie brac wiecej niz 3 lyzeczki dziennie. Nie wiem czy to jest zasadne.
...
Stearynian magnezu

Sa firmy produkujace suplementy zywieniowe bez tego specyfiku i twierdza, ze jest uzywany dla zwiekszenia wydajnosci przez pazerne firmy, bo sprawia, ze masa na tabletki nie przywiera do maszyn.
W tej mierze dala mi do myslenia Charlotte Gerson. Podobno ludzie czyszczacy szamba znajduja w nich suplementy i to jeszcze z widocznymi nazwami producenta

To szczyt dbalosci o wlasny wizerunek

Strearynian jest spotykany w naturze ale do tabletek dodaja na pewno sysntetyczny a wiec nic potrzebnego organizmowi.
Ostropest chcialam zazywac w 'Essentiale' ale tam skladnikiem jest tez soja. I nikt mi nie da zajrzec jej w geny wiec bardzo dziekuje. Dobrze, ze aspartamu nie dodali co tez sie zdaza w 'lekarstwach'. Raz oddawalam z powodu zawartosci aspartamu wit. C. W Irlandii zwrot przyjeli w aptece. W Polsce nie przyjmuja zwrotu lekarstw.
Adrianie, a propos alkoholizowania sie mialam kiedys nazwy kilku ziol zalecanych do picia oslonowo na watrobe, na pare godzin przed zakrapiana impreza. Co to moglo byc?