Autor Wątek: Ostropest Plamisty  (Przeczytany 46273 razy)

Offline sERR

• Nowy
  • *
Ostropest Plamisty
« dnia: Lutego 24, 2011, 06:09:43 »
Kontynuując wątek z innego działu ...

Macie może jakieś doświadczenie w stosowaniu ostropestu plamistego ?
Czy naprawde ma takie mocne działanie jak się słyszy ?

Zakupiłem już kilka worków i chce zacząć stosować profilaktycznie - na oczyszczenie i zdrową wątrobę. Nie wiem tylko jak ten ostropest stosować. Od paru dni miele ziarenka w młynku do kawy i jem go dolewając neico wody. Czuje tą 'goryczke' jednak po obserwacjach nastepnego dnia wydaje mi sie ze neidokonca go trawie, zreszta jak wiekszosc twardych nasion, co zapewne ogranicza jego skutecznosc.
Moze macie jakies sprawdzone sposoby na przygotowanie nasion by jak najbardziej je spozytkowac. A moze zalac go olejem (tak mi przyszlo do glowy) lub woda na dluzszy czas ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Ostropest Plamisty
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2011, 09:48:25 »
Dobrze robisz. Nie przejmuj się niestrawionymi resztkami, bo to skorupki.
Niektórzy robią też nalewkę, ale główna metoda to zjadanie surowych, zmielonych nasion.

Możesz wrzucić w Google "ostropest stosowanie"

Smacznego :-)
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2011, 09:50:18 wysłana przez Basia »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 19, 2011, 17:33:32 »
Ostropest plamisty powinno się oprawić w złote ramki . Namawiam każdego do jedzenia tego cudu natury. Zdrowa wątroba jest bardzo ważna  dla zdrowia i dobrego samopoczucia, a nowoczesny przemysł spożywczy stara się nam ją zniszczyć. Brońmy się ostropestem.

Najwygodniejszy jest ostropest drobno zmielony. Używam do mielenia młynka do nasion (do maku). Taki pył dodaję do gotowej zupy, sosu, bigosu, pralinek, do ciasta na chleb. To co zdrowe nie musi być zjadane jak lek, może być składnikiem smacznych potraw. Jedzmy zdrowe rośliny nie tylko po to , aby wyleczyć choroby, ale również nie dopuścić do ich rozwoju. Inez
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2011, 10:04:46 wysłana przez ineslik »

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 25, 2011, 10:13:23 »
Na początku roku u syna badania wykazały "dziurę na wątrobie" jak określił lekarz. Miał silne dolegliwości bólowe, ogólne złe samopoczucie. Zakupiłam ostropest i namówiłam do brania. Wczoraj mówi do mnie - mamo nie tylko że już od dawna nic mnie nie boli, to jeszcze ogólnie czuję się dużo lepiej. Ten ostropest mi pomaga.

W kwietniu będziemy robić kolejne badania. Zobaczymy jakie wyniki. Doniosę jakie są.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 25, 2011, 18:43:14 »
Kupiłam dzisiaj na allegro ostropest od plantatora, cena 13zł. za kilogram. http://allegro.pl/ostropest-plamisty-od-plantatora-1-kg-13-zl-i1504888332.html

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 27, 2011, 08:38:50 »
Ja też z powodzeniem stosuję ostropest, moi rodzice, ktorzy dużo leków musza brac także. I widac poprawę.
Używam też zmielonego ostropestu do mieszanki przyprawowej własnego autorstwa, ktorą stosuję od lat zamiast tradycyjnej soli czy wegety.

Mam jednak pytanie odnośnie ostropestu, słyszłam niedawno od kogoś, że ostropest wstrzymuje dziłanie niektorych lekow, np antykoncepcyjnych oraz, że podobno nie powinny go stosowac osoby chore na cukrzyce.
Czy tak jest faktycznie?
I jakie jeszcze mogą być skutki uboczne stosowania tego zioło?
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2011, 08:48:31 wysłana przez Szept »
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl
http://szept.poganko.pl/

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 27, 2011, 11:52:37 »
Witaj Szept,zaskoczyłaś mnie informacją,że ostropest jest przeciwskazany przy cukrzycy. Są różne rodzaje zaburzeń gospodarki węglowodanowej z różną etiologią .Czy moglabys rozszerzyć tę informację,jesli coś wiesz konkretniejszego-tzn -dlaczego,albo na co ma wpływ ostropest w cukrzycy?Skąd masz taką informację?

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 27, 2011, 12:20:39 »
Dziękuję Szept za zwrócenie uwagi na ostropest,faktycznie,też doczytałam,ze ostropest obniża poziom cukru,więc ,gdy ktoś bierze leki obniżajace cukier,powinien zwrócić na to uwagę.Ja na szczęście nie biorę juz żadnych leków syntetycznych i niech tak zostanie na zawsze.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zwrócenie uwagi na problem skutków ubocznych  ziół.

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 27, 2011, 13:07:56 »
Ja o tym usłyszłaam od kogoś, kto mam mame chora na cukrzycę (niestety nie wiem jaki typ) i podobno lekarz zabronił, bo ostropest ponoc blokuje wchłanianie insuliny. Ponoć też podobnie blokuje działania środków antykoncepcyjnych.
Dlatego własnie zapytałam tutaj, czy ktos z zielarzy może coś na ten temat pwoiedziec wiecej, bo nie ukrywam, że dla mnie ważne jest by wiedziec także o przeciwskazaniach do stosowania ziół lub domowych sposobów leczenia.

Ale jak sie dowiem z innych źródeł to na pewno napisze tutaj też.
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl
http://szept.poganko.pl/

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 27, 2011, 13:18:07 »
 Witajcie

Od  dawna  stosuję  sylicynar  jako  żródło  ostropestu,  z  dobrym  skutkiem. Jednak  teraz  chcę  przyjrzeć  się  dokładniej  jak  działają  po  zastosowaniu  same  nasiona.
Dziękuję  Inesilik   za  podanie  sprzedawcy tego  surowca. Już   nawiązałam  kontakt  z  tą  osobą,  myślę  ,  że  warto  kupować  zioła  bezpośrednio  od  producentów/  tak  jak  jest  to  w  tym  przypadku/ ,  bo  mamy  pewność  ,  że   materiał   jest  dobrej  jakości.

pozdrawiam, arte

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 27, 2011, 19:20:19 »
To podam jeszcze tel. do rolnika uprawiającego w Polsce amarantus - cena 5 zł. za kilo. 604-354-623 lub 600-559-016.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 05, 2011, 15:06:53 »
Dolacze ten wpis do tego tematu, bo jestem takze tego zdania,
ze najlepiej stosowac czyste nasiona ostropestu plamistego w profilaktyce i leczeniu watroby...

http://www.fbb.pl/olimp_sylimaron_100_60kaps_ids_1636_1

Zdrowie watroby.

Sylimaron 100 nowość na wątrobe -ostropest plamisty.

Olimp sylimaron 100 na allegro kupiłem po 6.99zł - 60 tabletek dawka zalecana 3x1 a jedna tabletka to :
ekstrakt z nasion ostropestu plamistego 80% (Sylibum marianum) 125 mg
w tym: Sylimaryna 100 mg.
Dane zdowalajace  :)

OLIMP SYLIMARON 100 ®- suplement diety zawierający ekstrakt z nasion ostropestu plamistego - będącego skarbnicą niezwykle cennych substancji aktywnie wspierających pracę wątroby oraz ochraniających ją przed destrukcyjnym działaniem różnych toksyn, leków i alkoholu.
Ta informacja takze zadowalajaca  :)

Dlaczego ostropest plamisty główny składnik OLIMP SYLIMARONU 100® uznawany jest za roślinę o tak szczególnych właściwościach prozdrowotnych?

Owocniki tej wyjątkowej rośliny zawierajś szereg związków o działaniu przeciwzapalnym, wzmacniającym i ochronnym wobec komórek wątrobowych - hepatocytów. Najważniejszym jej składnikiem jest sylimaryna, będąca kompleksem biologicznie aktywnych substancji flawonoidowych, które wykazują pozytywne działanie we wszystkich problemach związanych z pracą wątroby.

W jaki sposób sylimaryna chroni komórki wątrobowe?

Substancja ta wzmacnia i stabilizuje ściany komórkowe hepatocytów, dzięki czemu zabezpiecza je przed działaniem różnych czynników toksycznych. Wspomaga proces ich ukrwienia, zapobiega skutkom promieniowania, nadmiaru żelaza oraz chroni przed działaniem wirusów. Jednocześnie pobudzając proces syntezy białek aktywnie wspomaga proces regeneracji komórek wątrobowych.

Komu polecany jest OLIMP SYLIMARON 100®?

Suplement diety znajduje zastosowanie wspomagające i ochronne przy przeciążeniach wątroby spowodowanych działaniem czynników toksycznych takich jak alkohol, leki, substancje toksyczne, a także w stanach zapalnych oraz zaburzeniach czynności wątroby. Suplement jest bardzo dobrze tolerowany i znakomicie nadaje się do wzbogacania diety przy spożywaniu ciężkostrawnych posiłków.
ZASTOSOWANIE
Preparat przeznaczony dla osób dorosłych, dbających o prawidłową czynność wątroby.
SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka dziennie po posiłku lub inaczej po konsultacji z lekarzem. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne.
SKŁADNIKI
Składniki: ekstrakt z nasion ostropestu plamistego, celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, kapsułka (żelatyna – składnik otoczki, barwniki: E171, E104, E110).
Informacja żywieniowa    1 kapsułka
Ekstrakt z nasion ostropestu plamistego 80% (Sylibum marianum)    125 mg
w tym: Sylimaryna    100 mg
1 kapsułka: 294 mg
60 kapsułek: 17,6 g

E171          dwutlenek tytanu                 guma do żucia, drażetki, pasta do zębów          podejrzany (zabroniony w Polsce)
E104          żółcień chinolinowa              niektóre wyroby cukiernicze                             szkodliwy w dużych ilościach
E110          żółcień pomarańczowa         marmolady, żele, guma do żucia                   NIEBEZPIECZNY

http://wegetarianie.pl/htmlp-10.html

Czy rzeczywiscie w NAJNOWSZYCH lekach  musi sie to znajdowac ?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2011, 13:05:04 wysłana przez Ingwer »

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 05, 2011, 16:21:33 »

E171          dwutlenek tytanu                 guma do żucia, drażetki, pasta do zębów          podejrzany (zabroniony w Polsce)
E104          żółcień chinolinowa              niektóre wyroby cukiernicze                             szkodliwy w dużych ilościach
E110          żółcień pomarańczowa         marmolady, żele, guma do żucia                   NIEBEZPIECZNY[/color]

Czy rzeczywiscie w NAJNOWSZYCH lekach  musi sie to znajdowac ?
Nie będę się silił na długaśną wypowiedź, nie idąc za Twym przykładem, wkleję  kilka słów z internetu.
"Czy nie widzisz,że to wszystko ma głęboki sens.
Wyrażany w dolarach i centach, funtach, szylingach i pensach.
Czy naprawdę nie widzisz, że to wszystko ma głęboki sens."
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2011, 19:07:48 wysłana przez aqarel »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 05, 2011, 18:29:24 »
Mam ostropest w ziarnach, tegoroczny zbiór. Jak ktoś chętny z Goleniowa to zapraszam. 1kg po 20zł.

Offline jolanta

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 05, 2011, 21:11:21 »
Chętna jest ale ze Słupska. To prawie jak rzut beretem od Goleniowa.