Autor Wątek: ''Nie zdążyłam być w ciąży'' co sądzicie?  (Przeczytany 6610 razy)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
''Nie zdążyłam być w ciąży'' co sądzicie?
« dnia: Czerwca 13, 2015, 12:39:13 »
Co sądzicie o nowej akcji fundacji ''mama i tata''? Przedstawia ona kobietę, która twierdzi, że zdążyła do Paryża i chatę kupić, ale nie zdążyła mieć dziecka. W Internecie jest dużo krytyki na temat kampanii, właściwie chyba sama krytyka (poza Frondą xD) z uwagi na skupianie się nie na tym co ważne (że wiek kobiety wpływa znacznie na jakość zarodka) tylko na krytykowaniu kobiet i społecznej presji. Powstało mnóstwo memów i prześmiewczych obrazków, jak np.:

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: ''Nie zdążyłam być w ciąży'' co sądzicie?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2015, 12:59:31 »
Grupa docelowa kampanii w Polsce nie istniej albo jest bardzo mała. Nawet jeśli jakaś kobieta z grupy docelowej to zobaczy to i tak na 99% nic ona nie zmieni.
W Polsce problem dzietności rozbija się o problemy w ekonomicznym funkcjonowaniu rodziny, a nie chęci/niechęci do posiadania dzieci...
:-)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2015, 14:03:58 »
No i grupa kobiet do której to kierują czyli bogate karierowiczki - i tak mają kasę na in vitro jeśli będą za stare na naturalne zajście w ciążę więc tym bardziej jest to chybione.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 16, 2015, 08:21:26 »
mogę powiedzieć tylko tyle, że jak popatrzę na krajowa politykę prorodzinną wybełtaną z życiem ludzi w wieku produktywnym za najniższa krajową to się nie dziwię, że każdy zdrowy ch#$@ opada. Jesteśmy w czasach gdzie marzeniem młodych ludzi jest mieć pracę, mieszkanie i dzieci. MARZENIEM ?na które trzeba tyrać, nie pracować tylko tyrać. Ja kiedyś marzyłem, że z synem pójdę na ryby albo na biwak do lasu bo wydawało się, że mając dwie ręce, kobietę u boku i pracę będę miał za co wychować dzieci i gdzie je położyć spać. Co do kampanii .........ech >:( :( :'(

nie zdążyłam mieć dziecka bo co? bo nie miałam na opiekunkę czy zanim mnie było stać to już byłam za stara?

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 16, 2015, 09:49:27 »
Jest jeszcze sporo osób, które nie mogą... chwilowo lub zupełnie, serio jest ich dużo, tylko często to ukrywają, np. właśnie pod pretekstem kariery (np. sytuacja prawdziwa: nie możemy mieć dziecka, kończę doktorat i co teraz? wcześniej wszyscy kiwali głowami, no tak, trzeba skończyć doktorat, a teraz ta wymówka odpada i trzeba wymyślić nową). Ile to kasy trzeba mieć na lekarzy, badania i tablety, to sama wiem. A lekarze i chemia pomagają tak sobie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 16, 2015, 13:31:11 »
No i grupa kobiet do której to kierują czyli bogate karierowiczki - i tak mają kasę na in vitro jeśli będą za stare na naturalne zajście w ciążę więc tym bardziej jest to chybione.

Ogółem kampania chybiona.

Marketingowcy naszych władców zupełnie stracili poczucie rzeczywistości na widok władczej kasy.
Z podobnym wdziękiem w Gdańsku miasto jest oplakatowane bilboardami z hasłami:
"Nie jestem stary/a.
Nie jestem niepotrzebny/a
Chcę się szkolić"
Ilustrowane zdjęciami różnych osób dorosłych w różnym wieku, przedemerytalnym też.
Wynika z tego w domyśle, że osoby stare są niepotrzebne.

Jaki procent bogatych karierowiczek nie chce mieć dzieci?
Do zajścia w ciążę, jej utrzymania i szczęśliwego porodu potrzebne są:
1. zdrowa dziewczyna
2. zdrowy mężczyzna
3. w miarę zdrowe środowisko
Tylko na "Seksmisji" omijano te punkty.

Podobno ponad 20% par ma problemy fizyczne z zaciążeniem. Czyli chcą, ale nie mogą z mniej lub bardziej niezrozumiałych powodów. Co to znaczy, jeśli u młodego chłopaka sa słabe plemniki? Dlaczego? Co to znaczy, że młoda dziewczyna ma policystyczne jajniki? Dlaczego?

Dodatkowo dochodzą problemy z rynkiem pracy i mieszkaniowym. Wiele osób widzie tylko wyjście za granicę, ale i tam lepiej już było.

Obecnie podobno jest lepiej, niż za komuny, bo można mieć więcej przedmiotów za relatywnie niższe pieniądze. Ale, ale...
Za komuny człowiek może nie zarabiał rewelacyjnie, szczególnie w przeliczeniu na twardą walutę, ale jeśli ktoś się nie rozpił, to jakieś godziwe zajęcie miał i zarobki na tyle, by się z rodziną wyżywić, ubrać w normalnych sklepach i by zostało na drobne wydatki. Nie było groźby, że jak się szef wkurzy, to czeka bezrobocie bez prawa do zasiłku na wiele lat do przodu. Z rozrzewnieniem wspominam historię Vaclava Havla, który musiał pracowac jako palacz w kotłowni, kiedy zadarł z komuną. Teraz by zbierał złom i puste butelki w najlepszym wypadku.

Na mieszkania się czekało 20 lat? A teraz się żyje z groźbą kredytu hipotecznego nad głową przez 30 lat lub więcej, eksmisji i konieczności spłacania kredytu pomimo realnej groźby wylądowania na bezrobociu bez prawa do zasiłku.

Kiedyś perspektywa może nie była olśniewająca, ale była jakaś przewidywalna.
A co teraz można przewidzieć?

Poza tym presja reklam i szpanerstwa jest nieporównywalna teraz z sytuacją 30 lat temu.
Trzeba mieć siłę wewnętrzną, by ogłosić otoczeniu, że mi pasują skarpety w sandałach na wczasach a telefon służy do telefonowania i dlatego mogę mieć ośmioletni model.

Kasa na in-vitro? To kolejny kit ideologiczny, często mylony ze stosowaną w lepszych krajach sztuczną inseminacją kobiet, które chcą MIEĆ dziecko, ale nie chcą być w związku z ojcem dziecka.

Pozdrowienia :-)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 16, 2015, 14:14:56 »
Jest kasa do wydania,to wydają,na bilbordy :( .

Poza tym presja reklam i szpanerstwa jest nieporównywalna teraz z sytuacją 30 lat temu.
Trzeba mieć siłę wewnętrzną, by ogłosić otoczeniu, że mi pasują skarpety w sandałach na wczasach a telefon służy do telefonowania i dlatego mogę mieć ośmioletni model.

Jedni ulegają kolorowym reklamom  a część ma siłę i odwagę by  tworzyć własny "Walden" .

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 16, 2015, 14:17:39 »
Oj Basiu jaka Ty jesteś Kochana
Mnie też strasznie pasują skarpety w sandałach.
Bez skarpet jest mi czasem zimno w nogi a snadały są przecież na lato.
Nawet nie wiesz jakie katusze czasem znoszę jak tak chodzę.
A o telefonie to już nie mówię, wszyscy kombinują dlaczego to nie używam dotykowego z Androidem oczywiście.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 16, 2015, 15:12:55 »
Kampanię fundowało nie państwo tylko fundacja mama i tata. Fundacja jest wg mnie podejrzana bo to czym się zajmują to np.:
- usiłowanie wprowadzenia prawnego zakazu rozwodów
- promowanie teorii spiskowej, że LGBT chcą opanować i zniszczyć świat
- antykoncepcja odpowiada za całe zło
- itp.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 16, 2015, 16:08:20 »
Kampanię fundowało nie państwo tylko fundacja mama i tata. Fundacja jest wg mnie podejrzana bo to czym się zajmują to np.:
- usiłowanie wprowadzenia prawnego zakazu rozwodów
- promowanie teorii spiskowej, że LGBT chcą opanować i zniszczyć świat
- antykoncepcja odpowiada za całe zło
- itp.

Akurat konserwatyzm (ale zdrowy) by się nam przydał ani ze wschodu ani z zachodu dobrym nie wieje. Kampania nietrafiona, nakreśla pewien problem... który nas właściwie nie dotyczy. Jedyny plus to oburzenie jakie zobaczą rządzący przy okazji dyskusji o prawdziwych hamulcach przyrostu naturalnego.
:-)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 16, 2015, 18:19:11 »
Pomijam fakt, że być może ktoś chciał zaistnieć (może tak, może nie). Akurat powstanie memów na ten temat jest jak dla mnie niestosowne. Nie dotknie sensu złożonego problemu, zawsze będzie trochę przesmiewcze, trochę z przymrużeniem oka.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 16, 2015, 23:39:12 »
A odkąd to 3 matki mają kasę na fundację? Ktoś kasę wyłożył i widać, że dalej kasę tłuką i to niezłą za granty na kampanie społeczne z agencjami reklamowymi w tle. Wystarczy popatrzeć na strony podlinkowane do Wikipedii.

Oczywiście, puszczają oko do jakiegoś marginesu KK (to też jest rynek i jak to reklamiaarze nazywają "target"), ale ja tu widzę kasę państwową i "patronaty medialne" bynajmniej nie RM.

Pozdrowienia :-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 17, 2015, 09:33:12 »
Fundacja Mamy i Taty podczas uruchamiania tego projektu rozpoczęła zbiórkę, uprzedzając ewentualnych darczyńców, że będzie to dosyć kontrowersyjny film. Określono ogólną tematykę, jednak z wiadomych względów nie ujawniono szczegółów. Tak więc sprawa kasy została wyjaśniona. Zaznaczam, że mojej w tym nie było ;)
Co do udania/nieudania kampanii, słuszności/niesłuszności spotu można się spierać. Jednak każde napisane zdanie, wypowiedziane słowo oznacza, że kampania i spot ją promujący odniosła skutek tym, że wzbudziła zainteresowanie.
I to jakie ;)
Widać mają dobrych socjotechników. Gdyby spot opowiadał o zwyczajnej kobiecie, borykającej się z problemami, jakie dotykają większość kobiet. Kobiet ale i mężczyzn, dzieci, ogółem mówiąc rodzin, o spocie zapomnieliby wszyscy już w momencie naciśnięcia guzika pilota przełączającego kanał w TV, lub klawisza kompa, czyniącego to samo.
Każde z nas zna swoje warunki, problemy. Oglądanie ich, słuchanie o nich po raz enty jest zwyczajnie nudne. Co innego kiedy wzrok zostaje przyciągnięty obrazkiem z marzeń. Zaczyna być intrygująco. Sielankowy obrazek nagle burzą łzy kobiety spowodowane no właśnie... .
Sprawa robi się ciekawa, bo ... ano właśnie tych "bo" jest na tyle sporo i jak się okazuje ważkich, ze nagle sprawą poruszoną przez mało znaną fundację  finansowaną z dobrowolnych datków interesuje się kupa ludzi reprezentujących nieomal cały przekrój społeczeństwa. Ruszyła się lawina. Wypowiedziała się krytycznie pani pełnomocnik do spraw równego traktowania Małgorzata Fuszara, odezwały się celebrytki, z których pani Agata Młynarska użyła poetyckiego ;) "wykształcone suki z wielkich miast".
LUDZIE KOCHANE  :)
Co się lepiej ogląda Dynastię, czy jakiś zapomniany serial o zapyziałej prowincji ? Czyimi problemami żyją ploteczki o serialach ? :)
Jakby nie patrzeć problem jest. Autorzy spotu lepiej trafić nie mogli by zwrócić na niego uwagę.
Parę razy byłem w rozmaitych skansenach. Co mnie tam za każdym razem uderzało?
Chaty.
Zazwyczaj są zbudowane tak, że zawierają sień, kuchnię jako centrum życia codziennego domowników. Coś w rodzaju salonu z miejscami do spania, czasem osobną sypialnię. Potem uwagę przykuwa umeblowanie oraz to, co owe meble wypełnia. Same niezbędne rzeczy. I teraz sprawa najważniejsza. Zważmy ile domowników mieszkało w tym lokum. Często była to 2, 3 pokoleniowa rodzina, w której dzieciarnia była w przewadze :)
Może nie żyło im się dostatnio, zdrowo i syto Z pewnością marzyli o czym innym, lepszym, bogatszym życiu.
Jednak mieli wszyscy jeden cel i to z góry określony i "realizowalny" - przekazanie swego dorobku. To jeden z sensów życia. Jaki może mieć cel gromadzenie czegoś, czego nie można dać, przekazać najbliższym kochanym osobom ? Okazuje się w tym konkretnym przypadku, że mogło być inaczej. Można powiedzieć, że wyjściem jest historia zawarta w Opowieści Wigilijnej C. Dickensa ;)
To, że niektórzy z wypowiadających się tu w tym temacie ( piszący te słowa również :) ) nie wyrzucają starej, dobrej i niezawodnej komórki, mają odwagę, ba czelność założyć skarpety do sandałów ( na chłodne dni polecam sandały z kożuszkiem ;) ), mieć czasem konserwatywny pogląd, mieć zamiłowanie w czytaniu "żywej", papierowej książki i robić coś co nie pasuje do NARZUCANYCH na siłę trendów wcale nie oznacza, że jest się kimś gorszym.
Nie jest też kimś gorszym ktoś kto wypowiada w kulturalny sposób swe poglądy. Zły nie jest człowiek. Złe jest czasem to co robi. Człowiek zawsze może się zmienić. Jednak to co uczynił nie zawsze jest do "odkręcenia" i pozostaje na zawsze.
Wot i wsio :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2015, 09:37:54 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 17, 2015, 11:28:57 »
Zainteresowanie ale czy o to im chodziło? Mogli zwrócić uwagę na to, że z wiekiem u kobiet drastycznie spada płodność i ryzyko poliploidii u płodu, a to co oni odwalili było słabe i prymitywne. Jednak nie spodziewałbym się czegoś więcej po ludziach, którzy w równouprawnieniu homoseksualistów czy legalności antykoncepcji dopatrują się chęci zniszczenia ludzkości...

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 17, 2015, 12:17:08 »
Mogli zwrócić uwagę na to, że z wiekiem u kobiet drastycznie spada płodność i ryzyko poliploidii u płodu

To o czym piszesz jest sprawą oczywistą, zwłaszcza dla kobiety. W tak oczywistych sprawach kampania nie jest potrzebna.
Co do reszty...
To sprawa światopoglądu. O to może batalii nie wszczynajmy. To nie to forum. Kolejna zadyma chyba też nikomu nie jest potrzebna ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei