Autor Wątek: Magnez - kompendium.  (Przeczytany 24120 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Magnez - kompendium.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 17, 2015, 15:12:58 »
Masakrycznie padła ta hrywna.
To super, że to też masz, ciekaw jestem porównania siły działania.
Ciekawy jestem jaka jest moc alkoholu, chyba słaba jeśli dają benzoesan.
Zobacz u siebie, może na oryginalnej ulotce jest.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 17, 2015, 21:46:07 »
O mocy alkoholu nic nie ma, dokładnie ten sam opis  co na stronce. Ale, o zgrozo, odkryłam dzięki Tobie, że to co kupiłam teraz we Lwowie, to nie to samo co sprzedają na "dbajozdrowie" :(  Zauwważyłam, owszem, że inna firma, zamiast Eliksir firma "botanica-pharma". Opakowanie łudząco podobne i tak się ucieszyłam ze zdobyczy, że nie zauważyłam różnicy w składzie. A już nie jest to czysty ekstrakt z sabelnika, a z dodatkiem żywokostu, złotego wąsa, lisci brzozy i korzenia łopianu. Niby skład fajny, ale jak nie  to samo, to nie tak samo będzie działać. Załamka...
Tu adres do stronki producenta, ( http://www.botanica-pharma.com/produktsiya/botanica-kapli.html) jest parę innych fajnych produktów, ale składu dokładnego nie podają dziady, mam go z ulotki.

Tak czy siak będę polować na surowiec. Sama se zrobie.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 01, 2015, 07:38:05 »
Wrócę do meritum czyli magnezu.
Na forum Borelioza alternatywnie Adrian zauważył ciekawą zależność związaną z magnezem.

Magnez wspomaga czy odżywia krętki.
Ja już mam ich za mało więc nie sprawdzę ale innych "boreliozowców" powinno zainteresować, mogą zweryfikować.

Byłoby to naprawdę ważne bo b.wielu chorych suplementuje się magnezem.
Wklejam link http://forum.gazeta.pl/forum/w,248393,157777838,158065055,Re_Magnez_kompendium_.html

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 03, 2015, 14:13:04 »
Byłoby to naprawdę ważne bo b.wielu chorych suplementuje się magnezem.
Wklejam link http://forum.gazeta.pl/forum/w,248393,157777838,158065055,Re_Magnez_kompendium_.html

Popatrzyłam na podlinkowany tekst. Eksperyment jest ciekawy, zostaje przeanalizować wyniki.
Doustnie magnez przestał być stosowany, czyli fizjologicznie naturalna dostawa magnezu została wstrzymana.

Zostało tylko smarowanie chorych stawów chlorkiem magnezu, co wywołało nasilenie objawów choroby. Pytanie, co spowodował chlorek magnezu? Może po prostu obudził bakterie z jakiegoś zwapniałego biofilmu? Dostawa magnezu zwykle powoduje wyrównianie gospodarki wapniowej, czyli możliwe, że rozpuszczenie jakichś chorobliwych zwapnień.
Może w tym momencie byłoby racjonalne zrobienie miksu chlorku magnezu z jakimiś olejkami, tak, jak Rosjanie i Ukraińcy robią ze swoim biszofitem?

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 12, 2015, 07:22:33 »
Powstaje pytanie na ile sensowne jest poprawianie czy też uzupełnianie biszofitu olejkami.
I co ono ma dać?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 12, 2015, 12:23:33 »
To chyba Ty powinieneś raczej wytlumaczyć, znając Twoją pasję olejkową...

To ja spróbuję mechanizm działania:
* olejki wchłaniają się przez skórę, mogą dojść do stawów i tkanki nerwowej
* wiele olejków działa przeciwbólowo
* wiele olejków działa bakteriobójczo
* część magnezu z biszofitu się wchłania przez skórę, może dojść do tkanki nerwowej i stawów
* magnez reguluje gospodarkę wapniową i może rozpuścić niektóre nieprawidłowe złogi wapienne, w tym i zwyrodnienia reumatyczne, w tym i te, które są spowodowane infekcjami bakteryjnymi.
* jeśli zlikwidowane zwyrodnienia zawierały przetrwalniki bakterii, to mogą one przejśc do form aktywnych i nieosłoniętych przed działaniem olejków.

W Rosji i na Ukrainie się normalnie kupuje smarowidła biszofitowo-olejkowe, wiele osób w Polsce chwali sobie te wyroby na przypadłości stawowo-nerwobólowe. Niektóre nawet są oficjalnie importowane do Polski, jak ukraiński biszofit połtawski, czyli tego typu miksy są oficjalnie uznane i stosowane.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 12, 2015, 18:23:41 »
Jako praktyk i pasjonat spróbuję odpowiedzieć.

Ja nie widzę w tym sensu, uzasadnię:
Dla mnie Biszofit to najlepsze źródło magnezu z mikroelementami. Tylko tyle i aż tyle.

Nie przekonują mnie specjalnie preparaty na wszystko, a jeśli już to nie z udziałem Biszofitu, to co Ty napisałaś to jest właśnie próba podrasowania czy stworzenia doskonałego preparatu na wszystko.

Mam przed sobą oryginalny biszofit połtawski forte, zawiera następujące olejki: cynamonowy, jałowcowy, jodłowy, lawendowy.

W składzie jest kamfora więc w połączeniu z cynamonowym więc teoretycznie będzie rozgrzewać, (zresztą pisze rozgrzewający) powodować przekrwienie, zwiększy jeszcze wchłanianie.

Żaden z tych olejków nie jest specjalnie p.bólowy, zresztą olejki są w tym słabe. Bakteriobójcze - ok, ale te są takie średnie.
Tylko w większości wypadków takie maści stosujemy na stawy i ogólnie na sprawy reumatyczne i tam raczej nie ma żadnego znaczenia to, że olejki zabijają bakterie bo nie tym tkwi źródło problemu. Na pewno też nie zadziałają p.bólowo.

Jeśli chodzi o różne maści "wschodnioeuropejskie" na stawy to myślę, że przeanalizowałem wszystkie dostępne w Polsce, z różnego importu.
I tamte składy,kompozycje na ogół podobają mi się.
Często czy prawie zawsze jest żywokost, 7palecznik.
Wiele z nich polecam i sprawdzają się właśnie w takich przypadłościach o jakich piszesz.
Bardzo dobra jest seria 911.
Zresztą być może producent biszofitu wzorował się (dla mnie b.prawdopodobne) właśnie na tej lini produktów.
Ludzie sobie je chwalą i ja też jestem ich fanem i to zdecydowanym.
Nie ma podobnych, polskich odpowiedników.

Jedynie potwierdzę, że nie widzę większego sensu dołączania do biszofitu olejków, to tyle.

Na początku postu dla ciekawości wtarłem w kolano Biszofit forte, minęło już 15 min- nic nie grzeje a powinno.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 12, 2015, 20:39:08 »
Zresztą być może producent biszofitu wzorował się (dla mnie b.prawdopodobne) właśnie na tej lini produktów.

Przecież wszyscy wywodzą się ze Związku Radzieckiego, tylko teraz granice rozdzieliły złoża. Składy są jawne, produkty dobre, każdy, kto ma surowce może je robić.

Jedynie potwierdzę, że nie widzę większego sensu dołączania do biszofitu olejków, to tyle.

Ludzie mieszają smarowidła biszofitowe nie tylko z olejkami, ale też i z ekstraktami z pijawek.

Na początku postu dla ciekawości wtarłem w kolano Biszofit forte, minęło już 15 min- nic nie grzeje a powinno.

To domieszaj olejków ;-) Można, bez problemów, razem z podkładem olejowym. Miks, który kupiłeś może był ze słabej serii, może jednak ten skład ma ilości homeopatyczne olejków z woli producenta, może masz grubą skórę? Po prostu zrób własny miks na bazie tego, co masz.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 12, 2015, 21:36:02 »
To już zamknijmy dyskusję.
Myślę, że ta wersja z grubą skórą jest najlepsza ;)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 15, 2015, 09:48:38 »
Zastanawiam się czy mogę użyć powtórnie wodę magnezową, w której moczyłem stopy, dolewając na drugi dzień ciepłej wody i dosypując chlorku? Chlorek nie jest drogi, ale szkoda mi co dzień wylewać go do kanalizacji.

Nurtuje mnie też pytanie, czy chlorek mógł wywołać w jakiś sposób ból zębów i przyblokować działanie tabletek przeciwbólowych. Zdarzyło się tak, kiedy pierwszy raz zacząłem suplementować magnez (moczyłem właśnie nogi w misce). Po kilku minutach od rozpoczęcia moczenia zaczął mnie boleć ząb i rozkręcił się do tego stopnia, że musiałem zażyć tabletkę, czego nie robię od dawna, ale chodziłem z bólu po ścianach i nie miałem wyboru. Tabletka, a później następne w ogóle nie podziałały przez dobę. Koszmarek...
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2015, 09:56:21 wysłana przez Moc jest w Tobie! »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 15, 2015, 10:00:16 »
Ja bym używał 2 raz.
Przecież na pewno wszystko się nie wchłonęło.
Ból zęba- miałem już 2 ludi którzy się poratowali wtedy nalewką z 7palecznika.
Naprawdę działa cuda.
Jak chcesz toi mogę poratować.

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 15, 2015, 10:05:56 »
Dzięki. Nie piję od ponad 9-ciu lat. Na zawsze. ;) Po prostu potrzebny dentysta...

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 15, 2015, 10:09:47 »
Abstynencja, abstynecją ale w końcu chodzi o nalewkę leczniczą.
Nie psiknąłbyś się 0,5ml nalewki aby uśmierzyć ból?

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 15, 2015, 10:34:02 »
No, nie. ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 15, 2015, 16:04:51 »
Dzięki. Nie piję od ponad 9-ciu lat. Na zawsze. ;) Po prostu potrzebny dentysta...

Ja też nie piję, ale dziąsło i ząb można palcem posmarować nalewką lub mieszanką nalewek.

Myślę, że Twoja przygoda nie miała nic wspólnego z moczeniem nóg.