Autor Wątek: Żeń-szeń dla babci  (Przeczytany 8923 razy)

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
Żeń-szeń dla babci
« dnia: Czerwca 11, 2015, 12:36:15 »
Czy dobrym pomysłem jest kupienie 88 letniej staruszce Żeń-Szenia (Panax Ginseng) dla wzmocnienia jej kondycji?
Jeśli tak, jaka dawka byłaby dla niej odpowiednia?

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Żeń-szeń dla babci
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 11, 2015, 14:13:36 »
Oczywiście, że zadziała, jak na wszystkich.
Tylko czasem bywa cyganiony bo działa wyraźnie.
Poza tym nie piszesz jaki, czy samo zioło czy ekstrakt, jaki.

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 11, 2015, 14:17:02 »
Co sądzicie Państwo o tym preparacie: http://www.naturell.pl/produkty/zenszen.html   ?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 11, 2015, 14:33:41 »
trzeba też postawić pytanie o inne przyjmowane leki, o choroby. Organizm starszego człowieka jest bardzo delikatny...
:-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 11, 2015, 14:39:53 »
Co sądzicie Państwo o tym preparacie: http://www.naturell.pl/produkty/zenszen.html   ?

Ostatnio w Katowicach Doktor negatywnie wypowiadał się o preparatach mających: celulozę mikrokrystaliczną, stearyniany i dwutlenek tytanu. Ponoć źle wpływają na wchłanianie substancji czynnej. Odnośnie składu jakościowego się nie wypowiem, może ktoś mądrzejszy to zrobi  ;)
:-)

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 11, 2015, 16:02:36 »
Zamówiłem dla niej ekstrakt standaryzowany (8,2%). Babcia leczy się na cukrzycę, choć ta choroba nie jest u niej zaawansowana.

Jaka dawka będzie odpowiednia dla niej, a jaka dla mnie (32 lata, w b. dobrej kondycji zdrowotnej)?

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 11, 2015, 22:23:05 »
U nas w aptece nie poleca się preparatów z żeń-szeniem dla starszych osób jeśli mają problemy z nadciśnieniem. Tak ode mnie - ostrożnie u starszych osób :>

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 11, 2015, 22:34:02 »
To jest tak: w mieszankach do picia, żeńszeń warto stosować chociażby przez miesiąc, a potem przerwa. Wbrew pozorom, żeńszeń nie działa zbyt mocno neurologicznie.
Jeśli piguły się zmieli i wrzuci do dżemu lub miodu, to będzie akurat to, co trzeba.
Dodatkowo obowiązkowo smaczna herbatka ziołowa z sokiem do picia dostosowana do ewentualnego zestawu problemów zdrowotnych.

Sam żeńszeń nic nie zrobi.

Pozdrowienia :-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 12, 2015, 08:00:17 »
Ja kiedyś stosowałem preparaty z żeńszenia jakie były wówczas na rynku i nie zauważyłem działania. O dobry surowiec trudno. Jest w Polsce plantator Sławek Chmiel który robi nalewkę na korzeniu. On uprawia żeńszeń pięciolistkowy /amerykański/. Jest on ciut słabszy. Nie już nie robi jak widzę na stronie ale surowiec można kupić
http://zenszen.com.pl/sklep/
jak widać po cenie 155 zł na kurację miesięczną nie jest to tani surowiec. I to stawia pod znakiem zapytania czy to co możemy w tym kraju kupić to rzeczywiście tabletki z ekstraktem lub nalewka. W ziołowym zakątku zakup 1 kg w hurcie to 890 zł.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 13, 2015, 18:06:46 »
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi, ale czy ktoś mógłby podać mi informację na temat adekwatnej dawki tego ekstraktu?

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 15, 2015, 10:29:40 »
Ważne by był standaryzowany na zawartość ginsenozydów, bo niektóre z tej grupy związków są szkodliwe.
Polecam jeszcze poczytać tutaj: żeń-szeń
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2016, 18:48:07 wysłana przez Zaleszczotek książkowy »

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2015, 10:29:57 »
U nas w aptece nie poleca się preparatów z żeń-szeniem dla starszych osób jeśli mają problemy z nadciśnieniem. Tak ode mnie - ostrożnie u starszych osób :>
I to warto mieć na uwadze.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 15, 2015, 10:45:43 »
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi, ale czy ktoś mógłby podać mi informację na temat adekwatnej dawki tego ekstraktu?

Spróbuj przeczytać dokładnie ulotkę przed zakupem, może nawet skonsultuj ją z aptekarzami, jeśli ona bierze lekarstwa - oni mają swoje bazy danych.
Jeśli Twoja babcia nie bierze leków, to skomponuj jej jakąś dodatkową mieszankę ziołową do picia, jeśli bierze leki, to ze swoim planem ziółkowym pójdź do apteki na konsultacje.
Ja z moją babcią nie miałam problemu lekarstw, bo ona ich prawie nie brała - zwykle się kończyło maksymalnie na 1-2 pigułach miesięcznie, a bywały całe miesiące bez piguł. Dlatego nie martwiły mnie interakcje.

Żeńszeń jest dobrym neuroprotektorem, ale najlepiej działa w towarzystwie innych ziół - to wynika z ustaleń w Instytucie Mózgu Człowieka Rosyjskiej Akademii Nauk w Petersburgu.

Pozdrowienia :-)

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 15, 2015, 20:50:51 »
Znalazłem artykuł, w którym napisano, że Żeń-Szeń obniża ciśnienie:
http://www.healthcentral.com/high-blood-pressure/c/35150/71737/blood/

I chyba faktycznie tak jest, przed zażyciem ekstraktu babcia miała ciśnienie krwi na poziomie 141/89, a w godzinę po zażyciu 125/76. Poproszę o odpowiedzi. :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 16, 2015, 07:48:11 »
Ja praktycznie nie zetknąłem się z obniżeniem ciśnienia przez żeń-szeń.
A stosuję głównie jego jakąś słabszą odmianę (słowną) eleuthero albo stoi albo idzie w górę.
I to często wyraźnie.