Autor Wątek: SYROPY pomysły  (Przeczytany 22366 razy)

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 18, 2016, 08:25:09 »
Zrobiłem w zeszłym roku kilka litrów takiego syropu-przecieru, był wyśmienity do herbaty i jako polewa do lodów ale praco- i czasochłonny.
Po pierwsze radzę uzbierać owocki już rozmiękłe na krzakach, takie "zgniłki" - zapewne mają mniej wit. C a więcej cukru i alkoholu (bo fermentują na krzaku) ale nadają się do przeróbki na przecier - w przeciwieństwie do twardych, które należałoby rozgotować na papkę! A to nienajlepszy pomysł :)
Uzbierałem z pół a może z 2/3 wiadra owoców a przecieru wyszło mi z tego może 4 litry z hakiem (zacukrzony był "na syrop" ku trwałości).
Robi się tak:
1. zalać owoce minimalną ilością wody, tak żeby wypełnić "przestrzeń międzyowocową" :)
2. zagotować, pougniatać to w tym garze żeby się już przerabiało na pastę
3. nabierać chochlą i przecierać przez duże sito pałką drewnianą do jakiegoś gara, a do drugiego gara odrzucać to, co zostaje na sicie
4. wszystkie pozostałości znów zalać minimalnie wodą, podgrzać, przetrzeć jak poprzednio
5. czynność tę można powtarzać kilkukrotnie, bo w pestkach zawsze coś zostaje ale więcej niż 3 razy bym tego nie robił...
6. uzyskany przecier dokwasić (L-askorbinowym i/lub cytrynowym), zacukrzyć, zagrzać i rozmieszać, zabutelkować na gorąco.
Patrzyłem na zegarek i wiem, że 1 litr gotowego produktu = godzina roboty (nie licząc zbioru!).
Wszystkie róże u nas są jadalne oprócz gęstokolcowej, której owoce brzydko ciemnieją jak są przejrzałe. Ona zresztą nie rośnie dziko - niekiedy tylko "dziczeje"... także zbieramy wszystko, co się czerwieni :)
Wino też oczywiście można zrobić i jest to jedno z łatwiejszych win do zrobienia (obok głogu) ale opisywać to teraz, w 5 linijkach? Odsyłam na forum winiarzy :D
(Tyle jednak napiszę: polecam fermentację z całymi owocami pływającymi w baniaku).
Różnice, głupcze!

Offline hora-hora

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 21, 2018, 12:07:16 »
Polecam syrop z pokrzyw - z górnych listków przed kwitnieniem (można zbierać całe lato, wystarczy skosić starą pokrzywę i w niedługim czasie wzejdzie młoda), syrop z czeremchy (owoce przecieramy przez sito i wyrzucamy pestki- są trujące)

Offline Beata90

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 29
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 01, 2018, 21:06:09 »
Witam
Dziś w lesie napotkałam kilka krzewów bzu koralowego i sprawdziłam na stronie dr Różańskiego, że jest możliwość przerobienia owoców na syrop/sok, albo po prostu ususzenia ich. Moje pytania brzmią:
- Czy ktoś robił sok czy w jakiś inny sposób przerabiał owoce tego bzu wg przepisu Gospodarza albo jakiegoś innego?
- Kiedy jest czas na zbiór owoców? Czyżby już?