Autor Wątek: SYROPY pomysły  (Przeczytany 22397 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 25, 2015, 23:48:53 »
A ja uzbieram jutro możliwie wielką torbę kwiatów wiązówki - syrop zeobię na wzór bzowego. A skoro syrop z wierzby mojego opracowania działa jak polopiryna, to i w przypadku wiązówki ten kierunek będzie z pewnością niegłupi. No a ten aromat... ;)
Poza tym pozyskam dużo sadźca, wciąż niezłego trędownika rzecznego, krwawnika... dodatkowo nieco psianki (jej to nie trzeba dużo zbierać) i kilka kulek arcydzięgla.
Domyślacie się już, że jestem na północy :)
Różnice, głupcze!

Offline Renee55

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 20, 2015, 14:04:49 »
A co to za opracowanie to twoje? ;)
z kory wierzby robisz czy jak? skoro to rozumiem przeciwgorączkowe?
Gotujesz w wodzie i dodajesz cukru?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 20, 2015, 14:44:02 »
Tak, gotuję np. dwukrotnie w małej ilości wody, tak "żeby przykryć", potem łączę odwary, dodaję cukier kwas nalewkę kopytanikową - jest na kaszel gorączkę. Teoretycznie powinien być "słaby" bo niby "salicylia" za słabo przechodzą do wody, żeby robić aż tak gęsty odwar (co innego łyżka kory + 200 ml wody) - ale działa i nic na to nie poradzę. Działa bardzo dobrze i szybko ;)
Miałem z kory a teraz mam ze świeżych zmielonych gałązek - jeszcze lepszy, przy tym jaśniutki, coś jak zielona herbata.
Różnice, głupcze!

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Września 01, 2015, 18:22:55 »
Mam trochę derenia. Chciałabym zrobić z niego syrop/sok, taki do herbaty. Jak mam to zrobić, żeby było minimalnie cukru? Znalazłam jakiś przepis tutaj http://zdrowybadyl.blogspot.de/2011/10/przetwory-z-dernia.html, ale wydaje mi się, że ulep będzie. Z drugiej strony bym chciała, żeby parę miesięcy wytrzymało w buteleczkach.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Września 02, 2015, 10:04:24 »
To może niskocukrowy i zawekować? Albo dać kwasek, posłodzić miodem i zawekować? Jakoś to trzeba ustabilizować czyli środowisko zakwaszone + jakaś forma konserwacji. Albo duuużo cukry (klasyczny syrop), albo pasteryzacja. Albo jeszcze inny sposób ;)
Różnice, głupcze!

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Września 02, 2015, 11:18:46 »
Soki bez cukru paruję w sokowniku. Gotowy rozlewam do sterylnych butelek i pasteryzuję w kociołku. Przechowuje się bez problemu. Robiłam tak winogrona, jabłka, maliny, aronię. Derenia niestety nie.

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Września 02, 2015, 11:49:06 »
To może posłodzę tak "do smaku", ale nie na ulepka i popasteryzuję. Tylko ile... Jak wleję gorące do butelki ciepłej, to np. 15 min. jest ok? Nigdy nic jeszcze nie pasteryzowałam. Bo jak pasteryzuję to nie ma co dawać kwasku? A w ogóle to nie mam kwasku, mam za to kwas L-askorbinowy, ale on "zdycha" w wyższej temperaturze.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Września 08, 2015, 11:41:47 »
Ja nie miałem warunków do większej przeróbki syropowej - ale teraz są do dyspozycji owoce bzu i pod koniec września powinienem mieć szansę na większy przerób. Do tego aronia z opuszczonej plantacji - można rwać wiadrami i przerabiać. Odwiruję, posłodzę, zakwaszę, zawekuję - i będzie fantastyczny rezerwuar syropu niskocukrowego. No i w październiku trzmielina - też przerobię większą ilość. I chyba na tym się skończy moje tegoroczne "masowe przetwórstwo syropowe" - za to w przyszłym roku "hulaj dusza", zacznę od kwiatu bzu i rabarbaru (w ikei mają syrop z rabarbaru i jest to super patent na tzw. wodę z sokiem). Problem w tym, że od pół roku jestem w trakcie przeprowadzki, kończymy malowanie domu... ale po przeprowadzce będzie czadowo :)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Września 08, 2015, 11:43:48 »
PS. W niektórych krajach robi się coś w rodzaju lemoniady z odpowiednich gatunków szczawiu - też można wypróbować, pono kędzierzawy jest relatywnie smaczny (inne kobylaki gorzkie i niedobre). Oczywiście szczaw polny/łąkowy - byle z umiarem. Ale skoro nawet trzmielina nie szkodzi w takim użytku syropowym...
Różnice, głupcze!

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Września 08, 2015, 12:12:03 »
Przeglądając wczoraj moje zapasy napotkałem zapomniany słoiczek z zasuszonymi pestkami pigwy ( nie mylić z pigwowcem) Śluzy zawarte w pestkach to fajna sprawa przeciwkaszlowa. Jak myślicie syropowi spece, czy dodanie roztartych pestek do gotowego syropu szyszkowego ma sens - obawiam się o działania alkoholu na śluzy. Czy może lepiej wygotować a potem dołożyć takiego odcedzonego glutka do syropu z zielonych szyszek + nalewka z pączków sosnowych+ mały ewentualny dodatek olejku pichtowego ?
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Września 08, 2015, 14:17:07 »
Do tego aronia z opuszczonej plantacji - można rwać wiadrami i przerabiać. Odwiruję, posłodzę, zakwaszę, zawekuję - i będzie fantastyczny rezerwuar syropu niskocukrowego.
No nie można dopuścić do tego, żeby tyle dobra się zmarnowało. To gdzieś w okolicy Wrocka? Podziel się namiarem, to pomogę w ratowaniu przed zmarnowaniem ;)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Września 08, 2015, 14:26:36 »
Niestety - to wiejskie obrzeża Szczecina, tereny dla mnie sentymentalne, szczupakowo-borowikowe ;)
Różnice, głupcze!

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Września 30, 2015, 18:30:36 »
Mam uzbierane troszkę trzmieliny. Chcę zrobić jakąś wersję syropu, ale bez alkoholu. Nie mam też kwasku cytrynowego. Mam kwas l-askorbinowy oraz glicerynę. Czy jak dam te dwa ostatnie zamiast kwasku i alkoholu, to będzie ok? Czy lepiej zrobić tylko na cukrze i zapasteryzować? Co zginie przy pasteryzacji i bez kwasku?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Października 01, 2015, 07:29:01 »
Ja robię syropek trzmielinowy klasycznie ;) czyli wg. przepisu Gospodarza.
Bez dodatków to raczej nie tyle w syropie zginie co się może coś wyhoduje ;)
Gliceryna to też alkohol. Jednak co do efektu końcowego trudno mi powiedzieć. Witamina C temperaturę wytrzymuje. Zatem ?  ::)

... Aby się upewnić co do temperatury rozkładu kwasu askorbinowego podparłem się wikipedią:
Temperatura topnienia    189–194 °C (rozkład)
. Jednak wedle tego źródła, dowiedziałem się czegoś ciekawego - człowiek to zwierzę ;)
Kwas askorbinowy, witamina C (łac. Acidum ascorbicum, E300) – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczany w pożywieniu. Jest przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 05, 2015, 13:11:31 »
.... No i w październiku trzmielina - też przerobię większą ilość. I chyba na tym się skończy moje tegoroczne "masowe przetwórstwo syropowe"

Ach ta trzmielina !!  ;) :D :o 8)
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=35247