Autor Wątek: SYROPY pomysły  (Przeczytany 22398 razy)

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
SYROPY pomysły
« dnia: Czerwca 09, 2015, 00:45:10 »
Wiem że cukier, że rafinowany itd. ale jednak w wielu przypadkach jest to niezła postać leku i warto o tym pamiętać. Ale tym razem chcę pogawędzić o takich syropach owszem, zielarskich, ale jednak bardziej z kategorii "przetwory" niż "preparaty". Zalety: bardzo pasują do herbaty zimą, ponadto dzieci uwielbiają je pić z wodą jako tzw. wodę z sokiem ;)
Chodzi o sporządzenie zapasu wielu litrów różnych syropów i po pierwsze oczywiście nasuwa się pospolity bez cziornyj: teraz zbieramy kwiat a potem owoc. W przypadku owocu byłbym skłonny odwirować sok i połączyć z cukrem 1:1 i lekko zawekować, oczywiście koniecznie dokwasiwszy (antocyjany to lubioiejo).
Dalej kwiat lipy - na gorączkę i kaszel ale i do wypicia.
Kwiat wiązówki jw. - fantastyczny do herbaty.
Trzmielina - lek i smakołyk.
Co jeszcze? Wierzbówka może (kwiat)? Czeremcha - owoc przesypany cukrem puści sok, później można jeszcze odcisnąć... I co jeszcze? Jakieś doświadczenia, pomysły, tradycje?
Poza samoróbami będę kupował trochę gotowych z Ikei - malina, żurawina, bardzo dobre i bez syropu gluko-frukto, z bzu już za to taki sobie ale to akurat nie problem ;)
Więc jaki jeszcze syrop... Kwiat mniszka wiadomo.
Może kwiat cykorii podróżnik miałby sens? Płatki maku? Pewnie mdły, ale na kaszel dobry.
A z typowo piciowo-deserowych?
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 09, 2015, 00:49:14 »
Dzika róża - dla mnie kłopot bo u mnie trudno o surowiec i poza rym najlepiej tłoczyć, do czego nie mam warunków sprzętowych. Głóg? Chyba podobnie, ale pomyślę. Zbieranie będzie dość żmudne.
Aronia? Super, mam opuszczoną plantację, nic tylko odwirować i delikatnie zawekować jako niskocukrowy - rewelacja.
Dalej? Może kwiat żarnowca... A na poważnie: owoc kaliny?
Różnice, głupcze!

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 09, 2015, 08:26:14 »
może chaber......?

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 307
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 09, 2015, 09:32:00 »
Jeszcze te sosnowe kwiatki czy pędy, ale to pewnie wiesz i raczej ilości niewielkie wycjdą syropku leczniczego. Rokitnik?

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 09, 2015, 10:26:05 »
Jeszcze trochę a zielone sosnowe szyszki się pojawią.
Inspirowany przepisami Gospodarza, rok temu uzbierałem nieco zielonych szyszek. Na ile się dało ( a dało się nie wiele ) porozdrabniałem, szczodrze skropiłem spirytusikiem a potem poszedł w ruch cukier. Jak się rozpuścił ( codziennie wstrząsane) dosypywałem kolejną porcję ( czasem dolewałem ciut gorzałki). Jak uzbierałem znowu szyszek, dołożyłem pamiętając o spirytusie.
Na zimę było jak znalazł. Istny cud. Musiałem jeno mocno wnucząt pilnować, by zachęcone smaczkiem i kolorkiem słodkości ze słoika, zbytnio nie kurowały swych gardziołków ;) . "Wnuczkowa wersja" była podgrzewana dla odparowania %-tów i lekko rozcieńczana różnymi rozmaitościami.
Żaden z moich dotychczasowych wyrobów tak szybko się nie skończył jak ów szyszkowy syropek.
W tym roku powtórka. Jednak część w ramach eksperymentu część jakaś zostanie wymieszana z nalewką z pączków sosnowych, której dwa literki czekają w piwniczce na swoją kolej :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 307
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 09, 2015, 12:23:36 »
Może jeszcze jarzębina (da się zrobić coś w stylu dżemu, trzeba najpierw przemrozić)? Czarna porzeczka? Do herbaty dobre są pokrojone bardzo drobno i zasypane cukrem (i chyba zapasteryzowane) pigwowce, ale nie wiem czy to ma właściwości zdrowotne czy tylko smakowe.

Ja się zastanawiam, czy w spożyciu takich syropów profilaktycznie, np. w okresie od jesieni do wczesnej wiosny do herbaty, te dobre składniki przewyższają niedobry cukier, szczególnie u małych dzieci. Np. czy dawać syrop z cebuli co jakiś czas profilaktycznie "na odporność" (np. dziecku koło 1 roku, wtedy bez miodu) czy lepiej nie faszerować cukrem. Czy dolewać do herbaty czy lepiej niech się przyzwyczaja do picia niesłodzonej.

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 10, 2015, 00:06:13 »
Jeśli cukier byśmy zjadali praktycznie wyłącznie w tych syropach to doprawdy, są to mizerne ilości;)
Herbaty pijamy albo ziołowe, z definicji bez cukrów, albo dobre gorzkie. Ale zimą czarne z syropami smakują wybitnie! Widać jest to sposób dla organizmu na pozyskanie brakujących elementów w przyjemnej postaci.
Z kwitnących widzę teraz wszędzie pępawy różne chyba - może to też byłoby smaczne? No bo takie  np. jasnoty to nie są zbyt błyskotliwe w smaku :)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 10, 2015, 00:07:22 »
Jeszcze może owoc berberysu? Wiśnia, tarnina? Trzeba pokombinować.
Różnice, głupcze!

Offline Vereinigten

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 528
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 10, 2015, 00:58:20 »
Jeszcze może owoc berberysu? Wiśnia, tarnina? Trzeba pokombinować.

Można żurawinę znaleźć, miechunkę, ałyczę, poziomki - możliwości jest sporo. A nawet z tataraku, skoro kandyzowany jedli jak cukierki.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Renee55

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 59
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 10, 2015, 07:50:07 »
Aronia? Super, mam opuszczoną plantację, nic tylko odwirować i delikatnie zawekować jako niskocukrowy - rewelacja.
Co masz na myśli mówiąc "odwirować"?  A niskocukrowy to znaczy że w ogóle nie dodajesz cukru, czy mniejsza ilość?

Offline cezet

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 454
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 10, 2015, 08:42:18 »
Czereśnie! Jeszcze nikt nie wspomniał.

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 10, 2015, 10:32:15 »
Z łodyżek arcydzięgla robiono "konfiturę" czyli de facto syrop. Można praktycznie wszystko przesypywać cukrem, to puści sok i mamy - syrop :)
"Odwirować" = sokowirówka (tłoczenie byłoby lepsze, ale mi przystawka do Zelmera wysiadła).
Niskocukrowy = mało cukru dodać tj. mniej niż ma syrop "farmaceutyczny" (64%) i mniej niż "spiżarniany" (ok. 50% - zalewamy na gorąco, po otwarciu dość długo postoi a jak coś, to można trzymać w lodówce). Powiedzmy, że niskocukrowy to ok. 20-30% (kilo-półtora na 5 litrów soku). Aronia jest trwalsza od większości owoców bo zawiera k. sorbowy. Z kolei żurawina zawiera benzoesowy i też jest szczególnie trwała ;)
A czereśni szkoda, ja zjem każdą ilość więc na syrop nie zostanie... ale wiśnie jak naj :D
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 10, 2015, 10:34:16 »
No i ten pospolity kwiat mniszka też - syrop ("miodek"), wino, piwo z korzenia... sama dobroć.
I w zasadzie mamy komplet - trochę tego tutaj wymieniliśmy, prawda...
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2654
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 10, 2015, 11:10:02 »
Ja jabłuszka-dziczki, nawet takie najmniejsze, najlichsze i najkwaśniejsze - to chyba świetne na ocet, nie?
Różnice, głupcze!

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 307
Odp: SYROPY pomysły
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 10, 2015, 11:18:54 »
Masz piwniczkę na wino, którą chcesz zapełnić syropami? ;)