Autor Wątek: Praca licencjacka  (Przeczytany 6855 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Praca licencjacka
« dnia: Czerwca 08, 2015, 21:03:26 »
Witajcie,
mimo studiowania na uczelni ekonomicznej w temacie mojej pracy licencjackiej zahaczyłem o zioła  :)

Będę badał nastawienie społeczne do fitoterapii i wiedzę o jej możliwościach w grupie studentów wybranych uczelni Poznania.
Jeżeli macie dostęp lub wiedzę o badaniach naukowych dotyczących podejścia społecznego do ziół to będę wielce rad gdybyście mi mogli je polecić  ;)

Jeżeli macie jakiś przemyślenia w tym temacie, choćby najbardziej ogólne to zapraszam do dyskusji.
:-)

Offline Sparrow

• Średnio Pisze
Odp: Praca licencjacka
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 08, 2015, 21:14:17 »
To ja na szybko napiszę podejście ludzi i lekarzy:
Zdrowe są warzywa, owoce. Jak masz przeziębienie to jedz czosnek, cebulę itp.
Pij dużo soków.
Ale jak chorujesz i mówisz, że bierzesz zioła. To Cię wyśmieją. Lekarze mówią o dużych skutkach ubocznych ziół. Nie są wstanie powiedzieć jakie to są skutki ale jakieś są.
Jak już zioła to zagraniczne. 90% ludzi w pracy kręci głową jak mówię, że żona leczy się głównie ziołami.
Sam się obawiam wraz z żoną. Wspomagamy się lekami przeciwbólowymi gdyż ma ciężki stan RZS.
W Polsce 90% społeczeństwa nie podjęła by się leczenia tylko ziołami.
To też przez brak dostępu do nich oraz przez ogólne pojęcie "Znachor".

Pozdrawiam

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 08, 2015, 21:29:44 »
Zobaczymy co wyjdzie w moim badaniu, pośród planowanych uczelni na których będę prowadził badania są uniwersytety medyczny i przyrodniczy. Spodziewam się że tam odnajdę ludzi bardziej zorientowanych w temacie, niestety moją własną hipotezą jest też że nikt nie będzie mówił o ziołach jako pełnoprawnym środku medycznym, np. nikt pewnie nie będzie wiedział o fitoncydach, może na farmacji? ale też mam wątpliwości.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 08, 2015, 21:42:22 »
Ale najprędzej na farmacji, tam się spotyka "fanów" a Łuczaj pisał, że przez jego kursy przewinęły się "stada farmaceutów". Pono nigdy nie było matematyka, księdza ani mechanika samochodowego - ale poza tym to naprawdę wszelkie możliwe zawody.
Różnice, głupcze!

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 08, 2015, 21:49:54 »
Pono nigdy nie było matematyka, księdza ani mechanika samochodowego - ale poza tym to naprawdę wszelkie możliwe zawody.

żadnego księdza? Wszak wśród duchowieństwa spotykamy licznych zielarzy, choć może bardziej w wydaniu klasztornym i stąd nie było ich na kursach ;)

Wracając do meritum, jak coś z tego wyjdzie to będę dawał znać. Natomiast za wszelkie uwagi i pomoc jestem i będę ogromnie wdzięczy  :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2015, 22:41:32 »
Zakonne zielarstwo to zapewne potęga, ale jakoś ich widać nie ciągnie do ŁŁ, za daleko może "mentalnie i ideowo" choć przecież z pewnością nikt z potencjalnie zainteresowanych duchownych nie uzna Łuczaja za złego człowieka :)
Różnice, głupcze!

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2015, 22:48:24 »
Zakonne zielarstwo to zapewne potęga, ale jakoś ich widać nie ciągnie do ŁŁ, za daleko może "mentalnie i ideowo" choć przecież z pewnością nikt z potencjalnie zainteresowanych duchownych nie uzna Łuczaja za złego człowieka :)

Wydaje mi się że po prostu że ziołolecznictwo klasztorne to bardziej nauka empiryczna, a u ŁŁ to nauka naukowa  :P i tyle jedna i druga ciekawa i warta zgłębiania, choć ja osobiście skłaniam się ku nauce naukowej ;)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2015, 23:33:10 »
Jeżeli macie jakiś przemyślenia w tym temacie, choćby najbardziej ogólne to zapraszam do dyskusji.
Studenci określonych uczelni? Co konkretnie chcesz tym badaniem pokazać? Co z reprezentatywnością próby? To ma być luźna ankieta z osobami, które akurat podejdą pod rękę?
Nie to, żebym się czepiała, ale jakąś wartość praktyczną takiej pracy trzeba by znaleźć. Da Ci to dodatkowe punkty. Jak dobrze uzasadnisz, to i "łysemu grzebień wciśniesz" ;)

Ciekawa jestem wyników i trzymam kciuki. :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2015, 07:18:04 »
Podpisuję się dwoma rękoma pod tym co napisał sparrow.
Nic dodać,nic ująć.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2015, 08:50:48 »
Studenci określonych uczelni? Co konkretnie chcesz tym badaniem pokazać? Co z reprezentatywnością próby? To ma być luźna ankieta z osobami, które akurat podejdą pod rękę?
Nie to, żebym się czepiała, ale jakąś wartość praktyczną takiej pracy trzeba by znaleźć. Da Ci to dodatkowe punkty. Jak dobrze uzasadnisz, to i "łysemu grzebień wciśniesz" ;)

Ciekawa jestem wyników i trzymam kciuki. :)

Studenci 6 uczelni, z zachowaną z grubsza reprezentatywnością płci i roku studiów. Badanie ma wykazać hipotetyczną zależność między stosunkiem do ziołolecznictwa a studiowanym kierunkiem, pod uwagę biorę też czynnik pochodzenia (wieś/miasto) jako mogący mieć znaczenie. Klasyczne badanie społeczne z wnioskami o stanie faktycznym w tej populacji badanej.

Zawsze mówię że kciuki nic nie zmienią ;) ale wielkie dzięki za wsparcie, pomoc i konstruktywne uwagi.
A.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2015, 18:05:00 »
Zaprezentowałem dziś temat promotorowi, przyjął go z wielkim zaciekawieniem i aprobatą. Praca pewnie pójdzie w kierunku badania wiedzy o ziołach, względnie w kierunku szerszym tj. metod leczenia wśród studentów. Pożyjemy zobaczymy :) cieszę sie że mogę łączyć studia z pasją, a w rozwoju pasji niemała zasługa wasza  :)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 13, 2015, 14:04:51 »
Polecam szukać w angielskim internecie, chyba że ma to być o społeczeństwie polskim to chyba musisz przeprowadzić własne ankiety.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 13, 2015, 14:08:01 »
Polecam szukać w angielskim internecie, chyba że ma to być o społeczeństwie polskim to chyba musisz przeprowadzić własne ankiety.

Ankiety będę przeprowadzał tak czy tak swoje. Niemniej będę szukał ( lub jeśli byś znalazł to byłbym wielce wdzięczny) badań zagranicznych jako literatury do pracy i porównania :)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 13, 2015, 14:30:37 »
To robiąc ankiety wpadnij na forum wizaz.pl tam dostaniesz dużo odpowiedzi.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 25, 2015, 13:56:20 »
Licencjatów dalszy ciąg.
Kolega z ekonomii pisze coś tam o lasach w Polsce, pytał mi się o to czy mam jakieś źródła dotyczące zbiorów roślin (w celach leczniczych) w Polsce. Wszelkie książki, publikacje, informacje herbapolów itp. mile widziane.

Jeśli znacie takie źródła to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam :)
A.