Autor Wątek: Pszeniec gajowy  (Przeczytany 10576 razy)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Pszeniec gajowy
« dnia: Czerwca 05, 2015, 22:28:41 »
Dziś urwałam trochę tej roślinki. Co z nią zrobić? Jakie ma właściwości? Nie mogę znaleźć informacji.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Pszeniec gajowy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2015, 23:16:39 »
Oj, Doktor pisał o pszeńcach! Gdzieś tam ;)
Z tego co pamiętam - ziele irydoidowe, przeciwzapalmno-immunomodulacyjne, do świadomego stosowania bo z tych konkretniejszych, podobnie jak szelężnik np.
Różnice, głupcze!

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2015, 13:44:59 »
Oj, Doktor pisał o pszeńcach! Gdzieś tam ;)
Tylko nie potrafię znaleźć.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 07, 2015, 16:06:13 »
Wyszukałem dla Ciebie ;)
http://rozanski.li/?p=347
Różnice, głupcze!

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 07, 2015, 16:41:22 »
Wiedziałam, że musi być dobry - coraz bardziej lubię pasożyty. Dzięki  :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2020, 15:03:25 »
Moje spostrzeżenia - wyjątkowo skuteczne zioło przeciwzapalne i prawdopodobnie immunomodulujące (stosowałem w połączeniu z czworolistem)! Skutecznością przypomina szelężnika choć obeznani twierdzą, że jest to surowiec bardziej podobny do zagorzałka. Jednak wyciąg z pszeńca gajowego na winie zdradza owocową nutę zapachową (jakieś estry) całkiem podobną, jak wino szelężnikowe (co oczywiście o niczym nie przesądza). Można chyba traktować pszeńca jako "coś pomiędzy" zagorzałkiem a szelężnikiem. Dawka 5-6 ml nalewki na dobę, wino 1:5 do ok. 30 ml na dobę - tak stosowałem.
Różnice, głupcze!

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2020, 03:02:18 »
Hmm już mnie interesuje, zwłaszcza te właściwości imunomodulCyjne, może coś więcej:)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2020, 08:08:35 »
Dokładniejsza, naukowo potwierdzona wiedza o mechanizmach działania immunomodulacyjnego ziół, szczególnie takich niszowych jak pszeniec i szelężnik, to raczej "pieśń przyszłości". Tym niemniej typuję to zioło jako potencjalny immunomodulator na podstawie obserwacji efektów jego działania. Zresztą granica pomiędzy tym, co nazywamy działaniem przeciwzapalnym a immunomodulującym/immunosupresyjnym bywa raczej płynna :D
Różnice, głupcze!

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 03, 2020, 01:09:08 »
Widzisz szukam ziół hamujących reakcję alergiczną w nerkach , ale nie tylko ,szczególnie zatrzymanie namnażania iga. A niektóre zioła immunomodulujące wzmacniają odpowiedź immunologiczną np. Jeżówka. Dla mojego syna przy nefropatii iga to prosta droga do utraty nerek. Dlatego katalpa działa bo stymuluje produkcję kortyzolu w nadnerczach.  Działa też gajowiec żółty. Ucina proces odpowiedzi immunologicznej.  W sobotę odebrał wyniki i po 2 mies jest lekka poprawa, tzn gfr  0,58 ,a było dużo gorzej.  I dlatego pytam o pszenica bo bez takich dokładnych informacji mogę mu zaszkodzić a nie pomóc . Szukam kolejnych ziół na kolejne okresy miesięczne i zyskuje czas by zmienił dietę i znalazł to co mu szkodzi.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 03, 2020, 08:29:17 »
Wydaje się, że pszeniec mógłby być dobrym ziołem dla Was ale sprawa wymaga wnikliwości i riserczu bo tutaj nie ma żartów. Nie posiadam na jego temat jakichś specjalnych informacji poza tym, to pisał Różański i co sobie wypraktykowałem. Ale do jeżówki jest podobny np. sadziec a nie pszeniec - ten prędzej podobny do katalpy. Tym niemniej bym się nie śpieszył - sam się z takimi ziołami nie śpieszyłem w doustnym stosowaniu aczkolwiek okazały się ostatecznie wspaniałe :D
Różnice, głupcze!

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2020, 11:30:55 »
kaminskainen :) na co stosowałeś i jakie efekty - jeśli możesz powiedzieć byłabym baardzo wdzięczna za inf

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2020, 12:27:30 »
U mnie akurat ciężkie AZS - w miarę pewnie działa podawanie kilku konkretnych surowców w odpowiednim zestawieniu, pszeniec się w tym świetnie odnajduje.
Różnice, głupcze!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2020, 13:57:37 »
Pszeniec fajnie rozkurcza skurcze poranionych kiszek - stany zapalne, wrzody itp.

Pozdrowienia :-)

Offline delmondo

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 13, 2020, 18:26:48 »
czy na satny zapalne skóry po ugryzieniach owadów wywar z tego ziółka bezpiecznie jest pic? mam nasuszone i nie mam odwagi pić tego bo niby toksyczne?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 13, 2020, 22:14:27 »
Łyżeczka na szklankę wody jest bezieczna w naparze. Spróbować warto, ale gwarnacji oczywiście nie ma. Fusy daj na okład na ugryzione miejsce.

Czy pszeniec jest toksyczny? Istnieją bardziej toksyczne zioła. To nie jest warzywo, ale dobrze wykorzystany jest dobrym lekarstwem. Tak samo, jak na przykład jaskółcze ziele.

Pozdrowienia :-)