Autor Wątek: Forma przyjmowania ziół a ich skuteczność  (Przeczytany 4144 razy)

Offline Strzygoń

• Nowy
  • *
Forma przyjmowania ziół a ich skuteczność
« dnia: Czerwca 02, 2015, 13:39:41 »
Hej, swego czasu zainteresowałem się dzikimi roślinami jadalnymi. Chcąc, nie chcąc w końcu zacząłem też zwracać na lecznicze właściwości roślin, bo nie da się tych kwestii oderwać od siebie.
I tak od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie pewne pytania. Jaka forma przyjmowania ziół jest najbardziej skuteczna? Maceraty, nalewki, wywary? A może skuteczniejsze jest po prostu jedzenie ziół?
Do tego dochodzi dawkowanie. Przykładowo taki macerat z pokrzywy. Zaleca się robić kilkutygodniowe przerwy w jego przyjmowaniu. Z drugiej strony jest to roślina określona jako jadalna. Czy po dłuższym okresie spożywania dań z zawartością pokrzywy też powinno się robić przerwy? Nie wydaje mi się, żeby ludzie zwracali na to uwagę.
Zdaję sobie sprawę, że nie ma jednej prostej odpowiedzi na to pytanie. Że każda roślina jest inna, zawiera substancje zachowujące się w różny sposób. Niemniej chciałbym dowiedzieć się, co o tym myślicie. Szczególnie chodzi mi o porównanie zjedzenia rośliny do zastosowania jej w jakiejkolwiek przetworzonej formie.

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Forma przyjmowania ziół a ich skuteczność
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2015, 14:04:07 »
Sporo pytań :)
Uważam, że nie ma się co wymądrzać, tylko skierować Cię w miejsce gdzie ktoś daaaaleko mądrzejszy w temacie niż piszący te słowa opisał fachowo co i jak:

http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm

Większość odpowiedzi znajdziesz w rozdz.:

2. Rodzaje surowców zielarskich i zasady ich zbioru

3. Suszenie, pakowanie i przechowywanie surowców zielarskich

4. Postacie leków ziołowych i sposoby ich przyrządzania

5. Stosowanie i dawkowanie leków ziołowych

Miłej i owocnej lektury :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2015, 16:17:10 »
Tu jest pewien problem z metodologią czy nazwenictwem.
Bezdyskusyjnie najsilniejszymi częściami roślin są olejki eteryczne.
Można powiedzieć, że im bardziej są wyesktrahowane tym silniejsze.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2015, 23:51:59 »
Maceraty, nalewki, wywary? A może skuteczniejsze jest po prostu jedzenie ziół?

Zależy, co chcesz uzyskać. Czasem, niektóre składniki po zjedzeniu po prostu rozluźnią kupkę i tak spłyną. Czasem przerób oddziela składniki trujące od potrzebnych

Janek już pisał o olejkach, że są silne, ale on zawsze myśli jednostronnie, co by tu ubić ;-)
Olejkami nie uzupełni się witamin i minerałów, olejkami nie zagoi się ran, olejkami nie traktuje się problemów z  cukrzycą.

Do tego dochodzi dawkowanie. Przykładowo taki macerat z pokrzywy. Zaleca się robić kilkutygodniowe przerwy w jego przyjmowaniu.

Ogółem, to bajki. Nadmiar pokrzywy może lekko zaszkodzić osobom z piaskiem w nerkach lub kobietom w okolicy menopauzy, bo przyblokuje estrogeny, co spowodować może, ale nie musi, nasilenie objawów braku estrogenów.

Z drugiej strony jest to roślina określona jako jadalna. Czy po dłuższym okresie spożywania dań z zawartością pokrzywy też powinno się robić przerwy? Nie wydaje mi się, żeby ludzie zwracali na to uwagę.

Kidyś nawet tu na forum obśmialiśmy nadęte zakazy i nakazy dotyczące owsa, który był ukryty pod łacińską nazwą. Po prostu szkoda zdrowia na wszystko, co papier i internet niosą.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 03, 2015, 07:50:55 »
Eh,  te kobiety, zawsze myślą jak by tu faceta utrącić.
Jasne, że facet myśli głównie o tym jak by tu coś zabić czy na coś zapolować.
Co ciekawe są takie osobniczki które lubią ja się na nie poluje ;D

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 03, 2015, 08:52:49 »
Do tego dochodzi dawkowanie. Przykładowo taki macerat z pokrzywy. Zaleca się robić kilkutygodniowe przerwy w jego przyjmowaniu.

Ogółem, to bajki. Nadmiar pokrzywy może lekko zaszkodzić osobom z piaskiem w nerkach lub kobietom w okolicy menopauzy, bo przyblokuje estrogeny, co spowodować może, ale nie musi, nasilenie objawów braku estrogenów.

Ja się nie zgodzę, może i pokrzywa nie ma jakiegoś b mocnego dizałania i katastrofalnych skutków ubocznych, ale to nie bajki tylko zalecenia Doktora ze strony o pokrzywie (http://www.luskiewnik.pl/urtica/preparaty.htm)!
Macerat pokrzywowy – Maceratio Urticae: 1 szklankę korzenia lub ziela świeżego i zmielonego zalać 3 szklankami wody przegotowanej chłodnej, odstawić na 6-8 godzin, przecedzić. Przechowywać w lodówce. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce. Stosować 1 tydzień. Między kuracjami 1-tygodniowymi robić przerwy 1-3-tygodniowe. Nie stosować częściej niż 3 razy na kwartał. Zewnętrznie używać jak sok z pokrzywy.

Jak doktor pisze to raczej nie bez powodów ;)
Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 03, 2015, 14:13:42 »
Akurat nad pokrzywą się kiedyś zdrowo natrząsał Witold Poprzędzki we wstępniaku broszurki napisanej o mieszankach "Herbapolu".

"Ostatnia sprawa, którą warto omówić, to dawkowanie. Wskazówki podane na opakowaniu ("mieszać na wolnym ogniu przez 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia") dostały się do farmakopei polskiej przez jakieś grube nieporozumienie, podobnie jak zażywanie naparu z pokrzywy łyżkami. Trzeba więc wyjaśnić, skąd się to wzięło: wszyscy wiemy, że tytoń bułgarski jest lepszy od polskiego, a egipski lepszy od bułgarskiego. Podobnie winogrona spod Zielonej Góry nie umywają się do bułgarskich a hiszpańskie są znów lepsze od bułgarskich. Podobnie jest z ziołami. Jeżeli Dioskorides czy Pliniusz lub inni autorzy śródziemnomorscy takie zostawili przepisy korzystania z ziół, to mieli na myśli zioła klimatu śródziemnomorskiego. Ale na północ od Alp sprawa wyglądda inaczej. A ponieważ zarówno w mieszankach, jak i w innych ziołach z Herbapolu mamy wyłącznie zioła naszego klimatu - musimy się trzymać dawkowania, które będzie skuteczne, a więc - łyżka ziela na szklankę wody."

Dalej, wystarczy sobie przypomnieć różne historie z głodowych przednówków czy obozów koncentracyjnych: zupy z pokrzyw były normalnym pożywieniem głodujących ludzi. Ja pamiętam, jak u moich dziadków spora ilość pokrzywy codziennie lądowała w paszy dla drobiu i świń.

Jednak, zupełnie inna sprawa, to ewentualne problemy z nerkami - wtedy z pokrzywą ostrożnie. Tak samo dla kobiet, którymi trzepie menopauza, po pokrzywie będzie je trzepać bardziej.

Dlatego nie dajmy się zwariować. Przecież nawet nasz Gospodarz czasem odpisuje ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 04, 2015, 12:35:23 »
Bezdyskusyjnie najsilniejszymi częściami roślin są olejki eteryczne.

No a ja się spotkałem z opinią, całkiem naukową i moim zdaniem słuszną, że najsilniejszymi substancjami aktywnymi roślin są liczne alkaloidy (choćby tropanowe, glistnikowe, psiankowe itd.), a dalej: liczne glikozydy, saponiny i niektóre substancje olejkowe.
Co kto stawia na pierwszym miejscu zależy chyba od jego upodobań i doświadczeń - Jankowi szczególnie pomogły olejki więc wychwala olejki. Ja ze swej praktyki nauczyłem się jednak operować "ziołem" (konkretną roślina) jako "jednostką podstawową". Pamiętam o alkaloidach, saponinach itd. ale myślę przy pomocy takich pojęć, jak: glistnik, żarnowiec, lepiężnik, rdestowiec itd. itp. Tworzę jakieś miksy i miksy miksów. Na efekty nie narzekam - wręcz przeciwnie. Dajcie mi z 50 lat na intensywną praktykę i naukę, a może nawet stworzę własną szkołę fitoterapii, mam taki rys żeby wszystko robić po swojemu - a przy tym skutecznie, jednak ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2015, 12:39:37 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!