Autor Wątek: Przesadzanie ziół doniczkowych do gleby  (Przeczytany 5917 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Przesadzanie ziół doniczkowych do gleby
« dnia: Maja 23, 2015, 11:02:33 »
jako że tegoroczny wysiew melisy kompletnie mi nie wyszedł (może to wina wielkiej ulewy która wypłukała nasiona, może kiepskie techniki siania, a może po prostu felernych nasion) wpadłem na pomysł innej metody zaopatrzenia ogródka w melisę. Niestety na targu nie sprzedawali melisy, ale pomyślałem żeby kupić krzaczki sklepowe - takie jak czasem są do dostania w sieciowych marketach. Wiadomo że są one średniej jakości i melisa z gleby ma aromat-ilość olejku 1 000 000 razy większą, ale! Czy gdyby przesadzić sklepowy krzaczek do ogrodu może po 2-3 tygodnia też dawałby lepszy aromat?
Czy ktoś próbował przesadzać te sklepowe roślinki do gleby? czy to w ogóle się przyjmie   ??? Tak się nastawiłem na intrakt melisowy w trym roku że chyba i tak spróbuję ;)

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Przesadzanie ziół doniczkowych do gleby
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2015, 15:39:51 »
Dołączam się do pytań. Z braku melisy w terenie (pewnie jest, ale jeszcze nie znalazłem) kupiłem "korporacyjną" do posadzenia w ogrodzie i mam obawy, czy w ogóle podoła. Na opakowaniu nawet nie podano nazwy gatunku.

Czy gdyby przesadzić sklepowy krzaczek do ogrodu może po 2-3 tygodnia też dawałby lepszy aromat?

Proponuję po posadzeniu poczekać na przyszłoroczny zbiór, bo na pewno roślina była mocno nawożona i pryskana chemią.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2015, 15:57:42 »
Proponuję po posadzeniu poczekać na przyszłoroczny zbiór, bo na pewno roślina była mocno nawożona i pryskana chemią.

Melisy są po porostu w za małych doniczkach na pożywkowej ziemi. Jest to produkt spożywczy więc raczej bez strachu, jedyne pytanie to czy przyjmie się w ziemi  :(

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 23, 2015, 16:14:17 »
Powinna się przyjąć. U mnie wyrósł cały komplet zeszłorocznych ziół, które miałam w skrzynkach na tarasie - melisa mięta i lubczyk. Znalazłam je na grządce pod tarasem.....bo mąż wywalił uschnięte już rośliny, tzn jesienią po prostu odwrócił skrzynki do góry nogami i wysypał zawartość na grunt oczyszczony z nasturcji. A w tym roku paczę i oczom nie wierzę - syskie 3 rosną w najlepsze :D + samosiejki nasturcje + jaskry, nie wiem skąd się wzięły :)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 23, 2015, 16:15:54 »
Miejmy nadzieję że się przyjmie, za tydzień dwa opiszę wyniki tego pilotażowego projektu  :P. Nie mogę sie doczekać intraktu  :D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 23, 2015, 17:07:39 »
Powinny się przyjąć.
Daj krzaczkom porosnąć - muszą nabrać olejków przez jakiś czas, 1-2 tygodnie to trochę mało, ale za 5-6 tygodni powinno być dobrze. Jeśli zacznie puszczać pędy kwiatowe, to te pędy wytnij.

Pozdrowienia :-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 23, 2015, 17:35:14 »
W ten sposób mam w tym roku i melisę, i lubczyk i wiele innych ziół. Zioła sadziłam w roku ubiegłym i tak sobie przezimowały w gruncie.

Ja proponuję by rośliny przyciąć tak z 1/2 i dopiero posadzić.
Z trwałych "marketowych" zimę przetrzymały mi:
mięta, melisa, lubczyk, szczypior, tymianek, szałwia, oregano. Padł rozmaryn i bazylia, i coś jeszcze ale nie pamiętam.

ps. lubczyk to wielkie ziele i musi mieć dużo miejsca.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 23, 2015, 17:51:00 »
Narzazie posadziłem jeden krzaczek, jeśli się przyjmie to dosadzę jeszcze ze 2. Korzenie  w tej doniczce są tak upchane że nic dziwnego, że roślinka pozostając w niej w końcu więdnie  :-\ Zobaczymy jak to będzie w ziemii  :)

Pozdrawiam,
A.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 23, 2015, 18:59:42 »
Narzazie posadziłem jeden krzaczek, jeśli się przyjmie to dosadzę jeszcze ze 2. Korzenie  w tej doniczce są tak upchane że nic dziwnego, że roślinka pozostając w niej w końcu więdnie  :-\ Zobaczymy jak to będzie w ziemii  :)

Wysadź wszystkie, nie bój się

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 23, 2015, 20:08:09 »

Wysadź wszystkie, nie bój się

Na razie kupiłem jeden, ale w przyszły weekend dosadzę  ;)

Dzięki, pozdrawiam,
A.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 23, 2015, 21:11:04 »
Przeszłam się przy płocie otaczającym ogródki działkowe. Mam sadzonki oregano, bylicy boże drzewko i rożniaste mięty  :D Bylica to takie pół na pół że się przyjmie bo sporawa a korzeń fikuśny i chyba całego pozyskać mi się nie udało.

Sadź, nie ma co się bać. Te rośliny sklepowe na długie trzymanie w doniczuszkach się nie nadają. Zresztą nie po to są hodowane.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 25, 2015, 08:02:34 »
W piątek odkryłem, że tegoroczna leciutka zima nie zaszkodziła 3 lata temu przesadzonemu na działkę jiaogulan. Wyłazi uparcie biedactwo z ziemi i czepia się  tego co mu pod wąsiki podejdzie ;)
Okoliczne zielsko pousuwałem, kompostem dokarmiłem. Zobaczymy jak sobie poradzi w tym roku. Jak widać adaptuje się z roku na rok.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 03, 2015, 22:29:49 »
Z radością informuję że za kilka dni już 2 tygodnie jak melisa zamieszkała w ogrodzie. Przyjęła się, ba! nawet listka nabierają ciemniejszego koloru tak jak w ongiś znajdującej się na ogrodzie melisie, która swój żywot spędziła w glebie i miał w związku z tym dużo olejku wonnego :)