General Category > Nasze przetwory ziołowe i nie tylko

smarowidło na kręgosłup

(1/2) > >>

halina1:
Zainspirował mnie Edgar Cayce, polecający na wiele dolegliwości masaże olejkiem arachidowym.
Po pośliźnieciu się i uszkodzeniu nogi (leczyłam ją samodzielnie), po 3 tygodniach było niemal dobrze, ale przy chodzeniu kulałam, czułam , że to kręgosłup. Zaraz po kontuzji nie byłam w stanie się wyprostować przez dwa dni.
Zrobiłam olejek na bazie oleju arachidowego plus kocanka i chrobotek. Chrobotek jest bogaty w jod, który przy wielu dolegliwościach poleca tez Cayce. Podobny olejek (ekstrakcja na ciepło w zakręconym słoiczku  w łaźni wodnej) robiłam na oleju parafinowym. Ale ten na oleju arachidowym jest super, dwa posmarowania usprawniły kregosłup, już nie kuleję. Grzeje niesamowicie. Noga jeszcze nie jest do końca sprawna, ale mogę chodzić normalnie.
Do dalszych doświadczeń musze skombinować olejek arachidowy  a nie olej.

freshbynature:
Hej Halinka

Właśnie wspólnie z kolega chcemy zrobić jakiś specyfi który bedzie nadawał się na smarowanie o wyczerpujących treningach siłowych gdzie o bóle nietrudno. Napisz cos więcej na temat jak wykonac twój olejek ( krok po kroku-proszę). Swoją droga napisz co Edgar Cayce pisze na temat dyskopatii?

Pozdrawiam - Fresh

Szept:
To ja dam przepisy z miesięcznika "Poradnik Uzdrawiacza" może ktoś skorzysta, może ktoś zna

Olej dziurawcowy - zebranymi w słoneczny dzień kwiatami dziurawca napelnić niewielka butelką aż po szyjkę i zalać oliwą z oliwek. Oliwa musi przykrywac kwiaty. Dobrze zamkniętą butelkę pozostawiamy na kilka tygodni w cieple. Kiedy oliwa stanie się czerwona przesącza się ją i przechowuje w butelce z ciemnego szkła.
Takim olejem naciera się mocno bolące miejsca na kręgoslupie.

Nalewka dziurawcowa - 2 pelne garście kwiatów dziurawca zalewa się 1 litrem wodki i stawia na  tygodnie w słońcu lub w cieple.
Potem zlewa się i pzrechowuje w cielnym miejscu.
Nalewka naciera się bolące miejsca

Pomada ze smalcu gęsiego
Smalec gęsi polączony z olejkiem rycynowym to znakomity środek na zwyrodnienia kręgosłupa.
Na kurację tzreba przeznaczyć pół litra smalcu gęsiego i apteczne opakoowanie olejku rycynowego. Oba składniki dokładnie zmieszaći umieścić w słoiczkach. Co wieczor, ciepłą miksturą  nacierać bolące miejsca. Ciepłe lepiej się wchłania w cialo. Ulga zwykle nastepuje po miesiacu kuracji ale dobrze smarować jeszcze  pzrez miesiac.
Ta metoda jest dobra dla osób starszych, którym stawy odmawiają posłuszeństwa.

arte:
 Przepraszam,  ale  może  tutaj  się  dołączę  ze  swoimi  doświadczeniam  odnośnie  oleju  z  dziurawca.
Otóż  ja  postępuję  jak  radzi    nasz  gospodarz; najpierw  świeże  kwiaty  dziurawca  potłukę  mocno  tłuczkiem  potem  obficie  skropię    wysoko -procentowym  alkoholem  i  dopiero   wtedy  zalewam  ciepłym  olejem. Wychodzi  z  tego  czerwony  olej  do  cna  przesiakniety  hiperycyną. Taki  nie  zawodzi   w  zastosowaniu.
 pozdrawiam,  arte.

halina1:
Na kłopoty z kręgosłupem E. Cayce, poleca między innymi kapiele z atmojodyną- to taki jego preparat jodowy(jod organiczny, czyli nie typu jodyny). W naszym przypadku można zapewne zrobić kąpiel z prostem islandzkim.
Bywa w tej chwili do kupienia kapusta morska, ale jeszcze nie dotarłam aby kupić, można ja także wysuszyć. Można ją do różnych celów stosować jako źródło jodu.
Jak robiłam?
Do słoiczka z zakrętką włożyłam do połowy objętości zmieszane w proporcji 1:1 chrobotek (porost islandzki) i kocankę. Zalałam to olejem arachidowym tak, aby warstwa oleju nad ziołami była równa co najmniej warstwie ziół. Wstawiłam sloiczek do garnka z ciepłą wodą, i na delikatnym wrzeniu wody trzymałam słoiczek około 1 godziny. A potem stał w tej kapieli do schlodzenia. A potem można stosować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej