Autor Wątek: Kwas cynamonowy  (Przeczytany 5042 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Kwas cynamonowy
« dnia: Maja 11, 2015, 11:57:47 »
Kwas cynamonowy to składnik sławnego leku FIBS, dodaje się go do destylatu borowinowego w ilości 0,4mg na 1ml
ma działanie hepaprotekcyjne, immunostymulujące, bakteriobójcze i grzybobójcze, jest również  słabym koagulantem

Doktor Różański pisze, że to jeden z Jego ulubionych składników http://rozanski.li/?p=194

W kosmetyce ma zastosowanie jako środek ochronny przeciw promieniowaniu UV
Kwas cynamonowy może działać jako filtr optyczny lub dezaktywować cząsteczki, które zostały wzbudzone przez światło w celu ochrony polimerów i substancji organicznych. W kosmetyce cynamoniany są używane jako środki przeciwsłoneczne do ochrony skóry przeciw promieniowaniem UV (UV-A i UV-B).

ten fragment z WIkipedii o działaniu ochronnym UV - świetna sprawa, bo przecież większość kwasów niszczy naturalną barierę ochronną przed promieniowaniem.

Fibs może więc się okazać idealnym składnikiem preparatów kosmetycznych na lato :)

Pewnym problemem jest jednak rozpuszczanie kwasu cynamonowego. Proces bardzo prosty w etanolu, jednak po wlaniu roztworu do porcji destylatu czasami kwas się wytrąca. Nie mogę rozgryźć tematu - dlaczego wytrąca się tylko czasami?

Może jakieś sugestie doświadczonych laborantów?

Kwas cynamonowy występuje w surowcach jak cynamon, a także w maśle shea http://rozanski.li/?p=1534
Surowy tłuszcz masłosza jest bogaty w katechiny, kwas galusowy i kwas cynamonowy, które mają właściwości antybakteryjne, fungistatyczne, przeciwzapalne i ochronne na skórę przed promieniami UV. Kwas cynamonowy i kwas galusowy oraz ich estry i glikozydy podawane doustnie hamują stany zapalne, wymiatają wolne rodniki i nadtlenki, hamują rozwój drobnoustrojów, zmniejszają dolegliwości bólowe, pobudzają wydzielanie żółci i soku jelitowego. In vitro hamują podziały komórek rakowych. W postaci soli były dawniej podawane pozajelitowo w infekcjach i zapaleniu płuc, nerek oraz przy posocznicy (sepsis). Kwas cynamonowy i galusowy jest składnikiem wielu leków, które opracowałem.

Według publikacji na pub medzie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18451524 kwas cynamonowy może mieć właściwości wybielające cerę, co jest niesamowicie dziwne - surowce rozjaśniające do tej pory kojarzyłam ze wzmożoną potrzebą ochrony UV.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2015, 12:09:49 wysłana przez ineslik »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Kwas cynamonowy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 11, 2015, 12:16:11 »
1) może coś jest w tym destylacie, że reaguje z kwasem, nie koniecznie skład destylatu jest zawsze taki sam
2) może nie zawsze przekraczasz próg rozpuszczalności kwasu cynamonowego mieszając obie ciecze

po mojemu to bym próbował miareczkować czyli bym dodawał kroplami destylat do roztworu alkoholowego kwasu cynamonowego albo odwrotnie :) biuretę masz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 11, 2015, 12:22:03 »
o, to jest myśl - może rzeczywiście czasem przekraczam granicę, czasem nie. Robię przeważnie na 1 litr destylatu, nie mam biurety to sobie strzykawką poradzę.

teraz tak myślę, że ta liczba 0,4 mg na 1ml może być właśnie granicą rozpuszczalności kwasu.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 11, 2015, 13:24:17 »
albo wkraplaczem 8)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2015, 13:57:24 »
Stężenie kwasu cynamonowego w kosmetykach stosuje się 0.01% 
wiem to z tego oto patentu laoratoria Loreal, które to przypisuje kwasowi właściwości odmładzające, ujędrniające itp.

w linku również gotowe przepisy na mazidła z użyciem kwasu
http://www.google.com/patents/US20010046509

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 12, 2015, 09:05:56 »
a grzebał kto w sprawie tropokolagenu, wiem że to mało zielarskie ale może ktoś stosował ;D