Autor Wątek: Odbudowa jelit  (Przeczytany 132572 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Odbudowa jelit
« Odpowiedź #180 dnia: Czerwiec 20, 2019, 19:42:19 »
W sprawie kitu wysłałam Ci na priv, a sprawę Hashimoto, jeśli chcesz przedyskutować, to opisz swoją historię i co się teraz dzieje w dziale o endokrynologii: Jednak, może najpierw na przeczytaj, co tam już jest na podobne tematy

http://rozanski.ch/forum/index.php?board=35.0

Pozdrowienia :-)

Offline BeciakRoz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 08, 2019, 16:00:13 »
Basiu droga,
Właśnie kończę sterydy i chcę zrobić kit o którym pisałyśmy. Mam jednak problem, gdzie kupić hmb ca, mleczan wapnia
i lecytynę. Fajnie jakby hmb bylo bez glutenu. Mozesz podesłać linki na priv? Nie znam sie, zwlaszcza na tych odżywkach. Chcę zrobic okrojoną wersję kitu, a dopiero potem dodawać resztę... np. kwas walerianowy i kaprylowy. Bedzie to potem sie kleic razem jak dodawac tak bede do pasty składniki nie od razu i nie po kolei? Zastanawiam sie też czy w moim przypadku jak są biegunki dodawac laktulozę? Dziekuję Ci bardzo za odpowiedź kochana Basiu

Offline BeciakRoz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 08, 2019, 16:07:13 »
I jeszcze czy moglabys mi wskazac w tym sklepie chemik, ktorą pozycję kupic dokladnie? Chodzi o kwas walerianowy i kaprylowy. Pierwszy raz bede tam kupowac a tam same wzory i dopiski i boje sie ze nie to zakupię.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 08, 2019, 18:16:47 »
Basiu droga,
Właśnie kończę sterydy i chcę zrobić kit o którym pisałyśmy. Mam jednak problem, gdzie kupić hmb ca, mleczan wapnia
i lecytynę. Fajnie jakby hmb bylo bez glutenu. Mozesz podesłać linki na priv?

Ja te rzeczy kupuję na Allegro. Lecytynę można kupić w płynie lub na nośniku i wtedy to jest proszek. Trzeba sprawdzić, co będzie nośnikiem, jeśli gluten rzeczywiście jest dla Ciebie problemem. Osobiście uważam, że gluten jest deminizowany ostatnio

Mleczan wapnia, to mleczan wapnia - nie ma tu żadnych cudów.
HMB zwykle kupuję w proszku Ostrovit. On ma drobne dodatki aminokwasów, ale to nie szkodzi.

Chcę zrobic okrojoną wersję kitu, a dopiero potem dodawać resztę... np. kwas walerianowy i kaprylowy. Bedzie to potem sie kleic razem jak dodawac tak bede do pasty składniki nie od razu i nie po kolei?

Można, tylko będzie dodatkowa praca. Rozumiem, że nie chcesz, by Tobie poszkodziło i dlatego wolisz dodawać po kolei. W takim razie ja bym radziła najpierw sprawdzić w miarę po kolei pojedyncze składniki w dawce takiej, jak w pierwszej wiadomości z tego wątku. Chyba na próbę bym nawet radziła połowę takiej dawki.

Zastanawiam sie też czy w moim przypadku jak są biegunki dodawac laktulozę?

Jak są biegunki to trzeba je zatrzymać, a kit raczej nie jest pomyślany, by był przeciwbiegunkowy. Czasem przeczyszczenie się przydaje, szczególnie przy biegunkach bakteryjnych. Normalną procedura jest, że w przypadku biegunek na noc stosuje się węgiel i taninę z apteki, a na rano pół łyżeczki kitu.

Poza tym probiotyki, probiotyki, probiotyki, probiotyki - różne, różnych firm.

Czy zrobiłaś sobie mieszankę ziół na wrzodziejące zapalenie jelit, o której poprzednio Tobie pisałam?

I jeszcze czy moglabys mi wskazac w tym sklepie chemik, ktorą pozycję kupic dokladnie? Chodzi o kwas walerianowy i kaprylowy. Pierwszy raz bede tam kupowac a tam same wzory i dopiski i boje sie ze nie to zakupię.

Kupuje się kwasy czyste (cz.) lub czyste do analizy (cz.d.a), nie kupuje się technicznych (tech.)
Nie wiem, ile planujesz zrobić kitu. Planuj rozsądnie, bo w Chemiku same ceny są średnio tanie, ale wysyłka jest droga.
Masz szansę na wiaderko 3 litry, jak dobrze pójdzie ;-)

Offline ane120

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 23, 2019, 21:43:30 »
Witam serdecznie to mój pierwszy post tutaj .Cały wątek przeczytany i nie tylko ten .Problem z jelitami ma mój mąż 51 lat i wyszło teraz że i syn 25 lat .Mąż ma polipy .Syn jeszcze nie zdiagnozowany ale coś mi się wydaje że to samo .Nie czuję się na siłach robić tego kitu .Chyba to dla mnie zbyt trudne jednak dlatego też chciałabym go kupić od kogoś Was.Mam nadzieję że ktoś będzie chętny odsprzedać

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 23, 2019, 23:47:49 »
Ale sam kit polipów nie załatwi, trzeba by coś jeszcze dołożyć, może nawet pomoc chirurga by się przydała, a potem ziołami by się poskromiło tego wirusa i pogoiło wszystko. Gwarancji nie ma, ale warto spróbować, przynajmniej nawrotki będą rzadsze, a może ich nawet nie będzie..

Poza tym różne czopki z gojące róznymi wyciągami olejowymi + "zabójcze" według tego przepisu:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4735.msg66203#msg66203

Dodatkowo probiotyki, kiszonki, przetwory z kaliny, aronii i zakaz zaparć.

Jeśli chodzi o sam kit, to daj znać na priv.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 24, 2019, 04:40:04 »
Nie czuję się na siłach robić tego kitu .Chyba to dla mnie zbyt trudne...
Też kilka razy się przymierzałam i czytałam cały wątek, ale jest on zbyt chaotyczny. Receptura się zmienia z postu na post, wiele składników jest niedostępnych w PL albo są trudno dostępne. Ciężko z tego całego wątku coś sensownego ostatecznie wykombinować.
Może ktoś byłby tak dobry i dodał jakieś podsumowanie, w którym zamieści ostateczną i taką najbardziej minimalistyczną recepturę ze składników dostępnych w sprzedaży w PL? Tak, żeby laik mógł sobie z tego ów kit samodzielnie przygotować?

Offline ane120

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 24, 2019, 23:00:06 »
Tak też myślę że sam kit rady nie da .Wizyta u gastrologa 12 grudzień -prywatnie rzecz jasna na fundusz kwiecień przyszłego roku.Mąż miał usuwane polipy około 30 lat temu .Po kolejnych nastu latach robił kolonoskopię i wyszło że znowu je ma .Histopat wyszedł nie złośliwe .Pora znowu się za nie wziąć .Zaparć nie miewa wręcz przeciwnie .Czopki z jaskółczego ziela używał takie „kupne”-ruskie.Może za krótko stosował .Kiszonki mam swoje ogórki i kapustę .Kalina dopiero posadzona w ogródku.Ale na aronię jest teraz sezon tylko co mam z niej zrobić ? A te czopki robione spróbuje wykonać  :o :o :o

Offline ane120

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 25, 2019, 22:45:07 »
A jeszcze mam pytanie  skoro wirus wywołuje te polipy to mogę dać mu takie lekarstwo ukraińskie nie ziołowe ale na wirusa skuteczne .Jak myślicie może zna ktoś Amiksin się nazywa .Syn kiedyś miał mononukleozę i naturopata to polecił .Sama będąc na Ukrainie zrobiłam zapas i mam w razie „W”.Moge go tym nakarmić .Buziaczki

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 25, 2019, 22:50:00 »
Ja wszystko mam z Polski, część sama zbieram część kupuję. Chyba masz rację, spróbuje napisać jakąś minimalną wersję

Basia

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #190 dnia: Październik 26, 2019, 03:59:07 »
Chyba masz rację, spróbuje napisać jakąś minimalną wersję
Byłoby super, dziękuję :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 29, 2019, 23:20:06 »
Zobacz w opisie tego wynalazku, czy działa na wirusa brodawczaka ludzkiego. Jeśli działa, to spróbujcie.
Mononukleoza zwykle sama przechodzi bez śladu, trochę jak grypa.

Offline ane120

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 30, 2019, 19:18:18 »
Napisane że działa na tego brodawczaka .Tylko teraz nie wiem czy mu to dawać od już czy czekać na lekarza na badania czy co ?Czy może jak mu wytną to dopiero ewentualnie i wtedy żeby nowe nie rosły .Czy dawać cały czas żeby ograniczyć wirusa i rozmnażanie ?Sama już nie wiem .Buziaczki

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #193 dnia: Październik 30, 2019, 21:54:09 »
Bo ja wiem... Nalepiej chyba by było zrobić 2 kuracje, jeśli środek nie jest bardzo morderczy. Czasem środki przeciwwirusowe blokują receptory dla wiruse na błonach komórek. Przeanalizuj działanie, może porozmawiaj z lekarzem.

Offline ane120

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: Grudzień 17, 2019, 21:23:31 »
Witam przedświątecznie.Donoszę że kit działa .Starszy “pacjent” znaczy małżonek odkąd bierze kit nie miał krwawienia z jelit i stolce są jakieś inne niż zawsze.Bierze go regularnie .Młodszy bierze nieregularnie ale po ilości wizyt w toalecie widzę że się zmniejszyła i krwawienie tez ustąpiło .Wizyta u lekarza niewiele wniosła dał skierowanie na kolonoskopię i powiedział że polipów nie da się wyleczyć .Badanie zrobimy i zobaczymy co wyjdzie .Rzecz jasna doniosę o wynikach .Antywirusowych tabletek nie włączyłam .Tz się czuje wyzdrowiony  :o :o :o