Soli magnezu nie można mieszać w jednym suplemencie z solami wapnia, bo zamiast się wchłaniać będą konkurować o te same kanały w jelitach. Zwykle suplementy wapniowe i magnezowe powinny być rozdzielone przynajmniej dwoma godzinami, by się wchłonęły. Dalej: miód manuka i propolis, jako środki "bójcze" niezbyt się nadają chyba do kitu, ale nie będę się upierać.
Witaminy mogą być, ale dodaj witaminy B1, B2, B6 przynajmniej.
Probiotyk do kitu się nie nadaje - nie przezyje w kicie. Można go zażyć zaraz po kicie, ale nie można go mieszać w pojemniku z kitem, bo zostanie zdezynfekowany.
Mentowalu nie kupisz, od kilku lat nie ma go w sprzedaży, komuś przestał się opłacać.
Proporcje nie są zbyt istotne, ważne jest, by piguły, zioła i ziarna mieć razem drobno zmielone (zmielić i przesiać, aż do skutku), potem do ziół wlewa się płyny, czyli oleje, laktulozę, balsam Szostakowskiego, kwasy tłuszczowe, a na koniec dokłada się inne proszki i miesza, dolewając różne oleje tak, by wyszła nieco oścista (1-2mm) pasta.
Ja do mielenia używam śrutownika, najpierw sito 4,5mm, potem 1,5mm
Do Twojego miksu ja bym jeszcze dodała przynajmniej goździki i lukrecję. Może przy tym wrzodziejącym zapaleniu jelit na początek nie dokładać ostrych przypraw, typu czarny pieprz lub ostra papryka. Ziele angielskie może być.
Ostatnio na motywach rosyjskich pomysłów robiłam taką mieszankę na wrzodziejące zapalenie jelit:
znamiona kukurydzy, szałwia, pszczelnik, wierzbówka kwiaty, szyszki olchy, szarota, babka szerokolistna, fiołek trójbarwny, krwiściąg ziele, mącznica, rdest ptasi, liście pokrzywy, kalina owoce, solanka, aronia, dzika róża, iglicznia strąki
Spróbuj rozkurczania przewodów żółciowych:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7023.0***
Tak ogółem, to masz niezłą kolekcję przypadłości, nie zazdroszczę ;-)
Pozdrowienia :-)