Autor Wątek: Odbudowa jelit  (Przeczytany 136695 razy)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
Odp: Odbudowa jelit
« Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 26, 2018, 16:15:53 »
* kwasy średniołańcuchowe 3x dziennie po 1 gram

Czy olej MCT tez by sie nadawał ?
Składniki w 1 łyżce stołowej (14g):
(C6:0) - 0,3g
(C8:0) - 6,7g-8,6g
(C10:0) - 4,0g-6,0g
(C12:0) - 0,3g

sa to średniołańcuchowe trójglicerydy. producent opisuje je tak:
"Tłuszcze MCT są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, bez tendencji do magazynowania się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyczne właściwości kwasów tłuszczowych MCT wynikają z faktu, że z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, a do ich trawienia w odróżnieniu od pozostałych kwasów tłuszczowych nie jest konieczna lipaza i żółć. Dla tego też olej MCT często stosowany jest w stanach upośledzonego wchłaniania tłuszczów. Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego. Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie kompleksu motorycznego organizmu, co wydłuża czas kontaktu śluzówkowego pokarmu, a przez to poprawia jego wchłaniani"

czy to rzeczywiście tak działa ?
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 26, 2018, 16:30:46 »
W wiórkach kokosowych też są, ale to MCT lepsze - w wiórkach większość to kwas laurylowy C:12
Średniołańcuchowe trójglicerydy są dodawane np. do odżywek dla dzieci - powodują dobry rozwój kosmków jelitowych. Z przemian kw. średniołancuchowych powstają ciała ketonowe - te są paliwem zastępczym zamiast glukozy np. dla mózgu - stosuje się to przy leczeniu Alzheimera. Efekt ten jest widoczny np. : przy porannej kawie zjedzenie czegoś słodkiego może spowodować ospałość, a zjedzenie do tej kawy łyżki wiórków (lub MCT) - wręcz przeciwnie - daje powera.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 26, 2018, 17:20:18 »
Moim zdaniem ok, te które wypisałeś to kwasy średniołańcuchowe, z tego co widzę to wychodzi korzystniej cenowo niż sam kwas kaprylowy czysty, więc może to być dobre rozwiązanie.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 26, 2018, 23:53:27 »
Znajomy mnie prosił o ściągnięcie tego produktu, jak już mi się udało znaleźć dystrybutora i się okazało ze produkt rzeczywiście jest korzystny cenowo i łatwo dostępny to się napaliłem i od razu nakupiłem więcej z myślą żeby stworzyć na tym kit i powciskać rodzinie.

Wcześniej robiłem kit na kwasie walerianowym CZ.D.A. i kwasie pelargonowym czystym, ale są drogie, ciężko je kupić i ostrzeżenie na butelce ze kwasy te powodują ciężkie poparzenia - jakoś mnie zniechęciło żeby kogokolwiek tym kitem poczęstować.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 27, 2018, 00:06:23 »
to samo piszą na kaprylowym, jak na razie mam się dobrze :-)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 27, 2018, 00:10:55 »

a jak zapach ? bo walerianowy mi strasznie śmierdzi...

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 27, 2018, 00:14:10 »

a jak zapach ? bo walerianowy mi strasznie śmierdzi...

kozy, całego stada kóz ;) walerianowy śmierdzi pewnie skarpetami, znam ze starego chmielu

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 27, 2018, 00:24:59 »
pelargonowy ma znośny zapach.

Olej MCT - nie ma praktycznie żadnego zapachu, czy to temu, ze to sa trójglicerydy tych kwasów? Stąd moje pytanie, nasz Gospodarz pisał na temat trawienia tych kwasów: "co innego oznaczają średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wolne (one rzeczywiście podlegają innym przemianom), a co innego to trójglicerydy tych kwasów"

Kwestia trawienia mnie nie interesuje, tylko efekt finalny, czy to tak samo wpływa na kosmki jelitowe, ze wstępnie zdobytych informacji wychodzina to że tak, jeśli jednak sie mylę proszę niech mnie ktoś poprawi :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 27, 2018, 07:02:06 »
pelargonowy ma znośny zapach.

Olej MCT - nie ma praktycznie żadnego zapachu, czy to temu, ze to sa trójglicerydy tych kwasów? Stąd moje pytanie, nasz Gospodarz pisał na temat trawienia tych kwasów: "co innego oznaczają średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wolne (one rzeczywiście podlegają innym przemianom), a co innego to trójglicerydy tych kwasów"

Kwestia trawienia mnie nie interesuje, tylko efekt finalny, czy to tak samo wpływa na kosmki jelitowe, ze wstępnie zdobytych informacji wychodzina to że tak, jeśli jednak sie mylę proszę niech mnie ktoś poprawi :)

Wg tego art. Doktora: http://rozanski.li/1253/tluszcz-olej-kokosowy-kokosfett-coconut-oil-jako-skladnik-lekw-pokarm-i-pasza-nieco-o-przemianach-tluszczw/  tłuszcze (trójglicerydy) są trawione w dwunastnicy do kwasów tłuszczowych i glicerolu - więc w jelitach wolne kwasy tłuszczowe już są  i robią swoje. Zdania zacytowanego w tym tekście nie ma - nie wiem w jakim kontekście Doktor to powiedział - może chodziło o to, że aby pojawiły się wolne kwasy z trójglicerydów - te muszą być najpierw rozłożone. No i miejsce zadziałania - w żołądku po zjedzeniu trójglicerydów jeszcze wolnych kwasów nie ma - dopiero zaczynają się pojawiać w dwunastnicy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2018, 07:39:12 wysłana przez leo »

Offline S15

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: Maja 15, 2018, 12:04:08 »

Można kupić zmielone wysuszone korzenie cykorii - chodzi o inulinę, czyli podkład dla bakterii

Kupiłem inulinę w proszku, czy to też zadziała?

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #160 dnia: Maja 15, 2018, 12:12:39 »

Można kupić zmielone wysuszone korzenie cykorii - chodzi o inulinę, czyli podkład dla bakterii

Kupiłem inulinę w proszku, czy to też zadziała?

Tak. Przecież zmielone i wysuszone korzenie to też proszek :-)

Offline S15

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Maja 15, 2018, 12:24:28 »
Nie byłem tego pewien, bo niektóre produkty sproszkowane, oczyszczone... mogą być chyba pozbawione tym samym pewnych właściwości, z stąd to banalne być może pytanie z moje strony.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #162 dnia: Maja 15, 2018, 13:24:14 »
Nie byłem tego pewien, bo niektóre produkty sproszkowane, oczyszczone... mogą być chyba pozbawione tym samym pewnych właściwości, z stąd to banalne być może pytanie z moje strony.

Ogólnie masz rację, ale tutaj chodzi właśnie o inulinę, bo to ona stanowi podkład dla bakterii probiotycznych. My tego nie trawimy, ale robią to one i mają z tego jedzonko. Stąd warto wybrać inulinę rozsądnej jakości. Można jeść też topinambur czy cykorię smażoną na patelni dla smaku, to też działa, ale oczywiście jest utrudnione przygotowanie. Nie mniej jednak, czasem można sobie umilić życie od czasu do czasu :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #163 dnia: Maja 15, 2018, 20:28:52 »
W zmielonych korzeniach inulina będzie, nie martw się.

Pozdrowienia :-)

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 06, 2018, 17:34:51 »
"....Objawy hipokalemii: osłabienie mięśniowe, depresja, brak łaknienia, utrata perystaltyki jelit, zaparcia, porażenna niedrożność jelit....."
http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/kalium.htm