Autor Wątek: Odbudowa jelit  (Przeczytany 136823 razy)

Offline Ełka

• Średnio Pisze
Odp: Odbudowa jelit
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 10, 2015, 09:00:49 »
Aha czyli to mieszanka wielokierunkowa dzięki.
A może by tak dołączyć korzenie szczeci? działają mocno przeciwzapalnie i regenerują wątrobe?
Co byś na to powiedziała? dobry pomysł?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 10, 2015, 09:36:37 »
podzielisz się notatkami z kursu? :)

One w większości jeszcze nie są skoordynowane ze zdjęciami z ekranu i mają znaki zapytania, ale jeśli chcesz stan jaki jest, to daj na priv.

A może by tak dołączyć korzenie szczeci? działają mocno przeciwzapalnie i regenerują wątrobe?
Co byś na to powiedziała? dobry pomysł?

W miksie wspomagająco na wątrobę są oleje. Jeśli masz wyciąg olejowy lub sproszkowane zioła, to nie będzie się kłócić. Jednak jak byłoby z nalewkami? Chyba lepiej je lać do płynnych ziół, to promile szkodzące wątrobie uciekną.
Zostaje spróbować.

Pozdrowienia :-)

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 10, 2015, 15:55:09 »
Bardziej myślałem ususzone korzenie zmielić w pył i dodać do mixu.

Dziś mama przywiozła z pobliskiej wioski mleko prosto od krówek :)
zrobiła siadłe mleko więc wchłone z ziemniakami + koperek
pamiętam że zawsze mnie trochę czyściło po takim daniu ale chyba to normalne, bo nie mam nietolerancji laktozy ani innych tego typu związków

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 10, 2015, 19:40:59 »
Siedzę i siedzę nad tym zestawem i już mam pewne zarysy, tylko nie wiem na co dr zwracał uwagę jako konieczne.
Bo ja bym nie chciała dla mnie ani kozieradki ani lukrecji. Zamiast tego chętnie użyłabym świeżych listków prawoślazu bo mam 2 stanowiska w ogródku + świeżych listków pelargonii (w sklepie chemik nie mają aktualnie kwasu pelargonowego, ale ja mam pelargonie, + suszony wiecheć szarłatu (amarantusa, z którym nie mam co zrobić bo jest niedobry w smaku, a tak bym zmieliła i zużyła :) No i myślałam o tym, żeby dodać suszonej nawłoci, ale nie wiem czy to ma sens. Albo świeżego lubczyku. Bo nawłoć czy szarłat ma wiązać ksenobiotyki, to czy nie zwiąże też tych związków, które mają właśnie działać.
Olej mam dyniowy, rydzowy i resztkę rokitnikowego to chyba by mogło być.
Z apteki bym kupiła mentowal, balsam Szostakowskiego, syrop z laktulozą no i teraz co z tym wapniem. Są tabletki glukonianu wapnia i pewnie w aptece będą te HMB - to one wszystkie są niezbędne, tak? Jest też dość tani calcium pantotenicum (wit B5 a nie B8) to nie wiem czy mógłby być (pewnie głupie pytanie, ale staram się ogarnąć, jest wymieniany jako wskazany przy zapaleniach układu pokarmowego).
Mam też do zużycia proszek maca i nie wiem czy dodać do błotka, czy do probiotyku (skłaniam się ku temu drugiemu). Do błotka mam do zużycia kurkumę :)   
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2015, 20:40:04 wysłana przez cezet »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 10, 2015, 21:02:46 »
Musi być jakiś kwas średniołańcuchowy, najlepiej walerianowy, by wygoić rany odżywić komórki i pobudzić wzrost kosmków jelitowych. To samo Mentoval. Muszą być oleje, najlepiej mieszanka różnych. Lukrecja hamuje autoagresję i stany zapalne, dlatego jeśli jej się nie chce, to powinno być przemyślane, czym to zastąpić. Asafetyda jest nieco przeciwdepresyjna i ma dużo kwasu ferulowego, który też goi rany. Colon C lub nasiona babki płesznik są prebiotykiem
Po prostu - co się chce osiągnąć, to można dużo ukombinować w ten sposób.

Pozdrowienia :-)

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 10, 2015, 21:11:48 »
Dzięki, to chyba powinno mi działać w takim razie.

Offline malgrado

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 11, 2015, 20:50:24 »
Basiu ja stosowałam kit,  ale uboższy w składniki. Proszę weź mnie pod uwagę jak  będziesz robić swój.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 01, 2015, 21:27:09 »
Dwa ostatnie numery Panecei zawierały wskazówki ku odbudowie jelit, w ogóle był tam położony nacisk na dobre działanie "bebechów" dobrze że ta myśl funkcjonuje w szerszych kręgach. Jako przydatne dla jelit kwartalik podaje:

Nr4 2014 s.11-12, "Zioła w cukrzycy typu 2", lek. med. Tadeusz Liczko:

korzeń mniszka, nasiona wiesiołka, płesznik i kłącze perzu jako "cenny dodatek do codziennej diety u osób z dysbiozą jelit-cukrzycą t.2"; Strąk fasoli-napar jako że "Wpływa korzystnie na stabilizację ekosystemu jelit."; Cykoria podróżnik "stabilizuje ekosystem jelit" będące w składzie substancje "pomagają w utrzymaniu prozdrowotnego biotopu jelit"; Oman wielki jako dobre i bogate źródło inuliny; Słonecznik Bulwiasty z tego samego powodu.
Ponad to "Garbniki skondensowane katechinowe, niehydrolizujące kory dębu Cortex Quercus 12-16%, kłącza pięciornika Rhizoma Tormentillae 12-22%, owoców borówki czernicy Fructus Myrtilii 5-10% są szczególnie cenne w zapobieganiu dysbiozie przewodu pokarmowego. Zmniejszają odczyn zapalny i endotoksemię.

Nr1 2015 s.5-7 "Cykoria podróżnik-wędrujące ziele" Dr n. farm. Jadwiga Nartowska.

Ciekawy artykuł, okazuje się że cykoria nie tylko sprawdza się jako źródło inuliny, ale w swoim znanym skądinąd działaniu wątrobowym wykazuje właściwości ochronne komórek tegoż narządu na poziomie sylimaryny, a kwas cykoriowy hamował w badaniach proces powstawania marskości wątroby.
Cały artykuł jest ciekawy i profesjonalny, nawet gumppek by się zadowolił bo są wstawki o interleukinach i innych takich  :)

Polecam  :)
A.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2015, 22:20:11 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 02, 2015, 12:39:18 »
Kontynuując ten jakże ważki temat:

* kwasy średniołańcuchowe 3x dziennie po 1 gram

ciekawym środkiem są też krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Polecam serdecznie artykuł z przeglądu gastroenterologicznego http://www.biolek.com.pl/pdf/kliniczne_aspekty_lekka.pdf (na 2 ostatnich stronach jest reklama, ale mi chodzi o tę część merytoryczną tj. 10 pierwszych stron :) )

Pozdrawiam,
A.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 16, 2015, 00:01:36 »
Tak sobie rozmyślałem, doszedłem do pewnego wniosku. Znaczna część substancji, które chcemy wprowadzić do jelit i realizujemy to drogą doustną słabnie przechodząc przez środowisko żołądka. Substancje się przekształcają, są trawione, mikroorganizmy giną w sokach trawiennych. W przypadku osób z problemami trawiennymi zapewne te problemy mogą się nasilać np. zaleganie treści w żołądku.

No właśnie jakkolwiek w przypadku jelit wiemy jak je pobudzić do ruchu (chociażby pół łyżeczki kminku  :D ) to co zrobić z żołądkiem. Wskazanym byłoby skrócić czas przebywania niektórych substancji w jego środowisku. Nie wszystko można przyjąć w formie kapsułek dojelitowych, a zatem pozostaje przyspieszenie opróżniania żołądka.

W medycynie akademickiej stosuje się po temu trimebutynę http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=814 i cisapryd http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=200 . CZy znacie może jakieś ziołowe sposoby przyspieszenia opróżnienia żołądka?
Może nim weźmiemy np. probiotyk warto 20 minut wcześniej zażyć jakieś (sproszkowane?) zioło aby zadziałać w wyżej opisany sposób. Może jakimś tropem jest osłabienie jakimś ziołem mięśni odźwiernika w żołądku, pytanie czy jakiekolwiek zioło tak właśnie działa.

To rozważanie mocno teoretyczne ale wydaje mi się też że potencjalnie przydatne w przyspieszeniu leczenia przez podwyższenie wchłanialności substancji zażywanych leczniczo. Ponad to zidentyfikowanie takiego zioła/substancji mogłoby dać ulgę i pożytek osobom borykającym się z refluksem.

Pozdrawiam!

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 16, 2015, 07:54:31 »
Adam :)

Lubię takie rozważania. Ktoś rozpocznie, inny dołoży własne i rodzi się ciekawy temat. W kwestii mojego dokładania przychodzi mi coś takiego do łepetyny:
Nie wiem na ile często stosuje się takie "akceleratory" żołądkowe i w jakich konkretnych przypadkach. Żołądek to ważny organ, w którym rozdrobnione i doprawione śliną w jamie ustnej kawałki strawy plus to co wypijemy trafia do wstępnej obróbki, podczas której jelita wiedzą i potrafią zrobić z odpowiednio przygotowaną pulpą to co reszta człowieka potrzebuje jako paliwo i budulec.
Zastanawiam się, czy takie poganianie żołądka i cyganienie jelit na dłuższą metę ma sens. Może taki manewr na czczo byłby użyteczny. Jednak zioła przyjmujemy głównie w postaciach płynnych jako ich ekstrakty. Płyny mają to do siebie, że szybciutko mieszają się z treścią żołądka i chyba niemożliwe jest ich takie przygotowanie, by żołądek ich nie przerobił po swojemu. Czasem proszki, ale przypomnij sobie co Gospodarz mówił na ten temat w Panewnikach o mikronizacji ziół. Taki sposób ich przygotowania chyba już w warunkach domowych jest trudny do uzyskania.
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2015, 11:25:46 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 16, 2015, 10:56:13 »
Ano właśnie, żołądek musi zrobić swoje.
Z tym że niektóre osoby na pewno trudzą się z tym że nawet najmniejszy pokarm "leży na żołądku" w nieskończoność, a wtedy skuteczność nadmiernie zalegającego leku spada  :-\ .

Byś może wystarczajcie jest zwykłe podkręcenie motoryki jelit, wtedy treść z żołądka powinna szybciej spłynąć aby uzupełnić opróżniające się jelita ??

Z drugiej strony skoro są celowane leki o wyżej omawianym działaniu to może i zioła są  :)

Klara

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 16, 2015, 12:20:43 »
Zdrowy organizm a więc zdrowe trawienie, czyli m.in.  zdrowy żołądek i zdrowe jelita  nie wymagają ulepszania, sterowania, przyspieszania, itp.

Niedomagające, bądź chore trawienie wymaga prawidłowego odczytania przyczyn zaistniałego faktu (niedomagań, bądź choroby). Tutaj poprawianie Pana Boga (wzmożenie pasażu jelitowego, przyspieszenie trawienia w żołądku) nie tylko nic nie da, ale na domiar złego, może się skończyć bardzo źle.
Źle, wolno, trawi żołądek o zaniżonym poziomie kwasów trawiennych. Wynika to z braków kwasu solnego i z odwodnienia. Wystarczy to poprawić przez picie na czczo wody z solą (w najprostszej wersji) Wszystko na ten temat zebrał Jerzy Zięba, pisząc o zakwaszaniu żołądka.

Zwolniony pasaż jelitowy wynika z: odwodnienia organizmu i/lub siedzącego trybu życia, nieprawidłowego odżywiania.   Poprawianie perystaltyki jelit innymi metodami prowadzi do szpitala lub na cmentarz. Co kto woli, to wybiera... :D

Jeszcze inną sprawą jest kwestia prawidłowego wchłaniania i przyswajania składników pokarmowych: aminokwasów, enzymów, witamin, minerałów...czyli tu interesujących nas składników ziół, preparatów ziołowych.
Bez zdrowych błon komórkowych prawidłowe i pełne wchłanianie nie jest możliwe. Zdrowe błony komórkowe to zdrowe komórki, czyli zdrowie. Zdrowe błony komórkowe to odpowiednie nawodnienie organizmu i zapewnienie im właściwej ilości właściwej jakości tłuszczów (czyli woda i tłuszcze).
A ponad wszystkim, wszystkim zarządza prawidłowa kwasowość krwi i limfy. Tak powszechne u wielu ludzi zakwaszenie organizmu leży u podstaw choroby. Odżywianie z przewagą dużej ilości surowych warzyw, zwłaszcza zielonych, rozwiązuje w prosty sposób ten problem - problem równowagi kwasowo-zasadowej.
Reasumując: woda, ruch i właściwe odżywianie. Tak niewiele nam potrzeba, ale konsekwentnie. :)

« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2015, 12:24:56 wysłana przez Klara »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 16, 2015, 12:54:48 »
Dużo prawdy Klaro , ale...

Kminek jak metoda poprawienia perystaltyki, doraźnie jest bardzo dobry, z resztą odpowiednie przyprawy zawsze są wskazane  ;)
Ja też nie uważam żeby wiecznotrwałe ingerowanie w jelita i trawienie mgło w czymś pomóc, ba! zapewne w końcu będzie szkodzić. Natomiast wcale nie zaprzecza to temu ze warto takie zioła do wpływania doraźnego znać, stąd poszukuję jaki preparat mógłby przyspieszyć pasaż treści z żołądka, chociażby dla własnej wiedzy, satysfakcji a może i pożytku ;)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 26, 2015, 21:57:22 »

Byś może wystarczajcie jest zwykłe podkręcenie motoryki jelit, wtedy treść z żołądka powinna szybciej spłynąć aby uzupełnić opróżniające się jelita ??

Z drugiej strony skoro są celowane leki o wyżej omawianym działaniu to może i zioła są  :)

Kontynuując rozważania, nie tylko pod kątem pasażu leków ale ogólnie, na problem zalegającego w żołądku pokarmu.
Dziś przyszło mi do głowy, że tak działa kawa. Małe espresso po jedzeniu przyspiesza w moim przypadku powrót do stanu głodnego :D . Czy to działanie kofeiny czy co innego tak na perystaltykę działa w kawie??