Autor Wątek: Wierzbowy czyreń ogniowy  (Przeczytany 18497 razy)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Wierzbowy czyreń ogniowy
« dnia: Maja 07, 2015, 19:53:02 »
Potrzebne mi duże ilości bowiem chcę poeksperymentować na nim. Tak odwarami jak i nalewkami. Okazuje się że ten grzyb to strzał w 10 Janka Oruby. Dwie osoby które piły zioła jakie poleciłem im piły też stabilizowany odwar z niego. I coś zadziałało. Najszybciej czyreń lub synergia. Obie osoby czują się b. dobrze i dolegliwości ustąpiły. Jedną z nich jest jolkaj i dobrze by opisała co brała i jak to zaskutkowało. Takich rzeczy bowiem brakuje na tym forum.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Wierzbowy czyreń ogniowy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2015, 16:56:02 »
Podzieliłam się nalewką, którą zrobiłam z czyrenia ogniowego (wierzbowego) z osobą bardzo schorowaną, cierpiącą. Po kilku dniach pani stwierdziła, że czuje się jakby nigdy nie była chora. Wiem, że ten grzyb jest niezwykły.
Zastanawiam się nad bukowym...
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2015, 22:28:55 »
Może jeszcze dopiszę,, że ta pani bierze czyrenia w bardzo małych dawkach, bałam się jej powiedzieć, że można więcej, bo to bardzo chora osoba.

Dzisiaj na pocztę dostałam taką wiadomość (pan leczy się na boreliozę): ,,Witaj Reniu. Wiesz mnie też się wydaje że od czasu jak pije nalewke wg Twojego przepisu z czyrenia to sie lepiej czuje, nawet mysle że antybiotyki lepiej działały. Jak będziesz rozmawiać z Bogdanem albo z Orubą to powiedz im że zauważyłem że cisnienie mi się unormowało i mam 120/80, może on też działa w tym kierunku."
Z p. Orubą nie mam zaszczytu rozmawiać, ale może przeczyta. Myślę, że niewiele jest osób, stosujących czyrenie, dlatego pozwoliłam sobie umieścić prywatną korespondencję (mam nadzieję, że nadawce nie pogniewa się). Dodam, że też chodzi o czyrenia z wierzby. Przepis na nalewkę (którą pan dostał) nie należy do mnie tylko chyba do Gumppka.

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2015, 09:04:39 »
Dajcie przepis na odwar i nalewke albo macerat
Spróbuje na sobie jak otrzymam paczuszke :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2015, 13:26:42 »
Ja tradycyjnie będę chciał zrobić nalewkę ale zastanawiam się nad skutecznym rozdrobnieniem.
Mam brzozowego, dębowego i chyba z dzikiej czereśni ale nie jestem pewien co do gatunku drzewa.

Jak rozdrabniacie?

Jeśli gumppek będzie chciał brzozowego to proszę o wiadomość mam dość ładne drzewo z okazami i wtedy poświęcę się i przynajmniej wypróbuję moje drzewołazy.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2015, 14:47:31 »
Ja poczekam aż mój śliwowy podrośnie a może się rozsieje   na pobliską stertę  drewna ze śliw .
http://zapodaj.net/16702073eecb1.jpg.html

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2015, 15:34:23 »
U mnie rosną ale tak wysoko że ryzykowne jest wdrapywanie się na kolosalne drzewa ech...
przydało by się żeby mocny halny powiał

Offline Sparrow

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2015, 21:48:25 »
Witam
Piszę z tel...
Trafiłem na forum grzybiarzy i tam zamieszczają foty jak go znajdą. Poprosiłem aby mi go zdobyli. Czekam na odzew.
W razie czego się podzielę
Pozdrawiam

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 11, 2015, 11:24:15 »
Ja jestem chętny :)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 12, 2015, 19:38:16 »
Radzę spacer wzdłuż rzeki, tam gdzie rosną wierzby, skoro ja znajduję, to Wy też znajdziecie. Oglądać należy pniaki po ściętych wierzbach.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 13, 2015, 08:14:39 »
Może nieprecyzyjnie wyraziłam się, rosną na drzewach i na pniakach. Wierzbowe pniaki wypuszczają charakterystyczne gałęzie, nie można ich pomylić.
Dodam, że wczoraj na takim spacerze oprócz mnóstwa czyreni odkryłam nowe stanowiska łuskiewników -  nie mam pojęcia jakich - nad rzeką rosną wierzy, wzdłuż wierzb rozciąga się polana (przypominająca drogę) szerokości ok 4-5 metrów rosną na niej łuskiewniki, a tuż za nimi klony. Czyżby łuskiewniki klonowo-wierzbowe?
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2015, 08:23:14 wysłana przez Renia »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 13, 2015, 09:10:41 »
Jeszcze jedno - w górach dość często spoglądają na mnie pniarki obrzeżone - tylko nie wiem czy je zabrać do domu...

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 14, 2015, 15:35:08 »
Ja czekam na porządny "halny"
wtedy mnóstwo drzew leży powalonych więc będzie tego sporo.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 14, 2015, 23:35:41 »
Jeszcze jedno - w górach dość często spoglądają na mnie pniarki obrzeżone - tylko nie wiem czy je zabrać do domu...
Tak
1. Anagletyczne - stany zapalne hamuje IL-6, leczono malarie
2. Nowotwory układu trwawienego
3.Stany zapalne jelit(biegunki,IBS)
4.Immunomodulacja
5.Adaptogen
6.Neuralgie
7. Gronkowiec .E coli , Bacilus
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 15, 2015, 09:54:40 »
Już go lubię szczególnie na to hamowanie IL-6. Myślę, że znajoma z gronkowcem też go polubi.
Odnośnie czyrenia ogniowego z wierzby z nim jest podobnie jak z łuskiewnikiem - jak raz się znajdzie, to już ciągle się spotyka. Wczoraj widziałam kilka kolejnych wierzb z czyreniami.