Autor Wątek: ból stopy ,ostrogi pietowe  (Przeczytany 7493 razy)

Offline Bacia

• Nowy
  • *
ból stopy ,ostrogi pietowe
« dnia: Maj 07, 2015, 00:33:24 »
witam wszystkich /przepis od Halinki/
MASC .1 wąs pokroić w plasterki, powinno być ze 2 czubate łyżki, do tego  2 łyzki pokruszonych liści miłorzębu, zalać goracym olejem kokosowym, tak aby dobrze przykryć składniki. Podgrzewać na wolnym ogniu z 5 minut, odstawić na noc. Rano pogrzać i przefiltrować. Ładnie pachnie, bardzo skuteczy specyfik na różne bóle, łącznie z głową. Uwaga mocny.

Halinko jak przeczytałam to wstałam od biurka i zrobiłam te maść dałam 1 lisc złotego wasa 10 tabletek z ginkofar /1 tabl. 80g suchego ekstratu z lisci miłorzebu japońskiego i pare  szt. suszu tego liscia zalałam to goracym olejem kokosowym. mam pytanie czy nie przegiełam z iloscia tabletek. Miały byc tylko tabl. dodane a okazało sie , ze posiadam jeszcze pare szt lisci. Maśc  bede stosować na ostrogi pietowe.i na bóle kregosłupa. Dziekuje. :)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: ból stopy ,ostrogi pietowe
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2015, 04:25:59 »
To jakaś bakteria. Ja też miałem bóle stopy i po smarowaniu moimi wynalazkami szybko minęło. Nie mogłem stanąć na lewą stopę. To była bardzo gwałtowny atak związany z migracją mikrobów. W niej celuje klebsiella i krętek boreliozy. Typuje klebsiella, mykoplasma, traponema denticola. Boksuję się z tymi dwoma pierwszymi od ponad 2 lat /to znaczy od wtedy wiem, że to prawdopowodnie one/ plus grzybica w układzie moczowym /w różnym okresie zarażała mnie tym matka/. Testy niewiele dają bo to jest w biofilmie i nie ma reakcji ze strony układu immunologicznego więc i nie ma co badać immunoglobin. Ta ostatnia zżarła prawie staw biodrowy Otziego /tego chorego na boreliozę z przed 5000 lat jakiego w 1992 roku znaleziono w Alpach. Sądzę że za 99% schorzeń związanych z kościami odpowiada to trio plus grzybica. Plus krętek boreliozy. Siedmiopalecznik pomaga, bowiem był zestawie mikstury jaką stosowałem. Głównie jest tam wyciąg izpopropanolowy z łuskiewnika, pszeńca, szelężnika i kilku innych ziół. Trzeba jak mi się wydaje hamować Il 6 imetaloproteinazy. Polecam książkę Janka który to dobrze opisał bo to ma miejsce przy boreliozie
Podam cytat z niej
Metaloproteinazy macierzy zewnątrzkomórkowej (ang. matrix metalloproteinases, MMPs) są enzymami rozkładającymi białka oraz kolagen w macierzy zewnątrzkomórkowej. Enzymy te aktywują chemokiny oraz cytokiny prozapalne. Są jedynymi znanymi enzymami u ssaków, posiadającymi zdolność rozkładania kolagenu. Metaloproteinazy są tzw. enzymami proteolitycznymi. W przypadku bakterii borrelia uzależnienie od proteazy gospodarza jest krytyczne z powodu jej własnych niedoborów w enzymy proteolityczne. Zapożyczone enzymy pozwalają krętkowi przeniknąć szybciej do niemal wszystkich tkanek. Większość znanych rodzajów krętków borrelia wykorzystuje metaloproteinazy gospodarza. Metaloproteinazy typu MMP-2 oraz MMP-9 są silnie aktywowane w chronicznej infekcji krętakami borrelia, co powoduje rozkład kolagenu oraz stany zapalne stawów. Bakteria borrelia aktywując stan zapalny za pomocą enzymów gospodarza, odwraca uwagę układu immunologicznego, który atakuje własne tkanki..
Metaloproteinazy odgrywają dominującą rolę w chorobach związanych ze stawami. Jakieś bakterie i grzyby mają zdolność ich aktywizacji szczególnie niebezpiecznej przy dużej aktywności Il 6 /odpowiada ona za większość chorób autoimmunlogicznych promując tworzenie lifmocytów Th 17/.
Złoty wąs i miłorząb. Koń by się uśmiał. Po co takie cuś robić, skoro to nic nie pomoże lub prawie nic nie pomoże. To tak jak próbować zawrócić bieg rzeki przy pomocy bata :)
Trzeba ustalić przyczynę, a nie działać na objaw. A tu na forum tak właśnie jest wszyscy, działają na objaw w czym od lekarzy różnią się tylko tym, że oni stosują farmaceutyki, a tu się poleca zioła. Skutek na pewno będzie taki sam choć zioła nie mają działań ubocznych lub są one niewielkie. Działać trzeba na przyczynę, a nie na skutek. Trzeba zmienić schemat myślenia bo to droga donikąd. Ja to powtarzam z upojeniem od pewnego czasu.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2015, 04:32:21 »
O traponema denticola dowiedziałem się o cezet i to był chyba strzał w 10. Od dwóch dni szukam o tym krętku ale po polsku i rosyjsku niewiele jest. Janek wyszukał mi co stosują Chińczycy. Ja teraz będę szukał naszych odpowiedników. D-alanina , terpenoid salvicine, pomiferin (flawonoid), Myrsinoic acids B działają bójczo i hamująco na tego krętka. Podkręcacie się na tym forum idąc w zupełnie złym kierunku. To co robicie na tym forum wygląda mi na zabawę dzieci w piaskownicy budujących z piasku zamek. Zamek buduje się z cegieł, a nie piasku. Pora to zrozumieć. Trzeba sobie zdać sprawę, że bez biochemii, immunologii i fitochemii fitoterapia to zabawa w piaskownicy, a nie alternatywa dla medycyny klasycznej. Dzisiejsza farmacja siedzi głęboko w fitochemii o czym jakoś niewiele się mówi. Jednak korzysta nie z kompleksu związków jakie stworzyła natura ale modyfikuje składnik najbardziej aktywny. I to kardynalny błąd. Droga wiedzie tylko przez synergizm wielu związków tak jak to czyni natura, a nie modyfikowanie składnika najsilniej działającego.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2015, 04:36:16 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 09, 2015, 17:29:31 »
Co powinno się zrobić jesli ostroga piętowa dokucza, a nic mi nie wiadomo, żebym miała boreliozę. Tzn. parę razy kleszcz mnie użarł ale nie zauważyłam żadnych objawów o ktorych piszecie.
gumppek masz rację, że musimy posiąść wiedzę o fitochemi itd. ale zdobywanie tej wiedzy to proces wymagący czasu. Czasu na który nie mam czasu gdy boli, że chodzę po ścianach. Wtedy odpalam kompa i czytam forum bo może ktoś to już przerabiał i pomoże mi już, teraz i zanim zacznę odróżniać cytokiny od  aminokwasów.
Jak mam znaleź przyczynę? Wydawało mi się, że już znalazłam (niewłaściwa gospodarka organizmu wapniem) ale ortopeda, któremu ufałam powiedział, że nic podobnego, że medycyna oficjalna tak na prawdę nie zna przyczyn powstawania ostróg piętowych. Jeśli nie zaburzenie gospodarki wapniem, jeśli nie serce organizmu czyli sprawna wątroba, to co?
Przy samoleczeniu pojawia się też problem zaufania. Który autor ma rację, kto jest autorytetem, komu wierzyć gdy intuicja szepce "nie słuchaj go".

Offline grachagc

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 10, 2015, 01:50:46 »
Co jakiś czas odzywa mi się to paskudztwo (myślę o ostrogach). Różne sposoby okazywały się bezskuteczne.
Ultradźwięki, różne sole , maści, kapusta, arnika i inne cuda...Chodziłam utykając. Dodatkowo bolało w miejscu przyczepu ścięgna Achillesa do guza kości piętowej.
Mnie pomogła Hekla lava 9ch -granulki homeopatyczne.
Ponad rok miałam spokój.Teraz znowu zaczęłam ją brać bo trochę się odezwał ból.

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 10, 2015, 16:26:31 »
Ja testuje na mamie i sąsiedzie nalewke ze szczeci pospolitej
efekty są piorunujące zero bólu nawet reumatycznego
po wcieraniu mocny ból znika do kilku minut

na szczęście u mnie rośnie :)
tak więc jak ktoś by potrzebował surowca to pisać na priv

jeszcze będę testował napar szczeciowy może też ma właściwości przeciwbólowe i przeciwobrzękowe

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2015, 00:04:44 »
Co jakiś czas odzywa mi się to paskudztwo (myślę o ostrogach). Różne sposoby okazywały się bezskuteczne.
Ultradźwięki, różne sole , maści, kapusta, arnika i inne cuda...Chodziłam utykając. Dodatkowo bolało w miejscu przyczepu ścięgna Achillesa do guza kości piętowej.
Mnie pomogła Hekla lava 9ch -granulki homeopatyczne.
Ponad rok miałam spokój.Teraz znowu zaczęłam ją brać bo trochę się odezwał ból.

Właśnie chciałam to samo napisać :) jak nic... Hekla Lava z tym, że ja używam CH 5 :) mój syn ( gdzieś już to tu opisywałam) co jakiś czas ma problemy z ostrogą ( powiedzmy , że na przestrzeni 3-4 lat to były dwa epizody) ostatni własnie z 5 dni temu. Dziś już nie pamięta, że coś go bolało - rzeczywiście ból osłabia się tego samego dnia i codziennie jest lepiej. 

:)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2015, 08:57:42 »
A może przyczyną jest banał z którego przez wiele lat nie zdawałaś sobie sprawy: noszenie ciasnego niewygodnego obuwia (np. obcasik z noskiem - przy czym nosek elegancko doprowadzi do halluxa, rzecz jasna na przestrzeni lat), moze niewłaściwa dieta i nadwaga (co za tym idzie zła przemiana materii, zaparcia itp.) lub skrzywienia kręgosłupa, które wymuszały okreslony sposób chodzenia. Może wszystkiego po trochu?

Offline Zbynek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2015, 13:34:38 »
Chcę odnieść się do tematu ostróg (halluxów). W kwietniu na marszobiegu  terenowym Doktor mówił o leczeniu ostróg i polecał o ile dobrze pamiętam zagotowanie żywokostu z wilczomleczem, a póżniej moczyć stopy w tym odwarze. Jeżeli ktoś miałby nagrane to spotkanie a mógłby się nim podzielić to byłbym zainteresowany, oczywiście w formie jakiejś wymiany.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2015, 19:04:29 »
Chcę odnieść się do tematu ostróg (halluxów). W kwietniu na marszobiegu  terenowym Doktor mówił o leczeniu ostróg i polecał o ile dobrze pamiętam zagotowanie żywokostu z wilczomleczem, a póżniej moczyć stopy w tym odwarze. Jeżeli ktoś miałby nagrane to spotkanie a mógłby się nim podzielić to byłbym zainteresowany, oczywiście w formie jakiejś wymiany.
Ostroga to coś innego niż hallux. Więc na które z tych schorzeń jest ta recepta Doktora?

Offline Zbynek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2015, 09:36:17 »
Ostroga to coś innego niż hallux. Więc na które z tych schorzeń jest ta recepta Doktora?

Temat był ostrogi piętowe i napisałem to pod tym kątem. Dodałem halux w nawiasie bo myślałem że jest to ta sama nazwa dla tego schorzenia, lecz Haluks (hallux, halluks, paluch koślawy) to choroba zwyrodnieniowa, polegająca na zniekształceniu stopy.
Dziękuję Klaro że to wychwyciłaś i przy okazji sam się czegoś nauczyłem . Recepta na ostrogi była podana przy omawianiu wilczomleczu, jeżeli ktoś to nagrał lub zapisał to łatwo sprawdzi.

Offline csylwia1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 09, 2015, 22:06:44 »
Ostroga sformowana jest z nadbudowy mineralnej na koncu kosci pietowej delikatnie mozna masowac obok ostrogi i powoli zblizac sie do samej ostrogi,az w koncu masowac na niej niema potrzeby smarowac niczym w trakcie masazu,jesli bedziesz oddzialywac na to miejsce uzyska sie zwiekszenie krazenia krwi w tych regionach ,w konsekwencji spowoduje to samoczynne rozpoczecie wymywania niepotrzebnej nadbudowy mineralnej z tych regionow i pozbywania sie ich strumieniem krwioobiegu.
Jeśli szukasz zdrowia ,posłuchaj mowy stóp

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2015, 11:52:20 »
Hekla to proch skały wulkanicznej wulkanu Hekla

Ciekawe jakie minerały zawierają te skały bo w tym tkwi sekret, ponoć leczy nawet nowotwory kości bowiem działa silnie przeciwzapalnie na układ kostny.
 W sumie już nie ciekawe bo mam w ksiązce aluminium silicate, magnesium, calcium, iron dioxide.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2015, 12:02:47 wysłana przez Wesoły Sen »