General Category > Nasze przetwory ziołowe i nie tylko
barwinek
(1/1)
kasia:
czytalam rozne zielarskie opracowania zasosowania barwinka.znalazlam dawkowanie odwaru,naparu ,tinctury,intraktu z barwinka lecz nigdzie nie znalazlam ilosci surowca potrzebnego do sporzadzenia owych specyfikow.czy ktos bylby uprzejmy podac mi albo gramature suszu potrzebna do uzyskania specyfiku albo linka z odpowiednimi przepisami?
Alchemik:
Kasiu, tutaj Nasz Gospodarz podaje podstawowe informacje (zaraz na początku - zaraz po opisie dawnych ojcow fitoterapii).
http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
W wielu opracowaniach klasztornych pojawiają się podobne reguły.
Jeżeli odnośnie barwinka będą zalecenia inne - na pewno się znajdą - albo ktoś Ci podpowie. Ja zazwyczaj wykorzystuję receptury zawarte w powyższym linku - dla przetworów z jednego gatunku ziół
Pozdrawiam
Alchemik
kasia:
Alchemiku,prawdą jest ,ze jestem blondynką,a na dodatek ciemną.......Na podanych przez Ciebie stronach ,przy opisie barwinka są dawki specyfików z barwinka ,nie ma receptur wykonania,tzn brak ilości ziela np do wyk. naparu .We wstepnej części ogolnej -"Postacie leków ziolowych ..." sa podane najczęściej stosowane ilości.Jednak barwinek jest roślina trujacą i wolałabym się upewnić czy np łyzka ziela na 200 ml wody nie bedzie zbyt mocnym srodkiem.zatem jesli jeszcze ktoś mógłby mi w tym pomóc,to bardzo o to proszę.pozdrawiam.
freshbynature:
Hej
Osobiscie nie mam doswiadczenia z barwinkiem wiec poszperałem w moich ksiązkach i oto co wynalazłem:
W warunkach domowych można używać wyłącznie wywarów i naparów z ziela i liści barwinka. Przygotowuje się je z 1 łyżeczki do herbaty suszu i zalewa szklanką wody. Później doprowadza do zawrzenia i trzyma pod przykryciem jeszcze przez 10 – 15 minut do naciągnięcia, a pije po 1/4 szklanki 2 – 3 razy dziennie.
zalecany w przypadku nerwic wegetatywnych, skłonności do żylaków i zakrzepów, a ponadto w ciężkich biegunkach, pomocniczo w czerwonce i zaburzeniach krążenia mózgowego. Dalej – barwinek to również środek przeciwkrwotoczny, słaby przeciwbólowy (głównie w bólach zębów) i przeciwzapalny (wyjątkowo skuteczny w leczeniu zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i gardła).
Dawniej zalecano jako środek przeciwreumatyczny kąpiel w odwarze z ziela barwinka (3 – 4 garści na takąż ilość litrów wody, dolać do kąpieli).
Roślina to cenna i użyteczna, ma przecież jedną istotną wadę – jest toksyczna. Zatem wszelkie kuracje przy jej zastosowaniu bez zgody lekarza są całkowicie zakazane wszystkim bez wyjątku, a w szczególności kobietom ciężarnym, miesiączkującym i ludziom ze zwiększonym ciśnieniem śródczaszkowym- cytat z jednej z książek
Zielemozna łączyć z owcem głogu i kwiatem kasztanowca.
Pozdrawiam - Fresh
kasia:
dziekuję :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej