Autor Wątek: Płukanie nosa przy alergii  (Przeczytany 2883 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Płukanie nosa przy alergii
« dnia: Kwietnia 29, 2015, 11:23:45 »
Zastanawiam się na płukaniem zatok przy alergicznym nieżycie nosa,jak zwykle u córci,pomimo sprayów do nosa,czy to woda morska,czy inne lekarskie specyfiki nie działają,bo nosek zapchany cały czas.
Stosujemy teraz avamys-sterydy do nosa,bo jest mega alergia,a do nawilżania zrobiłam jej maść z oleju kokosowego z dod oleju z czarnuszki i kropelką olejku eukaliptusowego.
Nie próbowałam jeszcze tego płukania,muszę ją tego nauczyć,bo mała chce spróbować.
Sama spróbowałam płukac nos wodą z solą himalajską,nie specjalną butelką ale butelka po zwykłym ludwiku i bardzo fajnie to wychodzi.
Czy do płukania takiego alergicznego nosa mozna wypróbowac jakiś napar z ziół żeby obkurczyć naczynia w środku,czy lepiej zostac przy samym roztworze solnym?
Mąż również cierpi na mega katar alergiczny,teraz gdy wiosna wokół,jest ciężko,pekaja mu naczynka i leci krew z katarem,co na to poradzić?
U córci skórka atopowa się uspokoiła więc nos daje czadu  :-\

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Płukanie nosa przy alergii
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2015, 11:32:33 »
Dawno temu Mama opisała skuteczne wyleczenie silnego kataru alergicznego pachnotką w postaci niedrogich tabletek znanych jako Allerin. Może i tu coś pomogą :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2015, 11:48:54 »
Oj,to juz przerabiałam  :(

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2015, 11:56:36 »
Jeżeli chodzi o wywary lub napary jako materiał do płukania "na już" teraz to ja bym próbowała z forsycją i kwiatami kasztanowca (można też oba surowce nazbierać i nasuszyć + młode liście, gałązki). Później krwawnik, krwiściąg, nostrzyk.
Kwiaty forsycji lepiej pokropić spirytem na kilka minut przed zalaniem wodą (tak czytałam, doświadczeń nie mam specjalnych).

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 29, 2015, 14:11:24 »
A rozcieńczony w oleju olejek pichtowy lub inny iglasty?

Pozdrowienia :-)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 29, 2015, 14:32:33 »
Basiu i tym płukać nos?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 29, 2015, 14:35:46 »
Tylko posmarować przedsionek nosa - taka inhalacja. Powinien nos się podsuszyć bez zabiegów, które dziewczynce się pewnie nie spodobają.

Pozdrowienia :-)