Autor Wątek: ciaza, a TSH i inne badania prosze o pomoc w interpretacji  (Przeczytany 17007 razy)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: ciaza, a TSH i inne badania prosze o pomoc w interpretacji
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 16, 2015, 20:34:07 »
Czy objetosc tarczycy jest w ml?
Tak. Czasami w opisie lekarz podaje same wymiary, z których ciężko ustalić objętość, wtedy można skorzystać z takiego kalkulatora http://www.nuk.bieganski.org/index.php?go=kal&kalk=tar_obj
Objętość powinna wynosić 13-18 ml dla kobiet (dla mężczyzn 15-25 ml). Przy Hashimoto w pierwszej fazie choroby, tarczyca lubi powiększać się, a później się zmniejsza. Może jak będziesz w Polsce to zrób sobie badania, nie są drogie, a chociaż opiszą Ci po naszemu  ;)
Dr Wenz też często wspomina o badaniach T3 i T4 - widocznie za granicą te badania są zalecane. Ja nigdy ich nie robiłam.

,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 19, 2015, 09:13:02 »
dziekuje Ci za odpowiedz. Odezwe sie na forum po mojej wizycie u ginekologa. Mysle, ze dobrze zrobie rezygnujac z uslug tamtego endo. Jeszcze do dzis ,,przezywam" moja ostatnia wizyte i zarzuty. Napisalam maila do innej endo z moimi wynikami. Odpisala, ze moge planowac ciaze bez dodatkowych hormonow... chcialabym sie z nia spotkac, ale terminy ma odlegle i pewnie gdy zauwazyla ze hormony sa ok to juz sobie mnie odpusci...
pozdrawiam

Offline vasco_2000

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 20, 2015, 13:39:10 »
Opiszę moje doświadczenia 3x (ciąża + Hashimoto).
Planować ciążę można,ale przy niewyregulowanej niedoczynności może być kłopot z zajściem z ciąże.
Jak już jest się  w ciąży kontrola poziomu hormonów tarczycy jest priorytetem, przez całą ciąże. Jak dawkę tyroksyny ustawiał mi mądry lekarz, a ja żyłam spokojnie, to kontrolowałam FT3, FT4 co 2-3miesiące i było dobrze, ale jak w ostatniej ciąży miałam strasznie nerwowy czas w życiu (choroba w najbliższej rodzinie)
robiłam badania co 1miesiąc i cały czas na gwałt zwiększana była dawka Letroxu...
(zwiększenie zapotrzebowania na tyroksynę jest zjawiskiem normalnym w ciąży, ale tu proces był pogłębiony).

Dodam od siebie,że mi to Hashi ujawniło się właśnie na początku ciąży i dziękuję Bogu, że lekarz kazał mi zrobić badanie TSH.
Niewyregulowanie poziomu tyroksyny w ciąży, to zagrożenie kretynizmem dziecka, poronieniem lub przedwczesnym porodem, a dla kobiety np. anemia.

Tak więc jedno to zajść w ciążę z Hashi, a drugie pilnować, żeby ją donosić
(zwięszkone zapotrzebowanie na hormony tarczycy w ciąży obserwowałam w badaniach już od 6-8 tygodnia ciąży i od tego momentu trzeba robić badania, aby ewentualnie podać tyroksynę, jeżeli istnieje zagrożenie, że tarczyca sama nie da rady).

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 27, 2015, 20:47:57 »
Hej Vasco,

mozesz podac swoje wyniki TSH, FT3 i FT4 jakie mialas?

Offline vasco_2000

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Września 09, 2015, 22:31:09 »
mozesz podac swoje wyniki TSH, FT3 i FT4 jakie mialas?
TSH przy zachodzeniu w ciążę ok 1 (jak było ok. TSH=3 dziecko nie pojawiło się)
Normy z FT3, FT4  z labu przepiszę Ci, jak odnajdę wynik, generalna wskazówka z mojej strony pilnować tych wyników od pierwszych tygodni ciąży.
TSH to taki wskaźnik z "bezwładnością"(z opóźnieniem) dlatego kontroluje się jeszcze FT3, FT4.
Mądry, doświadczony endokrynolog poradzi sobie z przewidywaniem zapotrzebowania na hormony w ciąży i zwiększa/wprowadza dawkę jak ma cień podejrzenia, że coś źle funkcjonuje.