Autor Wątek: Lutowe zbiory...  (Przeczytany 32630 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Lutowe zbiory...
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 26, 2019, 11:29:51 »
Luty się kończy, ale nie ma lenistwa:
kwiaty i szyszki olchy, jagody jemioły, kwiaty leszczyny, brzozy - jest co robić :-)

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 15, 2021, 14:36:06 »
W tym roku luty taki, jak drzewiej bywało - w najcieplejszym miejscu Polski -13 w nocy, w dzień ok. -5, śniegu tylko 25 cm, ale trzyma się dzielnie. Na spacerze zebrałem sporą ilość przeróżnych nasion: kozłek, arcydzięgiel litwor, łopian większy; szyszki i kwiat olchy, kwiat leszczyny. Znalazło się też trochę pięknie zielonych liści jeżyny na herbatkę. Przy okazji zakłóciłem spokój parze czapli białych i stadu dzikich kaczek.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 21, 2021, 11:19:17 »
Wczoraj wiązka brzozowych gałązek, trochę czagi i torebka gałązek olchowych z szyszkami i kwiatami.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 21, 2021, 16:37:03 »
I mnie się dziś poszczęściło z czagą, a ponadto znalazłem piękne stanowisko wrośniaka różnobarwnego - trochę na uzupełnienie zapasów pozyskałem, a reszta w pamięci ;-)
Zdobyłem też kilka sadzonek żurawiny - może się przyjmą, posadzone obok mojej.

Offline Strzyga

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 26, 2021, 20:19:02 »
Przebudziłam się dziś rano i coś żółtego mi mignęło w oknie. Podeszłam i zobaczyłam naszą leszczynę, całą obsypaną kotkami. Planuję zebrać trochę i zrobić nalewkę na nich, tym samym rozpoczynając swój własny, zielarski rok  :)

Offline Krakowman

• Nowy
  • *
Lutowe zupy ziołowe
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 07, 2022, 19:12:11 »
Kiedyś Basia pisała o kwiatach męskich leszczyny jak produkcie do zupy na przedwiośniu. Powyżej właśnie wyczytałem u 'przedpiśccy': "uzbierałem ładną miseczkę do zupy owoców jałowca". Oboma tymi produktami jestem nieco zaskoczony, dlatego zapytam: co można wrzucić do zupy z łąki lub lasu w lutym i na przełomie z marcem w Polsce w obecnym klimacie. Założenie: pomijamy w dyskusji igliwie, liść podagrycznika i liść pokrzywy jako ogólnie znane . Od siebie odpowiedziałbym:  listki ziarnopłonu.  Też chyba kwiat stokrotki ale już przetacznika perskiego i poziomki to nie jestem pewien jako produktu do spożycia w zupie z np. utopioną kaszą. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Czy kłącza pokrzywy lub podagrycznika lub kuklika pospolitego  albo korzonki jakiś innych chwastów? Czy bazie? Czy listki fiołka? Przychodzi mi pytanie: może coś z łodyg lub kłączy roślin przybrzeżnych (trzcina?, sit? niecierpek?).

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 07, 2022, 23:23:35 »
Młode pędy trzciny można gotować jak szparagi, podobnie jak młode pędy chmielu.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 09, 2022, 00:48:49 »
Bywają też zastosowania oczywiste - od początku lutego mam w pobliżu dziki szczypiorek - w miejscu w którym zbierałem go w ubiegłym roku dopiero kiełkował a nowe miejsce nieco bardziej osłonięte, pod starymi dębami zaskoczyło mnie obfitością :-)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 09, 2022, 18:48:38 »
Tak, tak, też znalazłam dziki szczypior, z roku na rok kępka coraz gęstsza, ale on potem ginie mniej więcej w maju.

Offline Krakowman

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 22, 2022, 13:40:37 »
Dzięki za podpowiedz. Faktycznie pojawił się w lutym czosnek winnicowy. O nim chyba mowa.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 22, 2022, 14:50:07 »
To co rośnie u mnie ... są dwie opcje - czosnek winnicowy lub czosnek szczypiorek, albo jeszcze coś całkiem innego. Oba wyglądają podobnie, a różnią się nieco budową kwiatów. Niestety nie udało mi się zauważyć kwiatów - roślina szybko zanika (zbieram szczypiorek tyko wczesną wiosną). W każdym razie nie rośnie na polu a w zagajniku leszczynowym i pod dużymi drzewami - dęby. Z ciekawości posadziłem kępę na działce i niestety na słońcu zanikła (ziemia piaszczysta).

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 01, 2023, 22:07:51 »
Sprawa się wyjaśniła - to czosnek szczypiorek Allium schoenoprasum, w wersji dzikiej.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 02, 2023, 20:15:40 »
U mnie jeszcze śniegi leżą, ale rósł również w zagajniku, pod starą gruszą. Masz jakieś zdjęcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 02, 2023, 22:19:33 »
Niedaleko mam, to strzelę fotkę w weekend, jak się ogarnę z sianiem :-)
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2023, 23:00:30 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 05, 2023, 23:00:49 »
I sam on, dziki czosnek szczypiorek - Allium schoenoprasum. Jakaś sarenka znalazła go wcześniej...

A przy okazji pierwsze pąki kokoryczy

« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2023, 23:02:47 wysłana przez Pragmatyk »