General Category > Zbieramy zioła

Lutowe zbiory...

(1/15) > >>

Tadeusz Grąd:
Kłaniam się Wszystkim Zacnym Adeptkom i Adeptom Sztuki Zielarskiej, którzy przetrwali do tej
pory bez większych odmrożeń obszaru "między uszami" i donoszę, iż czas w pole  :o...
Wczoraj - korzystając z ocieplenia -  dokonałem wstępnej inwentaryzacji stanowisk Viscum abieticum. Wyniki zadowalające  8). Jeżeli organizm zbieracza pozwoli to jutro próbny wypad. Co zatem dzisiaj - zapytacie mili ludkowie ? Od rana konsultacje przypadłości zwanej chyba
"postrzałem" - gdziesik mnie wczoraj musiało zgrzanego podwiać. Od karku przez łopatkę, bark, łokieć jakiś nerwoból, że ani się skręcić nie można  ::)... Fresh, Bengay jest niedostępny. Mam Pferdebalsam Forte i Viprosal B, wit. B complex, odwar z kozieradki. Liczę, że postawią mnie na nogi. A i jeszcze to - na poniedziałek tatar z wątróbki cielęcej z majerankiem i czosnkiem proweniencji hiszpańskiej  8). Pozdrawiam  ;).

halina1:
Hej
Mocna maść propolisowa, okład z oleju rycynowego z poduszką elektryczną i ewentualanie okład z wiązówki, też podgrzany.
Tak bym próbowała. Ja po kontuzji nogi, obecnie chodząca.
A także po różnych nerwobólach wcześniej.
h

alelen:
Obłożyłabym świezymi liściami geranium pod koszulke. Mogłyby byc też liście topoli, ale na nie trzeba poczekac.

kasia:
dzisiaj obejrzałam pączki brzozy i topoli-alez to maleństwa,zbieranie to praca mrówcza lub kopciuszkowańska albo jeszcze gorzej.blado to widzę.pączki sosny juz ok.widzialam dziś pierwsze kwitnace stokroki i duze skupisko grzybów-takich o srednicy kapelusza od ok 15 do 0.5 cm.spróbowalam jakies jagody czerwone.jedne jajowate na dluzszym ogonku,a drugie zebrane kupkami tuz przy badylu.jajowate smaczniejsze.pozdrawiam zbieraczy  :)

Basia:
Pączki liściowe są rzeczywiście malutkie - mozna je odwiedzić w maju, ale pączki kwiatowe mają już 3-4 centymetry, ale jeszcze nie wypuściły pyłku - to o nich przede wszystkim myślałam radząc Tobie do zbioru na wycieczce.
Jagody, które widziałaś to może głóg, a może kalina. Te pojedyncze to pewnie głóg, te w wiązkach, to chyba kalina. Nawet opis smaku na to by wskazywał. Jak byś zorganizowała fotki, to możnaby ustalić.
Pozdrowienia :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej