Autor Wątek: Nalewka z orzecha włoskiego  (Przeczytany 678 razy)

Offline Panoramiks

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 9
Nalewka z orzecha włoskiego
« dnia: Czerwca 27, 2022, 05:33:34 »
Hej. Czy ktoś zaawansowany w zielarstwie mógłby się wypowiedzieć czy jak się robi nalewkę z orzecha włoskiego na alkoholu 40% i jakaś drobna część tych orzechów wystaje ponad zalewę i zaczynają czernieć, czy jest to naturalne czy też nie? Co oznacza to czernienie?
Dzięki.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11068
Odp: Nalewka z orzecha włoskiego
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 27, 2022, 10:05:34 »
Dolej wódkę, tak, by się wszystko utopiło. Osobiście uważam, że orzechy warto rozdrobnić, ale są różne szkoły. Jeśli orzechy wypływają, to obciąż czymś, jakims spodkiem?.

W zasadzie czernienie nie jest wielkim problemem, jeśli nie świadczy o braku rozpuszczalnika. Zielony kolor i tak sie nie zachowa.

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline Panoramiks

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: Nalewka z orzecha włoskiego
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 27, 2022, 13:25:56 »
Powyższy post nie odpowiada na moje pytanie.
Czy jest tu ktoś kto chciałby się realnie wypowiedzieć ?

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1263
Odp: Nalewka z orzecha włoskiego
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 29, 2022, 21:09:02 »
 :o
No weź... Ty tak na serio?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.