Autor Wątek: nalewka z łusiewnika  (Przeczytany 8756 razy)

Offline Wrotyczowe Pola

• Nowy
  • *
nalewka z łusiewnika
« dnia: Kwietnia 22, 2015, 20:37:27 »
potrzebuję przepis na nalewkę z łuskiewnika. Pomocy.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: nalewka z łusiewnika
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 22, 2015, 21:06:16 »
Fajnie by było by to napisał tutejszy guru o jakim pisał /a/ emochemik. Niestety jego wiedza jest tu skąpa by nie rzec żadna mimo że wydaje mu się iż jest wszechwiedzący. Najwięcej łukiewników w Polsce w rękach miał mój mistrz czyli doktor, a tuż za nim plasuję się ja :) czyli podmistrz :) Dziś już pierwsza partia chorych /4 osoby/ dostały darmowego łuskiewnika w dwóch częściach pół kg czermchowo-osikowego i pół grabowego. Teraz do procedury. Do krojenia używamy noża ceramicznego. Najlepiej.
Myjemy dokładnie łuskiewnik i zostawiamy do obeschnięcia pod przykryciem aby nie było dostępu światła. Przygotowujemy alkohol 50-60% i dodajemy do niego 1-2 % kwasu askorbinowego /witamina C/. Kroimy łukiewnik na desce najlepiej bukowej i potem miażdżymy np tłuczkiem w donicy lub moździerzu. Tłuczkiem drewnianym. Najlepiej by oba był bukowe czyli deska i tłuczek. Podczas tłuczkowania polewamy nalewką. Drewnianą łyżką wkładami do słoja odmierzając odijętość łuskiewnika. Potem dodajemy 3 - 5 razy tyle alkoholu 50-60 % z 1-2 % kwasu askorbinowego /może być kwas cytrynowy lub burszynowy/. Robimy to nie wagowo a objętościowo 1:3 lub 1:5. Oczywiście odliczamy ilość nalewki jaką laliśmy na łuskiewnik w czasie tłuczenia. Odstawiamy w ciemne miejsce na min 14 dni ale proponuję 21 i co 1-2 dni wstrząsamy. Światło nie może mieć dostępu. Wszystkie operacje robimy przy świetle czerwonym. Przy takim samym świetle przecedzamy przez pieluchę /na durszlaku/ po czym pieluchę wyżymamy. I tak robimy do odsączenia całości łuskiewnika.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2015, 21:09:32 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Wrotyczowe Pola

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 22, 2015, 21:29:19 »
dzięki jesteś Wielki.

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 23, 2015, 09:48:18 »
potem miażdżymy np tłuczkiem w donicy lub moździerzu.

Dość dobrze sprawdza się w roli ceramiczna makutra. Panie i nie tylko wiedzą o tym pożytecznym sprzęcie kuchennym.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Moniszka150

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 28, 2015, 07:52:40 »
Czy można zrobić nalewkę tylko z kwiatów łuskiewnika, bo takowe mam?

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 28, 2015, 10:25:06 »
Tak. Doktor twierdzi że działanie jest takie samo. Mam zrobione nalewki z czeremchowego -osikowego i grabowego w różnych konfiguracjach to jest z kwasem askorbinowym oraz bursztynowym osobno kwiat osobno korzeń. Dodatkowo w dwóch opcjach. Mielenie na maszynce do mięsa, metoda cięcia nożem ceramicznym. I porównamy na kursie skład. Dzięki temu będziemy wiedzieli czy rodzaj kwasu, surowca i metoda ma wpływ. Ponadto zastosuję 2 stężenia kwasu askorbionowego to jest 1 % i 2 %. Jak sądzę ja i doktor będę wiedział która metoda jest najlepsza. Inni niekoniecznie :)
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 02, 2015, 00:42:55 »
Mój zeszłoroczny łuskiewnik był mielony w maszynce do mięsa i przerabiany przy świetle więc jestem ciekawa ile wartości utracił  :(

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 02, 2015, 08:26:52 »
Ja robiłem łuskiewniki w praktycznie totalnej ciemności tak więc macerat ma wszystko co dobre z natury :)
A to dzięki dobrej woli mojego przyjaciela od ziółek pozdrawiam Bogdan :)

Offline Mel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 29, 2021, 23:40:35 »
Witajcie,

proszę o udzielenie informacji (kwiaty łuskiewnika chyba bukowego czekają na przerobienie...): czy na nalewkę przerabia się same różowe kwiaty, czy też całą kwiatową kiść - czyli z zieloną częścią na której przyczepione są kwiatki...? 
I jeśli powiedzmy mam pół litra zalewy alkoholowej 50 %, to ile to będzie 1-2% kwasy askorbinowego (mam sypany) - ćwierć łyżeczki? łyżeczka..?  ???

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 30, 2021, 13:17:02 »
Witajcie,

proszę o udzielenie informacji (kwiaty łuskiewnika chyba bukowego czekają na przerobienie...): czy na nalewkę przerabia się same różowe kwiaty, czy też całą kwiatową kiść - czyli z zieloną częścią na której przyczepione są kwiatki...? 
I jeśli powiedzmy mam pół litra zalewy alkoholowej 50 %, to ile to będzie 1-2% kwasy askorbinowego (mam sypany) - ćwierć łyżeczki? łyżeczka..?  ???

Stosuj całe kwiatostany, z łodygami.

Dawka witaminy C jest na oko, jak się sypnie.

Powodzenia :-)

Offline Mel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 30, 2021, 21:42:01 »
Dziękuję Basiu.
A czy jeszcze w innej formie można używać łuskiewnika, np. napar..? (nie mam wystarczającej ilości alkoholu na całość, żeby było 1:3). Czytałam gdzieś, że suszony ma małą wartość   i lepiej go mrozić, czy to prawda..?
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej majówki! 🌞🌞🌞
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2021, 21:47:44 wysłana przez Mel »

Offline Numiamatyk

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 18, 2021, 12:13:25 »
Witam
Jakie jest dawkowanie nalewki z łuskiewnika różowego?
pozdrawiam
Tadek

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 18, 2021, 21:54:16 »
Łyżka do kubka ciepłych ziół lub soku rozkurcza mięśnie, ale nie ogłupia.

Pozdrowienia :-)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 13, 2022, 12:00:35 »
a jakby go ktoś chciał stosować na neuroboreliozę, to jaka dawka?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 13, 2022, 12:18:55 »
Jak wyżej. Ogółem, to warto wiedzieć, co się chce osiągnąć. Łuskiewnik rozkurczy, więc będzie przeciwbólowy, ale to nie jest morderczy środek.

W zasadzie nic na etanolu, może za wyjątkiem naturalnych napojów wino/piwo-podobnych nie będzie regenerować nerwów, bo etanol jest neurotoksyną, który jednak jest dobrym nośnikiem i konserwantem. Pewnie na etapie "morderczym" nalewki mogą być sensowne, ale na etapie regeneracji po kuracji należy zdecydowanie rozważyć odejście od nich.

Nie ma prostych rozwiązań, trzeba próbować kierunek ogólnego wzmocnienia za pomocą wzbogaconego jadłospisu i porządnych dawek ziół wzmacniających i odtruwających do picia.

Tak myślę.
Pozdrowienia :-)