Autor Wątek: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych  (Przeczytany 5802 razy)

Offline gumppek

  • Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1200
BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« dnia: Kwiecień 21, 2015, 05:34:34 »
Od pewnego czasu interesuje się związkiem z grupy furanokumaryn typu psoralenu jakim jest bergapten
Po co mi taka wiedza na temat bergaptenu potrzebna ? Otóż związek ten odgrywa bardzo ważną rolę w fitoterapii boreliozy i innych chorób wywołanych przez bakterie gram ujemne. Jego działanie polega na hamowaniu autoinduktora 1 i autoinduktora 2 przy pomocy których komunikują się bakterie. Zaburzenie takie uniemożliwia bakteriom komunikację i tym samy stają się one łatwiejszym celem dla układu immunologicznego oraz są bardziej podatne na działanie związków bakteriobójczych i bakteriostatycznych. Ponadto bergapten hamuje zdolność bakterii do tworzenia biofilmu oraz ich replikację i tym samym ogranicza ich wirulencję.
Ponieważ na forum jest kilka osób które zajmują się olejkami eterycznymi  to pytanie jest skierowane głównie do tych osób. Choć być może taką wiedzę mają i inni użytkownicy i czytelnicy tego forum. Uzyskana wiedza pozwoli na skuteczniejszą walkę z boreliozą i innymi chorobami wywołanymi przez bakterie gram ujemne czym będzie na pewno zainteresowana bardzo szeroka grupa czytelników forum. Przy okazji osoby które zajmują się olejkami będą się mogły wykazać wiedzą i tym samym ich prestiż niepomiernie wzrośnie. Na razie ich mniemanie o swojej wiedzy jest czysto hipotetyczne. Teraz będą mogły rzeczywiście pokazać czy mają jakąś wiedzę na temat olejków i związków czynnych czy też są tylko mitomanami.
Ja szczerze powiem iż moja wiedza na temat olejków eterycznych nie wykracza poza ogólne rozeznanie. Chcę jednak skorzystać z wiedzy innych by zaoszczędzić czas na poszukiwania.
Ponadto interesuje mnie wpływ jaki wywiera bergapten na enzymy z grupy cytochromu P 450. Nie będę tu wymieniał wszystkich działań za jakie odpowiedzialne są te enzymy lecz podam najważniejszą.
Jest nią metabolizm ksenobiotyków, zwłaszcza o charakterze hydrofobowym. Produkty metabolizmu zwykle są bardziej hydrofilowe od substratów, co sprzyja ich dalszemu metabolizowaniu i wydalaniu. Bierze również udział w przemianach kwasów tłuszczowych i eikozanoidów.
Już z tego widać jak ważną rolę przy zakażeniach bakteryjnych odgrywa ten cytochrom bowiem bakterie produkują bardzo wiele toksyn o charakterze hydrofobowym.
Ostatnim aspektem mojego pytania jest to w jakich konkretnie olejkach występuje bergapten i w jakich ilościach.
Ja nie mam literatury która pozwoliła by mi na znalezienie stosownych danych. Ponadto nie znam angielskiego i niemieckiego na takim poziomie który by mi pozwalał na wyszukanie niezbędnych danych. Jedyne co mogę zrobić to wyszukać informacji na ten temat w źródłach rosyjskojęzycznych.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 450
Odp: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2015, 09:20:13 »
Ostatnim aspektem mojego pytania jest to w jakich konkretnie olejkach występuje bergapten i w jakich ilościach.

Na pewno w olejku bergamotowym, ilości nie znalazłem, od razu zaznaczę ze się nie znam :) ale linka mogę zostawić:
http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Bergapten#section=Top

Methods of Manufacturing
...ISOLATED FROM OIL OF BERGAMOT FROM CITRUS BERGAMIA RISSO, AURANTIODIAE. ISOLATION FROM FAGARA XANTHOXYLOIDES LAM, RUTACEAS. SYNTHESIS.
Budavari, S. (ed.). The Merck Index - Encyclopedia of Chemicals, Drugs and Biologicals. Rahway, NJ: Merck and Co., Inc., 1989., p. 180
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Moniszka150

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 57
Odp: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2015, 10:15:55 »
W olejku bergamotowym zawartość bergaptenu wynosi 0,3-0,4% (podaję za dr Różańskim)

bergapten występuje w olejkach cytrusowych, w bergamotowym jest go pewnie najwięcej, ale jest też składnikiem:
owoców barszczu zwyczajnego
liści selera naciowego i owoców tegoż, z których robi się olejek selerowy
owoców kopru włoskiego i olejku koperkowego
korzenia arcydzięgla - olejek arcydzięglowy

Zawartości bergaptenu w nich nie znam. Poszukam info w źródłach anglojęzycznych.

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2015, 11:46:42 »
Zawartość i skład olejków eterycznych oraz ekstraktów otrzymanych z owoców niektórych roślin z rodziny Umbelliferae (Apiaceae)

http://www.czytelniamedyczna.pl/2548,zawartosc-i-sklad-olejkow-eterycznych-oraz-ekstraktow-otrzymanych-z-owocow-niekt.html

------------------------------------------------------------------------------------
-Zawartość bergaptenu w odmianach selera korzeniowego

http://www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/Ogrodnictwo%2041/83%20Jaboska-Ry.pdf

-W DYPTAMIE : w większym stężeniu występował bergapten 0,03 μg/g, zaś psoralen stwierdzono jedynie w
ilościach śladowych


http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2015/02/pf_2014_166-179.pdf


http://www.czytelniamedyczna.pl/5030,systematyka-gatunku-dictamnus-oraz-sklad-fitochemiczny-dwu-odmian-dyptamu-jesion.html

-Korzeń barszczu zwyczajnego: furokumaryny (ok. 1%), np. pimpinelina, izopimpinelina, bergapten (=heraklina), izobergapten, sfondyna, angelicyna, ksantotoksyna;

http://rozanski.li/?p=2106

-Ziele ruty: zawiera kumaryny (umbeliferon, herniaryna, psoralen, bergapten, rutaryna, ksantotoksyna, izoimperatoryna, izopimpinelina, ksantyletyna),

http://rozanski.li/?p=440

W publikacjach tego gościa trzeba by poszukać:

'Oddzielną problematykę stanowią badania nad lokalizacją i koncentracją furanokumaryn i olejków eterycznych w roślinach z rodziny baldaszkowatych i rutowatych.....

http://www.pan-ol.lublin.pl/biul_10/art_1003.htm




« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2015, 15:01:03 wysłana przez werbena »

Offline gumppek

  • Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1200
Odp: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2015, 05:33:35 »
Jak widać nikt  nie ma nic bardzo do powiedzenia w przedmiocie bergaptenu i jego zawartości w olejkach eterycznych. Jak wielokrotnie podkreślałem nie jestem znawcą olejków i nigdy z takowego nie chciałbym uchodzić. Jeśli będę miał stosowną wiedzę to wtedy będę to zaznaczał. W chwili obecnej moja wiedza o olejkach jest taka sobie. Tym nie mniej dysponuje literaturą w tym przedmiocie i to literaturą miarodajną, a nie jakimiś publikacjami nie mającymi charakteru całościowego. Jedna z użytkowniczek forum przetłumaczyła mi tekst z książki Roberta Tisseranda. Nie mam pozwolenia powyższego do całościowego podania jego opisu bergaptenu tak w wersji oryginalnej jak i tłumaczenia. W związku z tym nie mogę podać treści tłumaczenie. Mogę natomiast podać jej fragmenty i podać skąd dokładnie pochodzą.
Podane poniżej tłumaczone dane pochodzą z książki Roberta Tisseranda Essential Oil Safety A Guide for Health Care Professionals Edinburgh London New York Oxford Philadelphia St Louis Sydney Toronto 2014 strona 507
Podał on właściwości farmakologiczne bergaptenu który może być składnikiem niekorzystnym dla zdrowia. W ilości jakie znajdują się w surowcu naturalnym to jest świeżych czy suszonych roślinach bergapten nie przejawia działania szkodliwego dla organizmu. Ale to dotyczy tylko i wyłącznie tego surowca. Bergapten w olejku eterycznym stosowany jako samodzielny środek fitoterapeutyczny może wykazywać właściwości negatywne dla zdrowia.
I tak cytuję fragmenty
Bergapten jest induktorem  CYP1A1 (Diawara i inni 1999). Obniża poziom CYP3A4, wedle skali (?) IC50 do wartości 19 mM (4,1 mg / l) i 36 mM ( 7,8 mg / l ) – badanie na wątrobie dwojga ludzi (Ho i inni 2001 ).
Niepożądane reakcje skórne: bergapten jest fototoksyczny (Zaynoun i inni 1977a , 1977b). Może zwiększyć uszkodzenia DNA, spowodowane światłem ultrafioletowym, choć może również przed nimi chronić (patrz: Działanie rakotwórcze, poniżej).


Hepatotoksyczność: podawanie dawek 1000 ppm (_100 mg / kg) bergaptenu przez cztery tygodnie obniżyło poziom całkowitego CYP u samic myszy, lecz nie u samców. U obu płci wystąpił przerost zrazików wątrobowych (hepatocytów) (Diawara i inni 2000).

Skutki mutagenne i genotoksyczne: Istnieje wiele doniesień pokazujących, że bergapten jest fotogenotoksyczny (Abel 1987b; Averbeck i inni 1990; Schimmer & Kühne 1990). Są one zestawione w SCCNFP (2003b). Najniższą dawką wywołującą odpowiedź genotoksyczną było _1 ppm lub mniej. Traktowanie bergaptenem kultur komórek krwi ludzkiej i wystawianie ich następnie na promieniowanie UVA skutkowało uszkodzeniami chromosomów. Nawet stężenie tak niskie, jak 0,001 mg / ml było klastogenne, natomiast 0,0001 mg / ml nie miało już tego efektu (Youssefi i inni 1994). Powstawanie photo addyktów w komórkowym DNA jest podobne do ekspozycji na promieniowanie UVA po leczeniu bergaptenem lub metoksalenem. Głównymi foto addyktami są 4,5-monoaddykty, które tworzą nowe połączenia? nowe sieci? również pod wpływem późniejszej ekspozycji na promieniowanie (Amici & Gasparro 1995).
Ostatnie badania pokazują, że bergapten być "zdecydowanie" fotomutagenny w próbie HPRT (Lohr i inni 2010).

Bergapten działa u ludzi cytotoksycznie na raka komórek wątroby; zabija bezpośrednio te komórki, wywołuje proces apoptozy i hamuje proliferację komórek rakowych (Lee i inni 2003).


Wytyczne regulacyjne: IFRA zaleca, żeby całkowita zawartość bergaptenu w środkach stosowanych na skórę nie przekraczała 0,0015% (15 ppm) (IFRA 2009). Dla ochrony przed słońcem i w środkach brązujących, SCCNFP w 1995 roku ustanowił maksymalny poziom 1 ppm dla "substancji furokumaryno-podobnych". Poziom taki został później jeszcze raz zbadany i potwierdzony (SCCNFP 2003b). Raport IARC stwierdza, począwszy od 1998 roku, że istnieją wystarczające dowody na rakotwórczość bergaptenu w połączeniu z promieniowaniem UV, potwierdzone badaniami na zwierzętach doświadczalnych, ale nie było wystarczających dowodów na działanie rakotwórcze bergaptenu na ludzi i na zwierzęta, w przypadku braku promieniowania UVA. Jednak bergapten w połączeniu z UV uznano za "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi" (IARC 1986a).


« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2015, 13:07:36 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline gumppek

  • Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1200
Odp: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2015, 05:42:41 »
Z niecierpliwością będę czekał co pan Janek na to. W końcu to on uważa się za eksperta w sprawach olejków. Ja nim nie jestem bowiem na razie nie posiadam tak rozległej wiedzy jak np Robert Tisserand bo dopiero wówczas mógłbym napisać, że wiem wiele o olejkach.
A może pan Tisserand kłamie i nie jest to co pisze prawdą.
Tu rzecz dotyczy bergaptenu który mnie ostatnio szczególnie interesuje.
Ale ponieważ jest duże zainteresowanie tematem działania składników czynnych zawartych w olejkach postaram się temat kontynuować przez opisy innych składników olejków eterycznych. W ten sposób zdemistyfikuje się poglądy, jakie szerzy grupa osób które można nazwać delikatnie lobby olejkowym. Pokaże iż o ile w ziołach składniki olejków leczą, to w stężeniach jakie zawarte są w olejkach eterycznych /jako że są one w oderwaniu od innych związków zawartych w roślinach/ mogą one mieć działanie niekorzystne, a nawet toksyczne.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2015, 13:11:11 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline gumppek

  • Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1200
Odp: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2015, 21:17:15 »
Na razie jedno osoba produkuje się z drugim tłumaczeniem. Czekam na następnych. W odwodzie jest alchemik. Łukasz napisze w moim imieniu do Roberta Tisseranda i myślę, że będzie dla nas łaskawy i pozwoli na publikacje fragmentów tłumaczeń jego znakomitego dzieła.
Nawiążę też kontakty z innymi specami od olejków i pokażę jak to faktycznie z tymi olejkami jest.
Posty będę systematycznie uzupełniał o poglądy rosyjskich fitoterapeutów oraz naszych tych już nieżyjących Klimka i Kołdowskiego /z zespołem/.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: BERGAPTEN ważny składnik olejków eterycznych
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2015, 09:10:08 »
Zastanawiałem się niedawno, co zrobić z pięknie rosnącym w moim ogródku wiosennym lubczykiem. Oczywiście za poradą poleciałem do Gospodarza. I oto co u niego też znalazłem:

Cytuj
Do celów leczniczych można pozyskiwać owoc, ziele jak i korzeń lubczyka – Fructus, Herba (Folium) et Radix Levistici. Cała roślina zawiera aktywny olejek eteryczny: korzeń ok. 1-1,5%, ziele (liść) 0,5-0,6%, owoc – 0,7-1,8%. Korzeń posiada olejek eteryczny szczególnie bogaty w związki ftalidowe 3-butyloftalid, 3-butylidenoftalid (syn. ligusticum, ligustycyna), 3-butylo-4,5-dwuhydro-butyloftalid (sedanenolid), ligustylid -cis i –trans. Mniej składników ftalidowych jest w olejku z owoców lubczyka ( ok. 20-22%). Składnikami olejku eterycznego są również terpinen, beta-pinen, felandren, karwakrol, eugenol, estry kwasu walerianowego, masłowego i benzoesowego, cyneol. Ponadto roślina zawiera hydroksykumaryny (umbeliferon), furanokumaryny (bergapten, psoralen), fitosterole (beta-sitosterole), poliacetyleny (falkarinol), kwasy fenolowe (kawowy, chlorogenowy), kwas mirystycynowy, kwas walerianowy, kwas angelikowy, lecytynę (korzeń 0,9%), żywice, pektyny. Związków kumarynowych najwięcej jest w owocach lubczyku.

W końcu lubczyk to  krewniak selera, a o nim już pisaliście :)

A'propos olejków. Oddałem się w końcu lekturze :

http://ptzif.pl/home/?p=240

tam od str. 174 rozpoczyna się ciekawy referat Właściwości przeciwdrobnoustrojowe preparatów pochodzenia roślinnego a to w sumie wszystko o olejkach ( wybranych).
Sporo ciekawych tabelek obrazujących działanie na niektóre bakterie, interakcji z antybiotykami i parę innych. Lektura raczej dla ludzi znających się na rzeczy. Mój rozumek głównie wie, że to po polsku. Parę wniosków da się jednak i jemu ( rozumkowi) z tego wyłapać ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei