Autor Wątek: Lek Sinupret. Własne wykonanie?  (Przeczytany 10197 razy)

Offline Sparrow

• Średnio Pisze
Lek Sinupret. Własne wykonanie?
« dnia: Marca 24, 2015, 11:53:47 »
Witam
Z synem borykamy się z przewlekłym katarem. Wczoraj zakupiłem Sinupret. Lek ma pomóc. Kiedyś go stosowałem i chyba rzeczywiście pomaga. Ale nie o tym dokładnie chcę pisać. Przeczytałem ulotkę o jego składzie
Substancje czynne: Korzeń goryczki, Kwiat pierwiosnka z kielichem, ziele szczawiu, kwiat bzu czarnego, ziele werbeny. Inne składniki to: woda oczyszczona.
Pytanie czy taki sinupret można by zrobić samemu? Jeżeli tak to jakie macie proporcje tych ziół? Myślałem żeby kupić po ok 50g suszu z tych ziół i przygotować roztwór z nich.
Dla czego myślę o własnym syropie. Głównie to cena. Za 100ml zapłaciłem aż 38zł! A te zioła kosztowały by maks 1/2 ceny.

Czekam na wasze przemyślenia.

Pozdrawiam

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Lek Sinupret. Własne wykonanie?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 24, 2015, 12:22:34 »
Zastanawiam się, czy nie lepiej zrobić ze świeżych ziół. Nawet jeżeli pierwiosnek zakwitłby wcześniej niż czarny bez, to chyba rozsądniej byłoby go zamrozić?
Jeszcze nigdy nie robiłam syropu, ale myślę, że to przede wszystkim cukier i sok z roślin, więc susz chyba odpada.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2015, 16:05:05 wysłana przez Renia »
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 24, 2015, 14:18:48 »
Stosowałem niegdyś sinupret później renopuren na ciężkie zapalenie zatok szczękowych, czołowych i powiem szczerze mi nie pomógł.
Warto wypróbować podciśnieniowe przepłukiwanie zatok, które udrożniło mi wszystkie zatoki a walczyłem z nimi prawie 2 lata.
Szkoda pieniędzy na takie specyfiki z apteki.

Poniżej zestaw do udrażniania zatok:
http://www.doz.pl/apteka/p67780-Fixsin_zestaw_do_plukania_nosa_i_zatok_podstawowy_1_butelka_240ml__10_saszetek

Film instruktażowy:
http://www.youtube.com/watch?v=Gd7g-QqMH7U

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 24, 2015, 20:56:09 »
Jakiś czas temu trafiłam do lekarza z przechodzonym zapaleniem zatok - ropnym (naiwna, uwierzyłam w moc ibupromu i pseudoefedryny  ;D ). Antybiotyki już nie dawały rady. Głowa mi pękała, bo wydzielina podeschła i porobiły się twarde czopy, więc ani oddychać nie mogłam przez nos, ani nic nie chciało schodzić. Czopy zaczęły schodzić dopiero, jak zastosowałam płukanie nosa zwykłą solanką przy trzeciej serii antybiotyków.

Robi się roztwór fizjologiczny soli i wlewa do nosa. Głowe należy przechylić na bok nad wanną lub zlewem i wlać pół litra wody w jedną dziurkę tak, aby drugą mogła wypływać, potem odwrócić głowę i wlać w drugą dziurkę drugie pół litra. Na początku należy to robić delikatnie i po trochu, tak z 3-4 razy dziennie. Przy pierwszych zabiegach jest to bardzo nieprzyjemne, potem rozrzedza się to wszystko, co ma zejść i zaczynają gluty wypływać. Jak się już trochę to wszystko oczyści, to już dalsze zabiegi, to pikuś. Ważne, żeby woda była tylko minimalnie cieplejsza, niż 36,6 st.C, żeby sobie krzywdy nie zrobić, a jednocześnie odrobinkę ogrzać zatoki. Nie wolno po tym zabiegu wychodzić na dwór, żeby zatok nie przeziębić i się nie doprawić. Ważna jest też umiejętniść zamknięcia miękką częścią podniebienia przejścia między jamą nosową, a gardłem, żeby się solanka nie dostawała do gardła.

Potrzebne:
dzbanek z dzióbkiem, łyżeczka soli, litr letniej przegotowanej wody + ewentualnie smoczek do butelek do założenia na dzióbek od dzbanka, gdyby strumień wody był za duży.

Koszt:
najwyżej kilka zł.

Satysfakcja... No nie napiszę, że gwarantowana, ale mnie to pomaga bardzo, jak zdążę zastosować na początku choroby. Od tamtej pory nie brałam antybiotyków z powodu zatok, a kłopoty z zatokami powtarzają mi się, bo mam ciut krzywą przegrodę.

Opcje: można zastosować rozcieńczone napary ziołowe wraz z solanką.

Edit:
Sinupret daję mojemu Młodemu, ale w tabletkach, bo jeszcze za mały i nie umiałby wykonać płukania nosa.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2015, 20:58:06 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline mariolak

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 25, 2015, 00:15:32 »
a czy próbowała Pani Padmy 28 (obecnie chyba Padma basic)? w ciagu 2 tygodni udrażnia zatoki, po miesiącu je czyści, sprawdziłam:)
pozdrawiam:)

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 25, 2015, 11:18:26 »
Jakiś czas temu trafiłam do lekarza z przechodzonym zapaleniem zatok - ropnym (naiwna, uwierzyłam w moc ibupromu i pseudoefedryny  ;D ). Antybiotyki już nie dawały rady. Głowa mi pękała, bo wydzielina podeschła i porobiły się twarde czopy, więc ani oddychać nie mogłam przez nos, ani nic nie chciało schodzić. Czopy zaczęły schodzić dopiero, jak zastosowałam płukanie nosa zwykłą solanką przy trzeciej serii antybiotyków.

Robi się roztwór fizjologiczny soli i wlewa do nosa. Głowe należy przechylić na bok nad wanną lub zlewem i wlać pół litra wody w jedną dziurkę tak, aby drugą mogła wypływać, potem odwrócić głowę i wlać w drugą dziurkę drugie pół litra. Na początku należy to robić delikatnie i po trochu, tak z 3-4 razy dziennie. Przy pierwszych zabiegach jest to bardzo nieprzyjemne, potem rozrzedza się to wszystko, co ma zejść i zaczynają gluty wypływać. Jak się już trochę to wszystko oczyści, to już dalsze zabiegi, to pikuś. Ważne, żeby woda była tylko minimalnie cieplejsza, niż 36,6 st.C, żeby sobie krzywdy nie zrobić, a jednocześnie odrobinkę ogrzać zatoki. Nie wolno po tym zabiegu wychodzić na dwór, żeby zatok nie przeziębić i się nie doprawić. Ważna jest też umiejętniść zamknięcia miękką częścią podniebienia przejścia między jamą nosową, a gardłem, żeby się solanka nie dostawała do gardła.

Potrzebne:
dzbanek z dzióbkiem, łyżeczka soli, litr letniej przegotowanej wody + ewentualnie smoczek do butelek do założenia na dzióbek od dzbanka, gdyby strumień wody był za duży.

Koszt:
najwyżej kilka zł.

Satysfakcja... No nie napiszę, że gwarantowana, ale mnie to pomaga bardzo, jak zdążę zastosować na początku choroby. Od tamtej pory nie brałam antybiotyków z powodu zatok, a kłopoty z zatokami powtarzają mi się, bo mam ciut krzywą przegrodę.

Opcje: można zastosować rozcieńczone napary ziołowe wraz z solanką.

Edit:
Sinupret daję mojemu Młodemu, ale w tabletkach, bo jeszcze za mały i nie umiałby wykonać płukania nosa.

O takim właśnie sposobie pisałem tylko z profesjonalną butelką do tego zabiegu :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 25, 2015, 17:43:59 »
O takim właśnie sposobie pisałem tylko z profesjonalną butelką do tego zabiegu :)
Tak, to dokładnie ten sam sposób.
Tylko moja wersja jest zdecydowanie tańsza. ;)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 25, 2015, 19:14:45 »
Masz racje, jednak zakładając że będziemy robić płukanki dłuższy czas to jednak warto taki zestaw sobie sprawić
szczególnie że ta buteleczka po naciśnięciu i puszczeniu tworzy swego rodzaju podciśnienie i głębiej penetruje.
Jestem ciekawy czy jak bym dodał do roztworu soli fizjologicznej wcześniej zaparzoną melise czy mogło by się coś stać?

Offline Amara_Fati

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 25, 2015, 20:15:54 »
W Indiach oraz wśród osób praktykujących jogę taki zabieg jest bardzo popularny, stanowi element jogicznych praktyk oczyszczających. Nazywa się jala neti, na youtube są nawet filmiki instruktażowe. Zdaje się, że i w Polsce można kupić specjalny, odpowiednio wyprofilowany dzbanuszek do płukania. Mnie takie zabiegi bardzo pomagały przy katarze. Dawno już ich nie stosowałam, no ale moje borelki dbają, by różne infekcje omijały mnie szerokim łukiem (choć ostatnio, ku mojej wielkiej radości, i ja zaczynam chorować na grypę  :), także prawie nie pamiętam, czym jest zapchany nos  ;)

Pozdrawiam!

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 26, 2015, 08:49:01 »
W Indiach oraz wśród osób praktykujących jogę taki zabieg jest bardzo popularny, stanowi element jogicznych praktyk oczyszczających. Nazywa się jala neti, na youtube są nawet filmiki instruktażowe. Zdaje się, że i w Polsce można kupić specjalny, odpowiednio wyprofilowany dzbanuszek do płukania. Mnie takie zabiegi bardzo pomagały przy katarze. Dawno już ich nie stosowałam, no ale moje borelki dbają, by różne infekcje omijały mnie szerokim łukiem (choć ostatnio, ku mojej wielkiej radości, i ja zaczynam chorować na grypę  :), także prawie nie pamiętam, czym jest zapchany nos  ;)

Pozdrawiam!
O taki zestaw Ci chodzi?:
http://www.doz.pl/apteka/p67780-Fixsin_zestaw_do_plukania_nosa_i_zatok_podstawowy_1_butelka_240ml__10_saszetek

Offline Amara_Fati

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 26, 2015, 11:36:30 »
Raczej o taki plastik, jak na zdjęciu z linka:
http://debhocking.com/what-is-jala-neti-and-how-do-you-do-it/
W Indiach są właśnie takie i kosztują grosze, dosłownie.
Widzę że w Polsce też można kupić coś podobnego:
http://allegro.pl/kubek-do-jala-neti-ceramiczny-na-zdrowe-zatoki-i5042175554.html

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 26, 2015, 11:53:04 »
Uwazam, ze temat bardzo przydatny i - na czasie.
Jednak nikt nie zwrocil uwagi na to, ze podstawowym zagadnieniem jest sposob wykonania leku.

Pytanie czy taki sinupret można by zrobić samemu?
Jeżeli tak to jakie macie proporcje tych ziół?
Czekam na wasze przemyślenia.

Wlasnie odpowiedz na te pytania jest wazna dla wielu ...

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 26, 2015, 15:36:09 »
Gdzieś na forum czytałem o ziołach szwedzkich.
Ktoś podawał skład chyba Basia ale nie jestem pewien...
Basiu może Ty coś na temat ziół szwedzkich wniesiesz?
Sam chętnie bym je zaaplikował do zatok...

Bo ponoć genialnie czyszczą zatoki.
Co do Sinupretu to skład jest na opakowaniu ale jakie proporcje...?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 26, 2015, 17:01:43 »
Wystarczy skorzystac z wyszukiwarki ... ;)

Gdzieś na forum czytałem o ziołach szwedzkich.
Ktoś podawał skład chyba Basia ale nie jestem pewien...
Basiu może Ty coś na temat ziół szwedzkich wniesiesz?
Sam chętnie bym je zaaplikował do zatok...

Bo ponoć genialnie czyszczą zatoki.

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=866.msg8153;topicseen#msg8153

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 26, 2015, 17:59:12 »
A może tak prosciej i bez zbytnich kombinacji, sprawdzone

Krople kolendrowe - Guttae Coriandri pro nasi: do 10 ml soli fizjologicznej (dostępna w aptekach bez recepty) dać 1-2 krople olejku kolendrowego, wymieszać. Wprowadzać 1-2 dawki do nosa, najlepiej za pomoca spryskiwacza. Stosować przy zapaleniu zatok obocznych nosa, katarze bakteryjnym, wirusowym i alergicznym.  Zastępuje krople syntetyczne. Brak działań ubocznych.
http://luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/cariandrum.html
Można dodać kwasu hialuronowego do nawilżenia śluzówki, można zastosować olejek herbaciany lub majerankowy.Ja kupowałem krople Rinothon 30ml, buteleczka daje sie rozkrecać