Autor Wątek: Szumy Uszne Po Urazie Akustycznym  (Przeczytany 16487 razy)

Offline literatka

• Nowy
  • *
Szumy Uszne Po Urazie Akustycznym
« dnia: Marca 18, 2015, 16:30:56 »
Witam serdecznie!
Z góry przepraszam jesli watek sie powtórzy ale jestem juz na granicy rozpaczy i nie wiem gdzie szukać pomocy. Mój Tato boryka się od 4 lat z szumami usznymi spowodowanymi urazem akustycznym. Nie lezy przyczyna w krzywej przegrodzie nosowej czy problemami z kregoslupem, jest to stricte powiązane z urazem akustycznym. Lekarze nie daja szans na całkowite wyleczenie, na początku daja złudną nadzieje (ponieważ bardzo przy tym psychicznie człowiek wysiada) chwile jest okej, potem znowu to samo. Niektórzy mowia wprost ze szkoda czasu na leczenie wprowadzając chorego w stan depresyjny.. Wypróbowalismy właściwie wszystkie mozliwe lekarstwa, odwiedzilismy mnóstwo klinik w calej Polsce, na chwile obecną Tato nosi na uszach maskery szumow. Są dni kiedy jest lżej są dni kiedy leży ze słuchawkami, muzyką zagłusza te gwizdy i nie mam z Nim w ogóle kontaktu...mam wrazenie ze choruje cała Rodzina, bo każdego to męczy i każdy przeżywa.. dlatego zwracam się do Państwa o pomoc w medycynie ''alternatywnej''. Czy istnieje jakas mieszanka ziól/nalewka/kropelki które chociaż w małym stopniu przyniosą ulgę? Wiem, ze nie ma na to lekartwa..poszukuje czegos co moze złagodzić chociaż objawy, żeby było lżej..

Z góry bardzo dziękuje za przeczytanie i odpowiedż.

Wesoły Sen

• Gość
Odp: Szumy Uszne Po Urazie Akustycznym
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 18, 2015, 18:37:35 »
Można się starać odbudowywać nerwy w uchu i poprawić jego ukrwienie oraz odżywienie. Terapia będzie długotrwała i obejmie:

owoc głogu 1g + kwiatostan głogu 0,2g napar stosować dwa razy dziennie po szklance (stale przez 2 lata)
1 tabletka z ginkgo dziennie po 80mg (stale przez dwa lata)
Gotu Kola 3x400mg (miesiąc brać, miesiąc zrobić przerwy i tak przez dwa lata)

Suplementować: (wszystko brać przez dwa lata)
Omega3 1 kapsułka
Preparat multiwitaminowo-multimineralny 1 tabletka
Ekstra witaminy B-kompleks 1 tabletka
Alpha GPC 1 kapsułka dziennie
Coenzyme Q10 200mg 1 tabletka dziennie
Coenzyme E1 (NADH) 5mg 1 tabletka dziennie

Niech jeszcze uprawia sport np. biega przez godzinę dziennie to również pomoże dotlenić i odżywić ucho. Jakis tam poziom regeneracji nerwu będzie więc i objawy powinny uledz jakiejś poprawie.

Offline literatka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 18, 2015, 19:03:45 »
Jestem niezwykle wdzięczna za wyczerpującą i rzetelną odpowiedz. Pięknię dziekuję napewno spróbujemy każdej z udzielonych rad. Odnowił sie we mnie promyk nadziei!  :)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 18, 2015, 20:23:26 »
Jak zwykle ctrl c - ctrl v . Ja mam szumy więc coś na ten temat wiem. W jednym uchu zlikiwdowałem ale nie wiem jak bo nie zapisywałem swoich eksperymentów. Doktor też nie ma w kwestii eliminacji szumów jakiś rewolucyjnych pomysłów. To ciężka sprawa bo wszystko zależy od etiologii schorzenia. Co mogę powiedzieć.
Teraz biorę szafran nalewki i kombinuje z dawkami przegorzana. Wydaje mi się że małe jego dawki mocno zmniejszają jego nasilenie. W mojej ocenie to wynik działania toksyn jakie docierają do mózgu. Po niektórych ziołach szum się potęguje po niektórych maleje do zera. Jak naprawię już do końca jelita to się tym zajmę. Generalnie udało mi się zmniejszyć dolegliwość szumów ale czasem one są trochę dolegliwe. Ale szczerze mówić nie wiem co zadziałało.
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2015, 20:32:58 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 18, 2015, 23:00:37 »
Etiologia jest znana uraz akustyczny. Powoduje on zaburzenia dopływu krwi w rejonie ucha oraz niedotlenienie w obrębie ucha. Napewno siadły nerwy, a być może i narzad cortiego oraz błona bębenkowa to już gorzej, ale!!!

Odkryto że pewne zwierzęta jak ptaki czy ryby mają zdolnośc regeneracji tego organu w uchu, potem odkryto jak to sie dzieje. Potem odkryto która roślina ma magiczne właściwości blokowania tego enzym a potem zademonstrowano że takie działanie farmakologiczne umozliwia odnowę ucha co już potwierdzono na swinkach morskich.

Enzym to Gamma-secretase (Notch 1 / Jagged 1 signaling pathway inhibition) roślina to np. Ashwaganda standaryzowana do Withaferin A albo Withanone

Ashwaganda 5% withanolide standardized każda powinna być dobra. Savesta Ashwagandha ma 5%/25mg Withanolides najwięcej ile udało mi się znaleźć. 3 miesiące brać na dwa miesiące przerwy przez dwa lata.
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2015, 00:53:04 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 18, 2015, 23:35:35 »
W badaniach na liniach komórkowych, na zwierzętach i na ludziach udowodniono, że w urazie akustycznym bardzo korzystny efekt przynosi kwas liponowy:

Słuch
Znalazły się także dowody na korzystne działanie kwasu liponowego na słuch. Hałas stymuluje powstawanie reaktywnych form tlenu w strukturach uszu, a te uszkadzają nasze komórki. Wykazano na świnkach morskich, że kwas liponowy ogranicza uszkodzenia wywołane urazem akustycznym [17]. W innym eksperymencie podawano kwas liponowy myszom po urodzeniu i grupie kontrolnej, która go nie dostawała. U osobników otrzymujących ów związek obserwowano znacznie lepszy słuch [18]. W kolejnym badaniu sprawdzono wpływ m.in. kwasu liponowego przy podaniu przed narażeniem na bodziec, w efekcie kwas liponowy zmniejszał stres oksydacyjny w ślimaku i obniżał poziom śmiertelności komórek włosowych u zwierząt, u których wywołano uraz akustyczny [19]. Po powyższych badaniach postanowiono przeprowadzić eksperyment na ludziach. Ochotników ze zdrowym słuchem podzielono na trzy grupy. Pierwsza grupa nie otrzymywała kwasu liponowego, druga grupa otrzymała 600 mg kwasu liponowego przed badaniem, a trzecia grupa otrzymywała 600 mg kwasu liponowego codziennie, przez 10 dni przed eksperymentem. O ile między pierwszymi dwiema grupami nie zauważono znaczącej różnicy, to pozytywny efekt nastąpił u grupy trzeciej [20]. W związku z  powyższym, spożywanie 600 mg kwasu liponowego dziennie, kilka dni przed koncertem może okazać się bardzo korzystne dla naszego narządu słuchu.

17. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14695484
18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18695505
19. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19165694
20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23349557

Kwas liponowy to kwas tłuszczowy naturalnie występujący np. w mleku. Większe dawki jednak z tego co wiem można znaleźć tylko w suplementach i lekach.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2016, 18:58:08 wysłana przez Zaleszczotek książkowy »

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 19, 2015, 02:57:15 »
Następne bezrefleksyjne  Ctrl C - Ctrl V. Myślenie ma przyszłość, a cytowanie wątpliwej jakości badań to strzał w swoją stopę. Najpierw dobrze by samemu brać różne dawki kwasu liponowego, od tych wskazanych przez producenta do 3-4 krotnie większych.  I wtedy można coś napisać.

« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2015, 08:39:10 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline literatka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 21, 2015, 00:32:00 »
:( strasznie dziękuje za te wyczerpujace odpowiedzi. Jestem zaskoczona i pełna nadziei bo żaden lekarz/specjalista czy kto by to nie był z  najlepszej kliniki ani słowa nie wspomniał o tych lekach. Co daje mi ogromne nadzieje ze może w końcu cos uda się zmienić. Czy ten enzym a dokladnie Ashhwaganda 5% to rodzaj tabletek? Przepraszam ale jestem kompletnie zielona w temacie, czy mogę go suplementowac z wyżej wymienionymi witaminami czy stricte juz skupić się na jednym zęby nie wymieszać? Co można łączyć by uzyskać jak najlepszy efekt.. Jesteśmy cierpliwi, i napewno wyrobujemy juz nie wiem na co sie zdecyowac na poczatku ale nie mam slow uznania i wdzięczności za te wszystkie odpowiedzi i ogromna pomoc ! :-)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 21, 2015, 01:14:09 »
Tak to lek ziołowy i to wszystko razem brać co wymieniłem.

Te pierwsze suplementy wzmocnią nerw, a Ashwaganda 5% ma jakiś potencjał odnowy komórek rzęsatych.

Wszystko da się kupić na www.ebay.pl
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2015, 12:09:54 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 21, 2015, 08:35:43 »
A próbował substancji "betahistyna"?
Jest to analog histaminy poprawiający mikrokrążenie uszne oraz mózgowe pozdrawiam

Offline literatka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 21, 2015, 23:28:23 »
Pięknie dziękuje. Na Ebayu juz wielokrotnie kupowalam wiec powinnam się raz dwa tam odnaleźć.

Co do betahistyny po rozmowie z Tata mówił ze miał jakiś "zamiennik" tego oczywsicie bez większego rezultatu...ale w takim razie czas i na to się pokusic:)

Niesamowite ze mam od Państwa tu tyle wspaniałych, nowych, rzeczy, zas od lekarzy rozmaitych ciągle te same leki z lekko zmienionym składem i zalamywamie rąk pt. "Na to rady nie ma"..  A jak wiadomo niestety przy tym bardzo siada psychika wiec i doszly antydepresanty. Z Wesołego zawsze usmiechnietego mężczyzny, zrobił się smutny starszy o 10 lat na twarzy, zmęczony człowiek. Nigdy nie przestaje próbować walczyc.

Jak się maja leki medyczne typu właśnie antydepresanty czy na wysokie ciśnienie względem ziołowych? Czy to w niczym nie przeszkadza? Można brać razem czy raczej odstawić jedne i dopiero zabrać się za drugie?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2015, 00:20:51 »
Leki na nadciśnienie wchodzą w interakcje z głogiem bo on też obniża ciśnienie i tego razem brać nie można absolutnie. Trzeba by było odstawić leki na nadciśnienie pod kontrolą lekarza bo z ich odstawianiem żartów nie ma (wymagana stopniowa redukcja dawek). Ashwagandha mimo że działa antydepresyjnie raczej jest posądzana o interakcje z sedatywnymi (czyli uspokajajacymi) lekami, a i z tym się towarzystwa Ajurwedy nie zgadzają. Wiec generalnie jeśli przejdzie na zioła to bynajmniej nadciśnienie trzeba będzie leczyć tylko ziołami. Napisz jeszcze dokładnie nazwy leków to bedzie wiadomo z których grup są i jaka jest ich farmakologia.

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 22, 2015, 07:36:14 »
Jeśli chodzi o odstawianie leków nadciśnieniowych, to jeśli ma betabloker to odstawianie nie mniejsze niż ćwiartka co 3 tygodnie.

Offline literatka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 24, 2015, 15:53:03 »
1x rano Efevelon, Prestarium, Beto25 na arytmie raz dziennie i czasem neopersen forte takie typowo bez recepety "wspomagacze".

Offline literatka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 24, 2015, 15:57:22 »
A co z kwasem liponowym? czy to nie jest juz troszeczke "po frytkach" w tej kwestii?