Autor Wątek: Herbatki ziołowe- proszę o ocenę  (Przeczytany 4556 razy)

Offline Yasminmini

• Nowy
  • *
Herbatki ziołowe- proszę o ocenę
« dnia: Stycznia 10, 2011, 15:18:02 »
Witam Wszystkich

Na początku chciałabym się przywitać. Jestem osobą zupełnie raczkującą w tym temacie. Mam jednak nadzieję, że z czasem wszystko stanie się dla mnie jaśniejsze. :)

Chciałam Was zapytać o opinie. Przyrządziłam sobie w domu dwie ziołowe herbatki (modyfikując przepisy znalezione w sieci).

Pierwsza, jest to herbatka poranna-pobudzająca

Skład: suszone liście mięty, suszone owoce hibiskusa, suszone liście maliny, płatki nagietka, rumianek, chaber i żeń szeń

Druga, to herbatka oczyszczająca-wzmacniająca

Skład: suszone liście brzozy, suszone liście malin, owoc tarniny, suszona nawłoć, owoce róży, kwiat nagietka, mieszanka skrzypu i pokrzywy, koper włoski oraz ziele bratka lekarskiego.

Co o nich myślicie, czy składniki się komponują?

Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam Kasia

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Herbatki ziołowe- proszę o ocenę
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2011, 18:36:09 »
Wygląda smakowicie :-)
Ale, czy masz jakiś problem do rozwiązania, czy tak popijasz to dla zdrowia?
Jakby nie było, po miesiącu odstaw żeń-szeń, chyba, że fachowiec stwierdzi, że jednak jest potrzeba.

Powodzenia :-)

Offline Yasminmini

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2011, 19:36:57 »
Na pewno chciałabym się troszkę pobudzić i wzmocnić skórę i włosy. Nie mam raczej żadnych problemów zdrowotnych, jedyne do czego mogłabym się 'przyczepić' to nerki które już genetycznie zagrożone są kamienicą. Chciałam pomóc, oczyścić się mojemu organizmowi bez używania aptecznych suplementów diety.

Zastanawia mnie też czy ta mieszanka może mieć wpływ na doustne środki antykoncepcyjne? Czytałam trochę na temat poszczególnych ziół ,zaniepokoiła mnie jedynie brzoza i nagietek jednak nie było żadnych konkretnych przeciwwskazań. Czy macie może jakieś informacje na ten temat?

Pozdrawiam :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2011, 10:53:33 »
Pytanie, jak przyrządzasz Twoją mieszankę i w jakim stężeniu. Najmocniej działa żeń-szeń i on powinien być odstawiony po miesiącu na miesiąc, aby nie mieć problemów przynajmniej z bezsennością, a jeśli ma się problemy nerwowe, to moga się pogłębić.
Z naszych rozmów w innych wątkach nie należy nadużywać pokrzywy ze względu na dużą zawartość w niej minerałów. Je
Na hormonalne środki antykoncepcyjne nieco wpływają zioła estrogenne, ale na ten temat to chyba trzeba rozmawiać z osobą, która zna i zioła i środki. Akurat brzoza i nagietki raczej nie są szkodliwe.
Przy skrzypie trzeba pamiętać o jedzeniu z witaminą B.
Do włosów i skóry dołożyłabym korzeń łopianu, a na nerki jeszcze kwiatki czarnego bzu i kłącza perzu. Dzika róża to tez dobra rzecz.
Ogółem, to nawet codziennie możesz sobie mieszać inne kombinacje dla zdrowia.

Powodzenia :-)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2011, 23:08:46 »
Z naszych rozmów w innych wątkach nie należy nadużywać pokrzywy ze względu na dużą zawartość w niej minerałów. Je

Możesz to wyjaśnić ? czy to źle że zawiera dużo minerałów ? nata bene w łatwo przyswajalnej postaci ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2011, 23:20:44 »

Możesz to wyjaśnić ? czy to źle że zawiera dużo minerałów ? nata bene w łatwo przyswajalnej postaci ?

Ja osobiście też tak myślałam, ale widać, że wszystko w nadmiarze szkodzi.
Link do tej dyskusji: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=185

Pozdrowienia :-)