Autor Wątek: Mieszanka ziół na myślenie  (Przeczytany 16793 razy)

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
Mieszanka ziół na myślenie
« dnia: Lutego 27, 2015, 20:17:23 »
Witam Forumowiczów!

Przeglądając wpis dra Różańskiego o arnice: http://rozanski.li/?p=914 ; znalazłem to zdanie "W połączeniu z miłorzębem Ginkgo, eleutherococcusem, guaraną, mate, wąkrotką (Centella, gotu cola), cytryńcem chińskim – wydatnie poprawia pamięć, kojarzenie, koncentrację." Niestety nie podano proporcji. Zakupiłem wszystkie zioła wymienione wcześniej prócz kluczowej arniki (podejrzewam, że mogę mieć na to alergię) i zrobiłem napary według instrukcji na opakowaniu. Moje pytanie brzmi - czy można te zioła zmieszać i sporządzić z nich nalewkę na alkoholu czy lepiej osobno porobić nalewki z każdego ziela? Czy może ktoś z Was wie jak te zioła powinno się łączyć i w jakich proporcjach czy to w postaci naparu czy nalewek?

« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2015, 20:24:57 wysłana przez Lukas »

Wesoły Sen

• Gość
Odp: Mieszanka ziół na myślenie
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2015, 20:30:05 »
Nalewki się robi oddzielnie potem miesza. Dawka nalewki to do 20ml 2x1, a jak robisz z tego napar to suma wszystkich ziół do 2g i też 2x1.

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 27, 2015, 21:06:15 »
Dziękuję za odpowiedź. 2x1 oznacza 2 razy dziennie i czy odnosi się to do "zmieszanej" nalewki czy osobnych czyli, że jak mam 5 nalewek to każdej po 20ml?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2015, 21:09:31 »
Arnika wcale nie jest kluczowa.
Wszystko zależy co chcesz osiągnąć i po jakim czasie.
Guarana działa po kilkunastu minutach.
Eleuthero żeby poczuć musisz brać z 3 tygodnie.

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2015, 21:19:00 »
Rozumiem
Guaranę pozostawię w spokoju zatem skoro działa szybko będę stosował na miodzie gdy zajdzie potrzeba, z reszty sporządzę nalewki według przepisów na stronie dra Różańskiego do systematycznego przyjmowania. Mam jeszcze pytanie co do stężenia alkoholu jak jest napisane "5-10 ml nalewki wąkrotkowej Tinctura Hydrocotylae 1:5 rano i w południe" to użyć zwykłej wódki?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2015, 22:09:05 »
Różne zioła pewnie by potrzebowały różnych stężeń alkoholu, to dlatego nie robi się nalewek zwykle razem. Chociaż... Jakbyś to wszystko porządnie zmielił i zgotował w winie, a potem zostawił z fusami na 2 tygodnie, to by pewnie wyszło coś podobnego na niższych promilach. W sumie promile wychodzą podobnie, bo trzeba wypić setkę wina na dawkę. Jeśli masz skłonności do krwawień, to zrezygnuj w tym miksie z miłorzębu. Arnika nie powinna zbytnio uczulać, ale nie można tego wykluczyć na odległość. Możesz dla sprawdzenia kupić krem lub gotową nalewkę apteczną z arniki - sprawdź, czy nie jest na metanolu, bo był okres "racjonalizatorski" w niektórych Herbapolach, by się ludzie potruli.

Pozdrowienia :-)

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2015, 22:17:00 »
Basia - świetny pomysł na sprawdzenie uczulenia na arnikę z tym kremem albo nalewką. Podejrzenie mam stąd, że na nagietek mam uczulenie, a to chyba jest ta sama rodzina roślin i nie mam skłonności do krwawień. Słyszałem o tym, że się robi jakieś mieszanki na winie jednak chciałbym spróbować zrobić porządne nalewki na etanolu i wodzie, znalazłem takie coś: "25% alkoholu używa się na proste glikozydy i garbniki, podczas gdy 90% alkoholu jest potrzebne dla żywic i klejów" - to ze strony internetowej więc czy ktoś potwierdza te informacje? Chyba, że pytanie o stężenie alkoholu do konkretnego surowca nie ma sensu gdyż nie ma jednoznacznych reguł?
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2015, 22:30:58 wysłana przez Lukas »

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 28, 2015, 00:14:13 »
Miksu 20ml przeciez jakbyś pił 20ml osobno każdego zioła to byś chodził na bombie cały dzień  ;D

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 28, 2015, 00:47:18 »
Ok dziękuję za informacje :)
Co jednak z alkoholem? Wziąć 70% tak jak jest robiona większość nalewek aptecznych?
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2015, 20:52:13 wysłana przez Lukas »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2015, 09:04:22 »
Ja do miłorzębu i eleuthero stosuję 65-70%
Guarana,yerba,cytryniec według mnie wystarczy 40%

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 28, 2015, 10:29:57 »
Słyszałem o tym, że się robi jakieś mieszanki na winie jednak chciałbym spróbować zrobić porządne nalewki na etanolu i wodzie

W winie masz mniej promili, a jeszcze dostajesz witaminy i często antocyjany z ciemnych jagód, o ile są oczywiście. Wino najlepsze jest domowe, bo nie ma wtedy dodatków, a przynajmniej wiadomo w miarę, co jest.

90% alkoholu jest potrzebne dla żywic i klejów" - to ze strony internetowej więc czy ktoś potwierdza te informacje?

To chyba jakieś google translate czy inny kit. Co oznacza słowo "klej"?
W rzeczywistości nie wszystko jest tak łatwe.
Są jeszcze flawonoidy i alkaloidy, które wolą 70%, ale i na to nie ma reguły.
No i są związki, które przechodzą do tłuszczów lub innych rozpuszczalników.

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 28, 2015, 16:17:55 »
OK! Dziękuję Basia i Janek i Wesoły Sen za pomoc! :)

Basia - skoro jest taka różnorodność w rozpuszczalności to można najpierw wyekstrahować surowiec wodą, później alkoholem, a na końcu jakimś olejem? To chyba najdokładniej wypłukałoby wszystko co znajduje się w roślinie chociaż nigdy nie słyszałem aby ktoś tak robił.. Mam jeszcze pytanie co do intraktów - gdzieś przeczytałem, że do ich przyrządzania używa się wyłącznie świeżego ziela, dlaczego nie można użyć suszonego? Takie samo pytanie odnosi się do maceratów w oleju (czy mają jakąkolwiek wartość leczniczą?) używać oleju gorącego czy zimnego?
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2015, 16:19:31 wysłana przez Lukas »

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 28, 2015, 16:47:03 »
Zapomniałem jeszcze dodać, że nick Lukas to ten sam co LukasM - zapomniałem tam hasła... dlatego założyłem konto na nowo (Basia odpisała mi w temacie zbierania kory brzozowej tak samo jak parę innych osób)

Także pozdrawiam Wszystkich :)

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 02, 2015, 20:45:19 »
Witam

Nie wiem czy ktoś jeszcze tu zagląda ale chciałbym się dowiedzieć czy te proporcje nalewek i stężenia alkoholu są poprawne - wszystko ze stron dra Różańskiego:
Tinctura Ginkgo 1:5 - nie podano stężenia przyjmuję tak jak napisał Janek 65%-70%
Tinctura Eleuthero: 1 część zmielonego surowca zalać 3 częściami ciepłego alkoholu 40% - Tu jest inaczej niż podał wcześniej Janek sugerujący alkohol 65%-70%
Tinctura Hydrocotylae 1:5 - Nie podano stężenia przyjmuję, że wódka 40%
Tinctura Schizandra 1:5 alkoholu 50-60%
Co do mate i guarany nie znalazłem dokładnych proporcji. Yerba mate można najzwyczajniej zaparzyć albo pić na zimno, a guaranę sproszkowaną przyjmować na miodzie wtedy gdy zajdzie taka potrzeba. Poproszę o ostatnie korekty alkohol już zakupiony szkoda byłoby go zmarnować :) Ponowię także pytanie co do używania gorącego alkoholu do wszystkich tych nalewek - czy można?

Pozdrawiam Wszystkich 

« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2015, 20:53:32 wysłana przez Lukas »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 02, 2015, 21:59:59 »
Ogólnie stosunek objętościowy 1:5
Chyba wystarczy alkohol lekko podgrzany, nie gorący, to będzie dobrze.