Autor Wątek: Głóg na serce  (Przeczytany 26505 razy)

Offline Mariola

• Nowy
  • *
Głóg na serce
« dnia: Lutego 21, 2015, 20:32:46 »
Witam

Mam problemy z sercem, narazie jeszcze nie biorę żadnych leków, ale męczy mnie kolatanie serca, wykazano na EKG , że to czestoskurcz, mam tez poczatki nadcisnienia. Dużo slyszalam o głogu. Pije herbatke, zalewam owoc i kwiat glogu + serdecznik woda , lekko podgrzewam i pije, Chcialabym sie dowiedziec czy dobrze ten głóg przyrządzam , czy nie musi to byc wyciąg alkoholowy?

Offline Mariola

• Nowy
  • *
Odp: Głóg na serce
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 22, 2015, 16:33:14 »
Naprawde nikt się nie zna na głogu??

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 22, 2015, 16:53:28 »
Doktor pochylał się nad głogiem co najmniej dwukrotnie:

na blogu: http://rozanski.li/?p=297
i w swojej Fitoterapii: http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm

tu jest o serdeczniku: http://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm

Ale skoro pisałaś o kołataniach już w czerwcu, to czas moim zdaniem udać się do specjalisty, internet jest fajny zioła jeszcze fajniejsze, ale nie damy tu głowy, że to nie jest coś groźnego, wcale nie chcę straszyć, po prostu czasem lepiej nie czekać.
:-)

Offline Mariola

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 25, 2015, 14:00:36 »
Bardzo Ci dziękuję za podanie pozytecznych linków.
Bylam u lekarza, mialam założony holter EKG i wyszedł częstoskurcz. Ale medycyna dzisiejsza zapisała tabletki na arytmie, a ja nie chcę ich brac, bo sie po nich zle czuję. Stawiam na zioła.  Pozdrawiam

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2015, 20:22:57 »
Zalewaj normalnie zagotowaną wodą i pij dwa razy dziennie minimum. Jesli masz nadciśnienie to łykaj również 3 kapsułki lecytyny dziennie oraz tabletkę magnezu. Musisz ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych czyli tych co są w temperaturze pokojowej ciałami stałymi np. margaryna, smalec, sery, tłuste kiełbasy czy mięso, itd. Jesć natomiast więcej produktów bogatych w błonnik pieczywo pełnoziarniste, warzywa i wowce, płatki owsiane z dżemem, itd.

Offline easyjerzy

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2016, 13:21:56 »
Jak długo można stosować głóg bez przerwy?

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 08, 2016, 19:24:18 »
To zmień tabletki jeżeli się po nich źle czujesz. Bądź wmawiasz sobie, że się po nich źle czujesz, aby tylko usprawiedliwić ich niebranie na rzecz głogu.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline easyjerzy

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2016, 20:37:20 »
To zmień tabletki jeżeli się po nich źle czujesz. Bądź wmawiasz sobie, że się po nich źle czujesz, aby tylko usprawiedliwić ich niebranie na rzecz głogu.

Czy to jest odpowiedz na moje pytanie?
Mi chodzi o to, czy moge codziennie pić napar z głogu, czy powinienem robić przerwy?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2016, 21:06:57 »
Mi chodzi o to, czy moge codziennie pić napar z głogu, czy powinienem robić przerwy?

Doktor na blogu pisał tak:
Cytat: Henryk Różański; http://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/
Z kwiatów polecam sporządzać napar – Infusum: 1 lyżkę rozdrobnionego surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, odstawić na 20-30 minut pod przykryciem, przecedzić. Dodać miód, np. gryczany, wrzosowy (dobre przy zaburzeniach serca), wypić w dwóch porcjach w ciągu dnia. Stosować regularnie przez minimum 3 miesiące.

Stosować regularnie przez minimum 3 miesiące to jesli chodzi o kwiat, owoc jest zasadniczo słabszy od kwiatu, ale też dobry więc można go stosować według tego samego wskazania minimum 3 miesiące.
Ja bym polecał wymieszać 1:1 owoc i kwiatostan głogu i z tego robić napar, kwiatostan+owoc wykazują synergię więc warto je łączyć.

Pozdrawiam!
A.
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 08, 2016, 22:29:15 »
Owoce głogu podchodzą pod kategorię spożywczą, szczególnie w postaci naparu, czy w innym dialekcie herbatki.
Przedawkowanie jest po prostu niemożliwe. Mam zwyczaj objadać jesienią głóg z krzaków i nigdy nie miałam po tym jakichkolwiek sensacji.
Nalewka, to już zupełnie coś innego - to jest lekarstwo.

Pozdrowienia :-)

Offline mariolak

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 09, 2016, 02:04:17 »
przepraszam, że się wtrącę, ale piję głóg (niestety nieregularnie) za to zgodnie z zaleceniami Doktora, który napisał tak
"Z kwiatów polecam sporządzać napar – Infusum: 1 lyżkę rozdrobnionego surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, odstawić na 20-30 minut pod przykryciem, przecedzić. Dodać miód, np. gryczany, wrzosowy (dobre przy zaburzeniach serca), wypić w dwóch porcjach w ciągu dnia. Stosować regularnie przez minimum 3 miesiące.

Z owoców przyrządzać wino, nalewkę, intrakt lub odwar. Odwar – Decoctum: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, zagotować, gotować 3-5 minut, odstawić na 30 minut pod przykryciem, przecedzić przez sito, dodać do smaku miód. Pić 1-2 razy dziennie po 1 szklance odwaru.

Intrakt – Intractum: 100 g świeżych rozdrobnionych kwiatów lub owoców zalać 500 g gorącego alkoholu 30-40%, odstawić minimum na 2 tygodnie, przecedzić, dodać miód. Zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżce. Stosować minimum przez 3 miesiące. Na kwartał (pełna kuracja) potrzebne jest około 1380-1400 ml intraktu (1 raz dziennie po ok. 15 ml).

Nalewka – Tinctura (100 g świeżego lub suchego surowca na 300 g ciepłego alkoholu 40%) – 1-2 razy dziennie po 5-10 ml. Można wymieszać z miodem w proporcji 1:1.:"
http://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/
I na mnie działa (wyłącznie pozytywnie;), z tym, że odwar z owoców zdecydowanie i lepiej i silniej, Co nie wyklucza, rzecz jasna, spożywanie go w postaci owocu jako przysmaku, co czyni Basia:)

Offline mariolak

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 09, 2016, 02:09:24 »
z ciekawostek - intrakt z głogu (z Herbapolu) - został przepisany przez lekarza osobie z rozrusznikem serca (niewydolność mięśnia sercowego na poziomie 80%) i rezultaty są dobre, a nawet bardzo dobre.

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 09, 2016, 02:28:40 »
Moim zdaniem głóg działa dobrze w nalewkach niskoprocentowych 20% do 30% a najlepiej to jednak w naparze bo można pić bezpiecznie do grobowej deski.
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 09, 2016, 06:24:32 »
Też zrobiłem nalewkę na owocach głogu  ale po miesiącu serducho mi się rozdygotało że musiałem przestać i udać się do lekarza . Domowy nic nie stwierdził tyle ze chlesterole spadły o ponad 50% ale dał jakieś otumaniające tabletki i skierowanie do kardiologa po 4-rech miesiącach (taka kolejka ) serduch było już spokojne ale  kardiolożka męczyła mnie 2 dni  też nic nie znalazła i znów dostałem otumaniające tabletki których nawet nie wykupiłem . Została mi po tym nalewka która ciągle się do mnie uśmiecha .  ;)
http://zapodaj.net/bcf2197779e23.jpg.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2016, 06:27:36 wysłana przez Wacek »

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 09, 2016, 09:21:52 »
Też zrobiłem nalewkę na owocach głogu  ale po miesiącu serducho mi się rozdygotało że musiałem przestać i udać się do lekarza . Domowy nic nie stwierdził tyle ze chlesterole spadły o ponad 50% ale dał jakieś otumaniające tabletki i skierowanie do kardiologa po 4-rech miesiącach (taka kolejka ) serduch było już spokojne ale  kardiolożka męczyła mnie 2 dni  też nic nie znalazła i znów dostałem otumaniające tabletki których nawet nie wykupiłem . Została mi po tym nalewka która ciągle się do mnie uśmiecha .  ;)
http://zapodaj.net/bcf2197779e23.jpg.html

Oj Wacku głóg udrożnił Twoje naczynia, zwiększyła się nagle ich przepustowość, ciśnienie w obiegu spadło i "pompa" (serce) się zaczęła zawieszać.
Pytanie czy zrobiłeś sobie badanie poziomu homocysteiny, bo skoro miałeś poziom cholesterolu wysoki to coś może dziać się z Twoim układem krwionośnym. Sprawdzić warto.

Nalewka z głogu ma bardzo silne działanie. I nie ma zabawy w jej stosowaniu.
Przy stosowaniu jakichkolwiek preparatów wpływających na układ krwionośny kilkukrotny pomiar ciśnienia i zdrowy rozsądek, ostrożność są bezwzględnie wymagane.

Witam

Mam problemy z sercem, narazie jeszcze nie biorę żadnych leków, ale męczy mnie kolatanie serca, wykazano na EKG , że to czestoskurcz, mam tez poczatki nadcisnienia. Dużo slyszalam o głogu. Pije herbatke, zalewam owoc i kwiat glogu + serdecznik woda , lekko podgrzewam i pije, Chcialabym sie dowiedziec czy dobrze ten głóg przyrządzam , czy nie musi to byc wyciąg alkoholowy?

Mariolu a jaka jest przyczyna kołatania Twojego serca?
Pijesz cztery kawy dziennie, używasz "powerdrinków"? Żyjesz w notorycznym stresie? Zamartwiasz się?
Bierzesz jakieś leki, które wpływają na serce?

Bez usunięcia czynnika, który destrukcyjnie wpływa na Ciebie żadne zioło czy inny środek może nie spowodować oczekiwanej poprawy. Głóg jest skuteczny ale bądź ostrożna.
Wzięcie tabsa, wypicie nalewki itp. często nie załatwia sprawy.

Pozdrawiam,
Paweł