General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków
Pudełka po kosmetykach
(1/1)
Basia:
Nieraz walają się u znajomych plastikowe pudełka po kosmetykach - kremach, żelach i tak dalej. Wiele z nich pasowałoby na moje smarowidła lub do przechowywania zamrożonych porcji ziół, więc teraz walają się u mnie.
Ale mam problem: jak usunąć smród "typowego kosmetyku"? Wrzątek z Ludwikiem nie daje dobrego wyniku - pudełko niby czyste, a nadal śmierdzi. Nie mam super wrażliwego nosa, ale to mnie złości. Czy macie jakieś doświadczenia na tym polu?
Pozdrowienia :-)
freshbynature:
Roztwór bardzo ciepłej wody ( nie gorącej) z sola i odstawić na noc , rano wypłukać ( domyc np. ludwikiem). Zadziała na 100.Tak samo mozna "odsmradzać" słoiki np. po ogórkach kiszonych.
Pozdrawiam- Fresh
Alchemik:
Z pojemnikami to nie jest wcale taka prosta sprawa. Jeśli chodzi o wyroby PP - bo zazwyczaj takie są na rynku do maści - to zwykle dochodzi do jakichś tam reakcji na polu: związki w maści <-> opakowanie. I to właśnie jest powodem zapachów, których niekiedy nie da się już pozbyć. Ja osobiście robię tak, że - jeżeli się oczywiście da (ograniczenia materiałowe) - opakowania porządnie szoruję, potem chwilę gotuję w wodzie z sodą oczyszczoną i pozostawiam na noc. Potem raz jeszcze szybko zagotuję, wylewam wodę, porządnie szoruję raz jeszcze i przepłukuję wodą destylowaną. Identycznie dla szkła, przy czym szkło można traktować nawet mocniejszymi środkami, np. woda z płynem i gotować.
A jeżeli w opakowaniu pozostaje tylko "polot" poprzedniej zawartości - zatykam nos i po sprawie, używam do dalszych smarowideł :)
Kiedyś czytałem o metodzie oczyszczania ultradźwiękami, ale mało kto dysponuje taką aparaturką...
Pozdrawiam Alchemik
Nawigacja
Idź do wersji pełnej