General Category > Rozmowy towarzyskie zielarzy
Żywice
Vereinigten:
Wiem o stosowaniu żywicy sosnowej, świerkowej, czasami modrzewiowej (generalnie drzew iglastych). A żywice z innych drzew? Czy są jakieś artykuły albo książki o zastosowaniu żywic z drzew liściastych? Mam kilka czereśni, z paru obficie wyciekła żywica - też musi mieć jakieś właściwości prozdrowotne.
adampupka:
Ongiś wykorzystywałem żywice owocowe - właśnie czereśnia i śliwa do produkcji kadzidła które oddawałem do użytku liturgicznego w Kościoła. To były początki mojej osobistej przygody z ziołami :D
Fakt żywice owocowe można pozyskiwać i to w całkiem pokaźnych ilościach, pytanie jaka jest ich wartość zdrowotna ???
janek:
Czy te żywice o których piszesz były stosowane jako kadzidło.
Swoją drogą często używam zrówno olejek mirrowy czy olibanowy - żaden z nich nie przypomina z zapachu kadzidła kościelnego.
Ktoś wie coś więcej?
adampupka:
Do produkcji mojego kadzidła używałem z tego co pamiętam -> skrzyp polny, żywice owocowe + może trochę daglezjowej, płatki chabra bławatka, płatki maku polnego (?), coś jeszcze mogło być ale nie pamiętam. To było dawno co najmniej z 8 lat temu. Zanosiłem to siostrze zakrystiance, czy było używane nie wiem, ale wyglądało podobnie i właściwości też chyba miało do kupnych mieszanek kadzidłowych podobne. Możliwe że zostało zużyte w celach liturgicznych :) .
Sam olejek nie będzie podobny w zapachu, zapach to wypadkowa substancji w kadzidle i temperatury rozżarzonych węgielków. Sama mieszanka nie pachnie stricte kadzidłem, a wonny dym powstaje "na temperaturze".
Vereinigten:
Akurat interesuje mnie nieco inne spojrzenie na żywice, bardziej lecznicze niżby rekreacyjne. Znalazłem skład żywicy sosnowej i to wszystko. Chyba nikt nie badał żywicy np. czereśniowej. Trzeba uzupełnić luki, może pracę inżynierską poświęcę badaniu składu żywicy czereśniowej i jej możliwości fitoterapeutycznych?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej