Autor Wątek: Żywice  (Przeczytany 8365 razy)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Żywice
« dnia: Lutego 20, 2015, 13:22:08 »
Wiem o stosowaniu żywicy sosnowej, świerkowej, czasami modrzewiowej (generalnie drzew iglastych). A żywice z innych drzew? Czy są jakieś artykuły albo książki o zastosowaniu żywic z drzew liściastych? Mam kilka czereśni, z paru obficie wyciekła żywica - też musi mieć jakieś właściwości prozdrowotne.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Żywice
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 20, 2015, 14:48:53 »
Ongiś wykorzystywałem żywice owocowe - właśnie czereśnia i śliwa do produkcji kadzidła które oddawałem do użytku liturgicznego w Kościoła. To były początki mojej osobistej przygody z ziołami  :D

Fakt żywice owocowe można pozyskiwać i to w całkiem pokaźnych ilościach, pytanie jaka jest ich wartość zdrowotna  ???
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2015, 17:48:03 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 20, 2015, 18:00:22 »
Czy te żywice o których piszesz były stosowane jako kadzidło.
Swoją drogą często używam zrówno olejek mirrowy czy olibanowy - żaden z nich nie przypomina z zapachu kadzidła kościelnego.

Ktoś wie coś więcej?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 20, 2015, 20:07:31 »
Do produkcji mojego kadzidła używałem z tego co pamiętam -> skrzyp polny, żywice owocowe + może trochę daglezjowej, płatki chabra bławatka, płatki maku polnego (?), coś jeszcze mogło być ale nie pamiętam. To było dawno co najmniej z 8 lat temu. Zanosiłem to siostrze zakrystiance, czy było używane nie wiem, ale wyglądało podobnie i właściwości też chyba miało do kupnych mieszanek kadzidłowych podobne. Możliwe że zostało zużyte w celach liturgicznych  :) .

Sam olejek nie będzie podobny w zapachu, zapach to wypadkowa substancji w kadzidle i temperatury rozżarzonych węgielków. Sama mieszanka nie pachnie stricte kadzidłem, a wonny dym powstaje "na temperaturze".
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2015, 20:10:22 wysłana przez adampupka »

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 22, 2015, 20:53:46 »
Akurat interesuje mnie nieco inne spojrzenie na żywice, bardziej lecznicze niżby rekreacyjne. Znalazłem skład żywicy sosnowej i to wszystko. Chyba nikt nie badał żywicy np. czereśniowej. Trzeba uzupełnić luki, może pracę inżynierską poświęcę badaniu składu żywicy czereśniowej i jej możliwości fitoterapeutycznych?
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2015, 20:29:35 »
O żywicach jest w języku angielskim.
Wrzuć hasło cherry tree resin (ewentualnie sap).

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2015, 20:49:15 »
Nie znalazłem badań naukowych a angielskie gusła i zabobony mnie nie interesują :)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2015, 22:55:31 »
Akurat interesuje mnie nieco inne spojrzenie na żywice, bardziej lecznicze niżby rekreacyjne. Znalazłem skład żywicy sosnowej i to wszystko. Chyba nikt nie badał żywicy np. czereśniowej. Trzeba uzupełnić luki, może pracę inżynierską poświęcę badaniu składu żywicy czereśniowej i jej możliwości fitoterapeutycznych?

W końcu mogę napisać konkret w tym temacie. Pytałem o to Doktora na gemmoterapi więc napiszę teraz nieco wiedzy odkopanej.

Żywice drzew owocowych np. śliwy, czereśni to środki na problemy z przewodem pokarmowym. Stosować na nadwrażliwość jelita grubego, zapalenie uchyłków, chorobę wrzodową.
W połączeniu z korzeniem lukrecji doskonały środek na zgagę, wrzody żołądka, owrzodzenie jelit.

Taki preparat powinien zawierać nie więcej niż 30% alkoholu.

Ja widzę to tak, że np. odwar lukrecjowy, a jeszcze lepiej ekstrakt łączymy z wódką z rozpuszczoną żywicą w proporcji - do nasycenia roztworu. Otrzymujemy produkt o końcowym stężeniu po połączeniu ok 25 %.

Ewentualnie rozpuszczamy żywice w alkoholu 40 % (wersja bez lukrecji) i rozcieńczamy przed użyciem do 30-20%.

Dawkowania Doktor nie podał, ale sugerowałbym 10 ml jednorazowo na początek i poeksperymentować z optymalną dawką i częstotliwością.

Pozdrawiam,
A.
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2015, 13:55:53 wysłana przez adampupka »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2022, 14:46:09 »
[...] Chyba nikt nie badał żywicy np. czereśniowej. Trzeba uzupełnić luki, może pracę inżynierską poświęcę badaniu składu żywicy czereśniowej i jej możliwości fitoterapeutycznych?

I jak realizacja tego ambitnego pomysłu - można gdzieś zapoznać się z wynikami?
Głównie interesuje mnie skład...

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 17, 2023, 07:37:57 »
Podobnie na przeziębienia i osłaniająco na błony śluzowe żołądka będzie działać żywica z wiśni lub czereśni, oczywiście, przy założeniu, że nie istnieje jeden cudowny środek dla wszystkich.

BASIA?
Kto
zna przepis sporządzenia takiego środka z żywicy na przeziębienia? Skoro na podrażnione błony, to może można bez etanolu? Na glicerynce, oleju, goracej wodzie?

PS. proponuje przenieść cały ten wątek do Działu Nasze przetwory ziołowe i nie tylko. rozwinął się z towarzyskiej rozmowy w merytoryczną.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2023, 09:02:04 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 18, 2023, 23:30:44 »
Kto zna przepis sporządzenia takiego środka z żywicy na przeziębienia? Skoro na podrażnione błony, to może można bez etanolu? Na glicerynce, oleju, goracej wodzie?

Rozpuścić w gorącym mleku, można też po prostu żuć.