Autor Wątek: Dlaczego pies wymiotuje żółcią?  (Przeczytany 9011 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Dlaczego pies wymiotuje żółcią?
« dnia: Stycznia 30, 2015, 22:30:20 »
Chodzi o 2 -letniego psa mojej córki. Pies ponad rok temu został zaadoptowany ze schroniska.
Ma dobry apetyt, jest wesoły, ma piękną zdrową sierść.
Ale od pewnego czasu (dawniej rzadziej), teraz częściej- rano kiedy ma pusty żołądek wymiotuje żółcią. Po czym z apetytem zjada śniadanie. Je bardzo łapczywie.
Czy możecie podpowiedzieć mi- co te wymioty może powodować? Ewentualnie jakie badania powinny być wykonane.
Pozdrowienia
Ewa
Ps. pies nie je suchej karmy.Córka sama mu gotuje (ryż, warzywa, mięso indycze, mielone siemię, żółtka,ostropest).

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Dlaczego pies wymiotuje żółcią?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 31, 2015, 15:16:55 »
Moja tradycyjna rada: sprawić zwierzątku śmierdziuszki i trochę surowizny.

Warto zobaczyć, czym zwierzatko wymiotuje. Czasem w żółci jest kawałek kijka, sierść lub gnatek. To żaden problem, po prostu zwierzątko wyczyściło sobie żołądek.
Psy potrafią zrzucić zawartość żołądka świadomie - w końcu wilki dla szczeniąt przynoszą jedzenie w brzuchu, dopiero starsze dostają kawałki mięsa i kości do treningu.
Na przykład klasyczny problem z psem zachwyconym perspektywą wyjazdu samochodem: paw na fotelu. Znajomy weterynarz mi opowiadał, ze jego pies zrzucał pawika jeszcze przed wejściem do samochodu. Nie zapytałam, co było potem ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 31, 2015, 19:38:57 »
Przyczyn może być wiele od błahych po bardzo poważne, najlepiej poszukaj dobrego weta, u psów najczęściej wymioty powodują pasożyty poszukaj w wymiocinach czy nie ma jakiś robaczków. Kiedy ostatnio był odrobaczany pies ? czy jest wyprowadzany poza posesję czy ma kontakt z miejscami gdzie przebywały inne zwierzęta ?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 31, 2015, 21:18:01 »
Basiu i Jaro, dziękuję za odniesienie do mojego pytania :)
Zrobiłam wywiad- suczka córki nie była odrobaczana od ponad roku. To może być jakiś trop. Pieska odrobaczymy.
Mam nadzieję, że psina nie jest poważnie chora, zresztą nic na to nie wskazuje. Jest pełna życia i radości.
Śmierdziuszki je. I dla niej i dla moich psiaków , to smakołyk nad smakołykami :)
Dziekuję
Ewa