Autor Wątek: Kaloza, przydatnośc w fitoterapii  (Przeczytany 2592 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Kaloza, przydatnośc w fitoterapii
« dnia: Czerwca 09, 2015, 22:44:45 »
Czytając sobie trafiłem na temat kalozy, polisacharydu. Znajduje się w porach roślin w okresie zimowym celem zatkania owych porów na czas spoczynku rośliny. Jak to wyczytałem jest ponoć jest "śluzowaty".
Czy ktoś z was ma pojęcie o przydatności fitoterapeutycznej tego związku?

wikipedia pisze tak http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaloza:
Kaloza – organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów roślinnych. Należy do β-glukanów, jest zbudowana z reszt glukozy połączonych wiązaniami β-1,3. Wydzielana jest w miejscach zranienia rośliny; odkłada się wokół pozostałych kiełkujących łagiewek pyłkowych, gdy jedna z nich wrośnie już do woreczka zalążkowego; odkłada się w okolicy porów na ścianach komórek sitowych. Z czasem warstwa kalozy grubieje i może powodować zamykanie porów. Ich blokowanie może mieć charakter sezonowy lub stały.

Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów zielarzy uzyskiwał, stosował ten wielocukier w swoich dzianiach? Może jest on potencjalnie ciekawym surowcem. Wszak polisacharydy, β-glukan... brzmi zachęcająco  :)

Pozdrawiam,
A.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2015, 22:50:50 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline cezet

• Więcej Pisze
Odp: Kaloza, przydatnośc w fitoterapii
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2015, 09:14:01 »
Myślę, że go wszyscy stosujemy, skoro występują w każdej roślinie jakby z tego wynikało...

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Kaloza, przydatnośc w fitoterapii
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2015, 17:49:16 »
Myślę, że go wszyscy stosujemy, skoro występują w każdej roślinie jakby z tego wynikało...

Przeciwnie, skoro występuje głównie zimową porą, a przynajmniej wtedy się kumuluje to raczej nie używamy go wszyscy, a przynajmniej nie jako stężoną substancję. Nie znam nikogo zbierającego surowiec ziołowy zimą, a polisacharydy to ciekawe związki warte zainteresowania.

Rodzą się pytania następujące:
1. Przydatność terapeutyczna samej kalozy.
2. Surowiec o jej najwyższej zawartości i pora zbioru.
3. Sposoby ekstrakcji.
Przy czym rozważanie punktów 2 i 3 zależy od sensowności 1.

Stąd moje szczególne zainteresowanie  :)
:-)