Autor Wątek: Proszę o pomoc. Borelioza????? czy coś innego????  (Przeczytany 15913 razy)

Offline anolia

• Nowy
  • *
Proszę o pomoc. Borelioza????? czy coś innego????
« dnia: Lutego 14, 2015, 16:47:20 »
Nawet nie wiem od czego zacząć bo już tyle tego jest. Zacznę od tego, że czuję się fatalnie i oczywiście moich dolegliwości żaden lekarz nie potrafi zdiagnozować. Krótko w punktach:
1. 1.01 - ból żołądka w nocy, ból w plecach. Dyżur: mocz - białko w moczu, krew i leukocyty. Antybiotyk i do domu.
2. Ból w plecach i żołądku nasilił się. Po antybiotyku zasłabłam więc go odstawiłam. Wylądowałam 2 razy na SORze gdzie lekarze mnie wyśmiali, że niby co mają u mnie leczyć jak wyniki mam dobre. W moczu co prawda 30 erytrocytów, ale to pewnie jakiś piasek bo kamieni nie widać. Morfologia - lekka anemia ale co tam, nawet mi nic nie kazali na to brać.
3. Bóle żołądka, wątroby, i w plecach nie ustępują. Prawie nie śpię, wszystko boli a do tego robię się coraz słabsza.
4. Zielarka - zakonnica z Łącka zleca mi zioła na nerki, wątrobę i żołądek. Piję więc zioła: korzeń mniszka, liście melisy, kwiat kocanki, ziele dziurawca + kalma na nerwy. Na nerki: nefrobonisol. Dodatkowo: hepatil na wątrobę, nospę doraźnie i przeciwbólowe w razie kolki o czy nie może być mowy bo cokolwiek zjem na żołądek co nie przypomina szpitalnej gotowanej papki to umieram z bólu.
5. Inna zielarka doradza mi jeszcze wyciąg z czarnego orzecha.
6. Trafiam do gastrologa - włącza Polprazol raz dziennie na czczo. Trochę po nim lepiej ale rewelacji nie ma.
Codziennie wypijam około 10 szklanek wody.

Kilka dni temu robi mi się słabo w pracy. Robię wyniki: żelazo 2 (norma od 9-30) ferrytyna poniżej 5 (norma 15-150) hemoglobina 5,88 (norma od 7,5) hematokryt 0,29 (norma od 0,37) no i krwinki czerwone też lekko poniżej normy. Trzeba włączyć żelazo. Ale jak jak żołądek i jelita odmawiają posłuszeństwa.

Obecnie biorę actiferrol 15 mg (dawka dla dziecka :() dwa razy dziennie + herbatka z pokrzywy + świeżo wyciśnięty sok z buraka bo o kiszonym nie może być mowy ze względu na żołądek. Czuję się fatalnie. Wszystko w środku dalej boli :( Na dodatek spać nie mogę bo okropnie rwą mnie w nocy nogi i ręce.

Dodam jeszcze, że dziwne dolegliwości towarzyszą mi od kilku dobrych lat: Szumy uszne, okropne bóle głowy, drętwienia, zaburzenia widzenia - nasilają się i cofają. Wszystkie badania w normie, głowa czysta. Nikt nie wie co mi jest. Jedyne podniesione wyniki to anty TPO i anty TG, ale za mało żeby mówić o Hushimoto. Leczyłam się chwilę hormonami bo TSH było powyżej 2,5 a podobno w wieku 34 lata ma być poniżej 2,5, ale to niewiele zmieniło i lekarka kazała odstawić. Wit. D dużo poniżej normy. Z tego co pamiętam mój wynik to 10. No i test na boreliozę - wynik wątpliwy Western Blot. Do tego wszystkiego uciekający potas - od lat suplementuję ten pierwiastek.

No i co mi jest :((((( czy ktoś coś doradzi, czy może jakieś zioła i w jakiej kolejności. Lekarze mają mnie w poważaniu a ja mam wrażenie, że jeszcze chwila i nie podniosę się z łóżka :(. Z góry dziękuję za pomoc :(

Wesoły Sen

• Gość
Odp: Proszę o pomoc. Borelioza????? czy coś innego????
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 14, 2015, 17:09:01 »
Miałaś RTG i USG robione? Wygląda najprawdopodobniej na problemy z nerkami.
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 17:31:21 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline anolia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 14, 2015, 17:13:55 »
Tak na rtg nic nie wyszło a usg kilka razy robiłam i też nic.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 14, 2015, 17:22:49 »
Zawsze należy rozważyć wariant borelioza i jeszcze coś.

Co prawda borelioza może dawać praktycznie nieskończenie objawów ale te objawy żołądkowe są rzadkie i dość nietypowe w boreliozie.
"  Szumy uszne, okropne bóle głowy, drętwienia, zaburzenia widzenia " - to z kolei jest klasyczne dla odkleszczówek.

Nie piszesz jaki antybiotyk, jak długo był brany, na co - ciężko coś doradzać.

Offline anolia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 14, 2015, 17:28:02 »
Co do antybiotyków dostałam go na to białko w moczu i leukocyty. Unidox - odstawiłam po 4 dniach bo zrobiło mi się po nim słabo. Mam też uczulenie na Klacid, penicyliny i pochodne. :( Dlatego nawet jeżeli wyjdzie u mnie borelioza to antybiotyki odpadają. Żołądek poległ bo bardzo długo i dużo ibuprofenu brałam na bóle głowy - nawet do 30 tabletek miesięcznie. No i nałogowe picie coca - coli chyba też zrobiło swoje.

Offline clara

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 14, 2015, 17:42:25 »
Żołądek po objawach wygląda jakby były wrzody albo co najmniej nadżerki. Gastroskopia nic nie wykazała?
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 17:44:55 wysłana przez clara »

Offline anolia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 14, 2015, 17:44:50 »
Gastroskopii jeszcze nie robiłam.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 14, 2015, 17:52:42 »
Clara ma rację. Gastroskopię i kolonoskopię zrób i napisz, co wyszło.

Może masz coś z jelitami, jakiś stan zapalny, wrzody, czy coś w tym stylu - w takim badaniu powinno wyjść, albo to wykluczyć. Na początek możesz uszczelniać sobie jelita, abyś się nie wykrwawiała tą drogą.
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2007.msg24074#msg24074

W wersji dla leniwych po prostu można to wszystko zmieszać we wspólne błotko i zjadać po pół łyżeczki 2-3 x dziennie na puste kiszki.

Boreliozy nie można wykluczyć, ale masz ewidentne problemy z trawieniem i nerkami. Możliwe, że nawet i te objawy neurologiczne i niedokrwistość są tym spowodowane.

Pozdrowienia :-)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 14, 2015, 17:57:30 »
Niewydolność nerek odpada, kamienie odpadają.

W zgaduj zgadula się możemy pobawić

Zespół nerczycowy? http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_nerczycowy
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 17:59:16 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline clara

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 14, 2015, 18:08:42 »
Ten ból pleców, jeśli jest w okolicy pasa, może być od nerek.  Czy ból jest centralny, czy po jednej stronie? Czy dokucza Ci co noc i tylko w nocy?
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 19:19:35 wysłana przez clara »

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 14, 2015, 19:39:22 »
Co prawda borelioza może dawać praktycznie nieskończenie objawów ale te objawy żołądkowe są rzadkie i dość nietypowe w boreliozie.
Nie są rzadkie ani nietypowe. Często sa przy bb, przy koinfekcjach (bartonela, jersinia), poza tym przy bb kazde dziadostwo się czepia no. helicobacter.

Offline anolia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2015, 20:14:57 »
Bóle dokuczają w dzień i w nocy. Raz bardziej a raz mniej i nawet nie bardzo wiem od czego to zależy. Boli żołądek, wątroba i w plecach na wysokości nerek i po bokach
Ze względu na żołądek i migreny wyeliminowałam produkty, które powodują u mnie bóle głowy (lista jest długa)i bóle głowy są mniejsze. To z kolei wiąże się z eliminacją przeciwbólowych tabletek. W styczniu i lutym wzięłam 3 tabletki co jest rekordem.

Najgorzej, że nikt mnie nie rozumie i mówią, że sobie coś wmawiam i wymyślam i że do psychiatry iść powinnam. Ale moje wyniki nie są całkiem dobre więc chyba jednak coś się dzieje. Nie mam już siły i przeraża myśl że na służbę zdrowia nie można liczyć :(

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 14, 2015, 20:31:47 »
Masz opuchniętą twarz albo brzuch?

(do alergologa idź prywatnie chyba że wydusisz skierowanie za friko od lekarza)

Offline anolia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 14, 2015, 20:54:20 »
Nie mam obrzęków. U alergologa byłam bo od lipca do listopada kaszlałam i miewałam taki skurcz oskrzeli, że bez leku rozkurczowego się nie ruszałam. Testy wyszły ok, ale stwierdzono mi astmę atypową. W listopadzie byłam dwa tygodnie nad morzem i kaszel się wycofał. Od tego czasu cisza. Czasem rano odkrztuszam trochę wydzieliny.

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 14, 2015, 21:53:12 »
A co skłania Cię do myśli o boreliozie?
Przy piasku w nerkach jest krwinkomocz i często zmiany w układzie kielichowo-miedniczkowym (poszerzenie), mogą być jakieś szczawiany, kryształy, nabłonki. Niestety przy boreli także mogą występować problemy z nerkami, to choroba wielonarzadowa, może atakować każdy narzad i dawac wiele różnych "dziwnych" objawów. Jeśli ją podejrzewasz warto zrobić test Western Blott w obu klasach.