Autor Wątek: Odp: kamienie i oliwa - było FITOTERAPIA BORELIOZY CZ.1  (Przeczytany 4831 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: kamienie i oliwa - było FITOTERAPIA BORELIOZY CZ.1
« dnia: Styczeń 30, 2015, 19:12:07 »
Chciałem podziękować wszystkim czytającym ten wątek.
W ciągu dokładnie 10h jakie minęły od mojego porannego postu było 218 odczytań wątku.
Nie przypuszczałem, że tylu ludzi ma problem z boreliozą czy też interesuje ich ten temat.
To naprawdę smutne, że jest tyle rzeczy dołujących chorych. No, ale takie jest życie.

Akurat pokazał mi się post Wesołego, potwierdzam, to może pomóc.

Klara

• Gość
Odp: Odp: kamienie i oliwa - było FITOTERAPIA BORELIOZY CZ.1
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2015, 10:05:43 »
50ml oliwy z oliwek za to pite z tydzień pomoże kamieniom wyjść i kto wie czy już nie po 1 razie.
To zadziała na kamienie nerkowe? W jaki sposób? :)

Offline clara

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2015, 11:50:32 »
50ml oliwy z oliwek za to pite z tydzień pomoże kamieniom wyjść i kto wie czy już nie po 1 razie.
To zadziała na kamienie nerkowe? W jaki sposób? :)

Też mnie to nurtuje, choć wiem, że działa na kamienie zółciowe...

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2015, 12:48:31 »
Poślizg

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2015, 13:04:29 »
Wesoły.
Pełne uznanie za treściwą i konkretną informację.
Nie rozumiałem o co chodzi gdy czytałem ostatnie wiadomości.
Jednak największe mistrzostwo jest za jej długość, z dużej litery ale bez kropki. Uznanie raz jeszcze.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2015, 14:06:55 »
Gumppek

Nikt nie oczekuje Twoich niewątpliwie inteligentnych buhaha... komentarzy. Miałeś zmienić klawiaturę, będzie z korzyścią dla wszystkich.

Ja już nie mogę doczekać się soboty, a jednocześnie trochę się jej obawiam.
No bo co będzie jak doktor spojrzy na mnie czy na kogoś innego i będzie się śmiał. Mam nadzieję, że Ty będziesz bo wtedy doktor będzie mógł odzyskać powagę - oczywiście na Ciebie patrząc. Może nawet się zamyśli słuchając Twoich wypowiedzi, będziemy obserwować.

Cały czas na wesoło to chyba nawet dla Wesołego byłoby za dużo.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2015, 14:29:31 »
Jest powszechnie wiadome że oliwa z oliwek chroni przez uszkodzeniem tkanki układu moczowego, działa przeciwzapalnie. Zapobiega to podrażnieniem, skurczom, silniejszym bólom, skrzepom, zatorom, zranieniom układu moczowego. Nie wiem co Cię w tym śmieszy zarówno oleje jak i sluzy są przeciwzapalne i wpływają na wydalanie z organizmu.
Pełna terapia jest bardziej skąplikowana i zależy od pH moczu, typu kamieni; moczanowe, szczawianowe, cystynowe i ksantynowe, fosforanowe itd.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2015, 18:58:38 »
Argumenty?
Polemika?
Z czym, z buhaha...?
To przecież ty napisałeś:

A i jeszcze jedno byli na kursie ludzie którzy bywają na sympozjach specjalistycznych na całym świecie. I te osoby zauważyły pewne zachowania moje i zachowania doktora. I twierdzą, że jak doktor coś mówi to często patrzy na mnie i z uwagą słucha co mówię. A ja z kolei zauważyłem, że jak niektórzy na kursie mówią to doktor się prawie automatycznie się uśmiecha.

Chcesz sam ze sobą polemizować?
Odpuść i mnie nie zaczepiaj.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2015, 20:32:38 »
Cytat: gumppek
Brak argumentów to dla niektórych mocny argument. Jak sądzisz, że będę z Tobą polemizował to jesteś w błędzie.

Livestrong Fundation pisze "...olive oil may help relieve pain and make passage of the kidney stones smoother"

http://www.livestrong.com/article/138953-how-use-olive-oil-lemon-juice-kidney-stones/

Można znaleźć badanie które obwinia cholesterol jako czynnik ryzyka powstawania kamieni i bardzo pozytywnie wyrażające się o EPA czy nieco mniej pozytywnie ale jednak o oliwie z oliwek.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9990224

« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2015, 20:46:26 wysłana przez Wesoły Sen »

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2015, 00:17:02 »
Jest wielkim nadużyciem pisanie że ja podważam wiedzę Dr-a Różańskiego, można by tak było napisać gdybym pisał przeciwstawnie do tego co pisze Dr Różański ale ja tego nie robię bo jest to człowiek kompetentny z dużą widzą nie ma powodu aby się z nim nie zgadzać.
Po drugie nie wiem po co Gamppku kupujesz książki których Dr Różański nie pisał, skoro zgodnie z Twoją logiką podważają one wiedzę Dr-a Różańskiego jeśli piszą coś do czego Doktor się nie odniósł? Czyżbyś sam chciał zacytować coś czego Dr nie napisał i podważyć Doktora wiedzę?

Cytat: Gumppek
Bezwzględnie kwas oleinowy będący głównym składnikiem oliwy ma wpływ na działanie organizmu. Ale nie taki by miał wpływ na usuwanie kamieni nerkowych. I to wpływ nie zawsze pozytywny. Ale to już inna bajka.

Oczywiście że pH moczu w usuwaniu kamieni jest najważniejsze, ale kwasy tłuszczowe to nie są zwykłe kwasy one działają przeciwzapalnie (czyli zapobiegają uszkodzeniom dróg moczowych zapewniając ich gładkość i nie podatność na uszkodzenia) usuwają cholesterol, do którego notabene się wszystko klei i czepia jak do rzepu, jeśli Twoim zdaniem takie działanie nie gwarantuje poślizgu to na siłę Cię przekonywać nie będę. Z tego wzgledu badanie Kinki University rekomenduje oleje w terapii kamieni dróg moczowych bez wzgledu na ich pH.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2015, 10:10:30 »
Cytat: gumppek
Zapytam jaki to szlak metaboliczny kwasów tłuszczowych w organiźmie człowieka powoduje, iż znajdą się one w postaci niezmienionej w drogach moczowych by nadać im gładkość i nie podatność na uszkodzenia ?

A ktoś napisał że w niezmienionej? Dopowiadasz sobie. I czy Twoja mądrośc nie podpowiedziała Ci że w oliwie z oliwek są np. flawonole i polifenole odpowiedzialne za redukcję stanów zapalnych?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23490140 efekt przeciwzapalny kwercetyny zawartej w oliwie z oliwek na układ moczowy

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487 ogólny efekt przeciwzapalny powodowany przez występujący w oliwie z oliwek Oleocanthal

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23165533 Kwasy tłuszczowe jak kwas oleinowy również działają przeciwzapalnie pod warunkiem że nie jest ich w diecie wiecej niż Omega3.

Gumpek jakby nie Twój wiek dostałbyś w ryja. Nie bede na takim poziomie rozmawiać.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2015, 11:08:11 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2015, 11:07:05 »
Poślizg

Jeśli działanie oliwy miałoby ogółem polegać na uelastycznieniu i wzmocnieniu wszystkich tkanek, w tym i nerek, to zgoda, ale, aby oliwa dostała się bezpośrednio do nerek i robiła za smar, to trzeba mieć bardzo poważne problemy zdrowotne.

Pozdrowienia :-)

Wesoły Sen

• Gość
Odp: olej
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2015, 11:25:40 »
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/950010

I ostatnie stwierdzenia na szczurach. Szczury z niedoborami kwasów tłuszczowych mają cienki jak barszcz nabłonek układu moczowego.

Mam do Gumpka jeszcze pytanie czy kwasy tłuszczowe są tluste, bo jeśli są i buduja nabłonek to dają poślizg.

Amen.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2015, 11:41:38 »
Mam do Gumpka jeszcze pytanie czy kwasy tłuszczowe są tluste, bo jeśli są i buduja nabłonek to dają poślizg.

Kwasy walerianowy i propionowy nie są tłuste - to sprawdziłam. Ale chyba nie wolne kwasy tłuszczowe są składnikiem błon, o ile się nie mylę. One są raczej surowcem do dalszych przemian lub są odkładane jako materiał zapasowy.

Ogółem masz rację, że olej może pomóc, ale raczej nie jak smar w łożysku

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2015, 12:27:54 wysłana przez Basia »