General Category > Rozmowy towarzyskie zielarzy

Wstawianie obrazka do komentarza

(1/2) > >>

Moc jest w Tobie!:
Otrzymałem na PM prośbę o opisanie sposobu zamieszczania zdjęć w komentarzach, więc ją spełniam (oczywiście można wstawiać skutecznie zdjęcie inną metodą, aniżeli opisaną poniżej - to tylko jedna z wielu możliwości).

Najpierw należy skorzystać z jakiegoś darmowego hostingu. Ja polecam stronę pokazywarka.pl, bo jest prosta w użyciu. Warto założyć na niej konto, choć nie trzeba tego robić, żeby korzystać z ich serwera, ale tak jest wygodniej, ponieważ dodawane zdjęcia można swobodnie przeglądać w przyszłości (zakładka "Moje strony").

Po wgraniu zdjęcia w Pokazywarce i przejścia do adresu pod którym jest ono widoczne, należy je powiększyć (chyba, że wyświetla się już w pełnym rozmiarze), kliknąć na nie prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję "Kopiuj adres obrazka" (jest potrzebny do tego, żeby system forumowy poprawnie wyświetlił zdjęcie - pobrał je z tego adresu). Kiedy już skopiuje się ten adres, można go użyć do wstawienia zdjęcia, trzeba jednak być w zaawansowanej edycji swojego komentarza, a nie szybkiej odpowiedzi, czyli należy wpisać sobie jakiś tekst i kliknąć "Pogląd", aby uruchomić edytor.

W edytorze trzeba kliknąć ikonę Monalisy (pierwsza od lewej, zaraz pod ikonką pogrubiania tekstu), wkleić do okienka, które się pojawi skopiowany wcześniej adres obrazka i zatwierdzić. Powinno pojawić się zdjęcie w treści komentarza. Zdjęcie wkleja się tam, gdzie jest migający kursor tekstu, więc można je wstawiać w dowolnym miejscu. W podglądzie komentarza będzie ono widoczne jedynie w miniaturze, ale po jego dodaniu, czytający będą mieli możliwość powiększenia danego obrazka.

Mam nadzieję, że to klarownie wyjaśniłem, gdyby jednak ktoś miał pytania, to doprecyzuję. Powodzenia. :)

P.S. Nie znalazłem odpowiedniego działu dla tego wątku, więc poproszę moderatora o jego przeniesienie, jeżeli jest w niewłaściwym miejscu. Dziękuję.

Basia:
Ja to po prostu przypnę
Dzięki :-)

clara:
A jak się wstawia adres do strony, tak by pisało "tutaj" a po kliknięciu otwierała się ta strona? Albo inaczej, jak Ty załączasz linki? :)

Moc jest w Tobie!:
Basia, jasne.

clara, będąc w zaawansowanej edycji komentarza, zaznacz wyraz, który ma być linkiem, kliknij w ikonkę kuli ziemskiej (to chyba Ziemia) ;) , tę obok Monalisy, wklej w okienku adres www, do którego ma prowadzić odnośnik i zatwierdź.

clara:
Coś mi nie idzie...

Czy zaznacz znaczy podkreśl? Gdzie ma być zaznaczone słowo w stosunku do adresu www?

Sorki, że Ci tak zawracam głowę...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej