Mała podpowiedź dla osób które są, lub mogą być zarejestrowane jako osoby bezrobotne w PUP:
- istnieje możliwość skorzystania z opcji "Przekwalifikowania zawodowego" na Zielarz - fitoterapeuta, oznacza to, że osoba chętna zgłasza w swoim PUP chęć takiego przekwalifikowania, wypełnia kilka dokumentów w których w jednym z pkt. bardzo ważnym aspektem jest poinformowanie PUP o tym co zamierza się zrobić po odbyciu takiego szkolenia, stąd należy w dokumentach napisać, iż "po szkoleniu zamierza się otworzyć własną działalność gospodarczą" lub jeśli osoba ma taką możliwość, przedstawić oświadczenie przyszłego pracodawcy o zatrudnieniu takiej osoby.
Dokumentacja o przekwalifikowanie zawodowe nie jest trudna do wypełnienia ( z witryny lokalnego PUP należy pobrać wniosek o "indywidualne szkolenie", również nie trzeba mieć doświadczenia zawodowego, ale z uwagi na różne opcje kwalifikowania osób w lokalnych PUP-y, warto uprawdopodobnić potrzebę "przekwalifikowania" np. ten zawód to faktycznie "moja" pasja życiowa, itp. itd. ( lecz za wiele wody nie lejcie, tylko rzeczowo) :-)
Jak ktoś potrzebuje pomocy w podpowiedzi to mogę coś doradzić :-) i absolutnie proszę mojej porady nie brać jako agitację na szkolenie dla organizatorów :-) Piszę zupełnie nie zobowiązująco :-)
Uczestniczyć będą na pewno 4 osoby tu piszące.... no to co ? :-) kto jeszcze jedzie ? :-)