Autor Wątek: Ocet bergeniowy  (Przeczytany 5516 razy)

Offline Viola

• Nowy
  • *
Ocet bergeniowy
« dnia: Lutego 17, 2010, 12:22:16 »
Witajcie.

Jestem tu nowa i na  razie czytam i się uczę, ale chcę się pochwalić i podzielić uwagami na temat octu bergeniowego. Otóż lubię słoneczko, karnację mam dość ciemną i nie wrażliwą skórę, więc latem korzystam z jego uroków. Niestety biorę leki , które w połączeniu ze słońcem pozostawiły brzydkie ślady w postaci przebarwień. Wypróbowałam kilka dostępnych kosmetyków, ale efekt był właściwie żaden. Potem złuszczanie kwasami. Też w zasadzie bez widocznych efektów. No i w internecie trafiłam na opis pana Doktora. Okazało się, że bergenia rośnie sobie w moim ogródku:) a ja nie wiem co to za skarb. Zrobiłam ocet wg podanego przepisu i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jeśli macie jakieś pytania , chętnie odpowiem. Pozdrawiam

Offline mneonka

• Nowy
  • *
Odp: Ocet bergeniowy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 07, 2012, 22:55:45 »
To bardzo ciekawe.
Ja po liszaju płaskim mam na ciele parę plam -przebarwień.
Szukam środka który w tych miejscach wybieli skórę.
Czy ocet bergeniowy ma tak świetne działanie?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Ocet bergeniowy
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 06, 2015, 16:05:04 »
Zamierzam przetestować tonik z tego linku
http://www.luskiewnik.pl/monografie/bergenia.html
Siostra ma dużo plam po trądziku. Zależy nam na funkcji wybielającej i zapobiegającej dalszym wykwitom.

Problem mam z jednym składnikiem a mianowicie :"Sok z ogórka lub macerat wodny ze świeżego korzenia chrzanu, albo kłącza imbiru 20 ml" Chrzanu nie mogłam znaleźć. Słoikowy chyba się nie nadaje. Tak samo z ogórkami z Hiszpanii okraszonymi różnościami. Imbir..siostra średnio go toleruje, choć na moje oko to jakby nie wiedziała o imbirze to może nie byłoby sprzeciwu. Zapobiegawczo zapytam czy można zamienić imbir na coś bardziej dostępnego o tej porze roku?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski