Autor Wątek: Wino z rdestu japońskiego  (Przeczytany 10515 razy)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wino z rdestu japońskiego
« Odpowiedź #30 dnia: Października 05, 2018, 19:55:39 »
Łooo... faktycznie, trochę. :)
Będziesz mieć wino dla całej wsi i jeszcze Ci zostanie. :)

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 12, 2019, 15:22:48 »
Winko wyszło całkiem całkiem według niektórych konsumentów, ale ja jestem średnio zadowolony z walorów smakowych.  Mam jeszcze trochę z 2018, ale szybko go ubywa. Przymierzam się powoli do nowych wykopek i do nowego nastawu, w związku z tym mam pytanie do Kaminskainena i innych orientujących się w temacie osób, warto dolać soku jabłkowego zaraz na początku do tego nastawu? Chciałem trochę ten korzenny smak zneutralizować. Ewentualnie dodać np. dzikiej róży dla wzbogacenia smaku. Ktoś eksperymentował?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 13, 2019, 15:01:33 »
Ja dorzuciłem kiedyś rodzynki i było dzięki temu naprawdę smaczne po rozwodnieniu :D
Jak najbardziej może być sok jabłkowy - przy okazji źródło substancji odżywczych dla drożdży.
Takie wino ma naprawdę konkretne działanie ale UWAGA. W przypadku naprawdę ostrej choroby z grupy "autoimmuno" dużo lepiej działają nalewki i to na mocnym alkoholu, 70% (na suszu też robiłem z takiej mocy i działa wybornie - a jest intensywnie zabarwiona jak od kurkumy (jak Solaren).
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 13, 2019, 15:06:18 »
PS Artevelde, jesteś gdzieś z okolic Wrocławia? Masz na czym zmielić te kłącza? Możesz u mnie - a przy okazji możesz zostawić ze 2 litry mielonki bo mam potrzebujących :) Sam nie dam rady czasowo, ciągła gonitwa.
Różnice, głupcze!

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 14, 2019, 12:24:03 »
Gotowe wino też możesz zmieszać z innym jak ci nie "podejdzie" smak.

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 15, 2019, 13:43:23 »
Nie, jestem bardziej z południa Polski, ale jak zrobię wykopki do ci podeślę co nieco, nie ma sprawy.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 16, 2019, 17:21:40 »
Ogólnie z drożdżami postępujemy wg przepisu producenta - ja mam i takie, które producent każe sypać bezpośrednio na moszcz. Działają wspaniale - i to nawet nie są bayanusy :)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 20, 2019, 18:40:53 »
Nie, jestem bardziej z południa Polski, ale jak zrobię wykopki do ci podeślę co nieco, nie ma sprawy.

Przeoczyłem :) Aż tak nie trzeba, pozyskam sobie - jest pretekst, by się wyrwać z domu. Intrakt jednak silniej działa od nalewki ;)
Różnice, głupcze!

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 21, 2019, 10:34:00 »
Zrobiłem w tamtym roku, z tegorocznego surowca jeszcze nie mam - ale faktycznie wygląda tak jak piszesz.