Autor Wątek: Odparowywanie (? ) nalewek.  (Przeczytany 7124 razy)

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odparowywanie (? ) nalewek.
« dnia: Stycznia 28, 2015, 14:15:52 »
Wiadomo, że nie wszyscy mogą,chcą stosować alkohol.

Wiadomo też, że alkohol (etylowy) jest jednym z najlepszych rozpuszczalników substancji aktywnych zawartych w ziołach a przy tym chyba najpowszechniej stosowanym rozpuszczalnikiem.

I tutaj mam sporo pytań, wątpliwości. Ja znam jakby 2 sposoby częściowego pozbycia się alkoholu: wlewanie do gorącej wody i drugi chyba jednak skuteczniejszy sposób to wstawienie nalewki do piekarnika, nastawienie na temp - i pierwsza wątpliwość, sporo źródeł zaleca 50 stopni i oczywiście włączenie obiegu powietrza.

Zastanawiam się czy to właściwa temp skoro alkohol paruje chyba w 78 stopniach.

Czy ktoś już redukował alkohol do takiego poziomu, że był niewyczuwalny?

Co się dzieje z substancjami które są rozpuszczalne tylko w alkoholu?

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1480
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 28, 2015, 15:54:59 »
Odparujesz w każdej temperaturze - to tylko kwestia czasu. Przyśpiesza proces podniesienie temperatury, obniżenie ciśnienia, zwiększenie powierzchni parowania, wymuszony obieg powietrza.
Substancje rozpuszczalne tylko w alkoholu się wytrącą albo wykrystalizują.

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2015, 18:09:26 »
Da się wyprowadzić jakiś wzór?
Np. typu 50ml nalewki o mocy 50% można odparować ze szklanki do mocy 10% w czasie x?
Może Docent jest w stanie to wyliczyć?

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1480
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2015, 18:37:15 »
Suszyłbym wylane do jakiegoś płaskiego naczynia. Jak wiesz ile alkoholu masz w nalewce czas suszenia w danych warunkach możesz w przybliżeniu określić metodą wagową - zrobić krzywą suszenia w zależności od czasu.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11067
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 28, 2015, 22:01:53 »
Da się wyprowadzić jakiś wzór?
Np. typu 50ml nalewki o mocy 50% można odparować ze szklanki do mocy 10% w czasie x?
Może Docent jest w stanie to wyliczyć?

Chyba musisz to zrobić sam - sprawa zależy od konstrukcji piekarnika i powierzchni naczynia. Ja użyłam kiedyś płaską, emaliowaną miskę do zagęszczania nalewek. Część była błotkiem na dnie, ale ja potrzebowałam do czopków, więc wszystko zeskrobałam i puściłam dalej do "procesu produkcyjnego", czyli zrobiłam glut na mące ziemniaczanej.

Może taki glut mógłby być wygodną formą podania takiej odparowanej nalewki? Enzymy trawienne cos z tym pewnie zrobią i tak.

Pozdrowienia :-)

Wesoły Sen

  • Gość
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 28, 2015, 23:03:24 »
Zawsze można użyć alkoholomierza



do sprawdzenia efektu procesu dealkoholizacji

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2646
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 29, 2015, 12:34:15 »
Albo zmieszać nalewkę z pewną ilością gliceryny i odparować w płaskim naczyniu (np. w temp. 50 st.C) tak, aby zostało niewiele więcej objętości, niż dodaliśmy gliceryny. Tę ostatnią można i spożywać, i dodawać do kremów/maści, więc nie stanowi ona problemu. Jeśli dodamy do 100 ml nalewki 50 ml gliceryny i po odparowaniu zostanie nam 55 ml gęstej cieczy - to mamy tam glicerynę, odrobinę wody i to, co ekstrahent wyciągnął wcześniej z ziół.
Ale też popularny syrop Thymi ma 5% alko - i można spokojnie dawać dzieciom. No chyba, że weszła jakaś inna doktryna ;)
Różnice, głupcze!

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2015, 18:53:37 »
Wesoły.
Nie da się użyć alkoholomierza - to nie czysty alkohol.

Kaminskainen.
Wydaje mi się, że Twój pomysł jest naprawdę genialny.
Niskie, naprawdę niskie ukłony.
Gliceryna która też w końcu jest alkoholem jest w sporej części receptur zamiennikiem alk.etylowego.
Przy całkowitym odparowaniu można się było bać czy to co jest wartościowe i zostało rozpuszczone wcześniej w alk.et. nie zostanie utracone czy zniszczone właśnie na skutek odparowania.
Przy domieszaniu gliceryny na pewno część składników przejdzie do gliceryny, poza tym oczywiście nie ma sensu całkowitego odparowywania alkoholu.

Dziękuję, dziękuję, dziękuję.

Wesoły Sen

  • Gość

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 29, 2015, 23:01:21 »
Ale kto ma taki sprzęt.
Nie powiem, całkiem fajny jeśli zawsze pokazuje zawartość alkoholu.

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 04, 2015, 14:45:58 »
Da się wyprowadzić jakiś wzór?
Np. typu 50ml nalewki o mocy 50% można odparować ze szklanki do mocy 10% w czasie x?
Może Docent jest w stanie to wyliczyć?
niestety nie dałbym rady, jest sporo zmiennych wpływających na ten proces, których i tak nie pomierzymy w domu :-(
a czy w glicerynie i w etanolu składniki rozpuszczają się tak samo......?częśś pewno wyleci z roztworu

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2646
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2015, 00:12:34 »
Janek, nie ma sprawy :)
Ja mam takie proste, niespodziewane pomysły czasem - może to efekt długo uprawianej "kombinatoryki" w różnych dziedzinach, gdzie inwencja i innowacyjność jest pożądana - np. wiązaniu much (do łowienia ryb), pisaniu eseików, obróbce zielsk oczywiście itd. (i robienie przetargów!). Jeśli to rodzaj "genialności" :) to takiej "dziecięcej" - dziecko przychodzi i pyta naiwnie: a można zrobić to tak? Po czym odwraca coś, co od 30 lat stało "tak bo tak" a starsi i mądrzejsi mówią: no patrzcie! Zrobił to gówniarz!
Ale uważam że Basia jest w takich rozwiązaniach najlepsza, żona zawsze ją za to podziwiała ;)
Różnice, głupcze!

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 21, 2019, 09:01:21 »
Drąże temat odparowywania alkoholu, czy kąpiel wodna może się sprawdzić, robił ktoś w ten sposób?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11067
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 21, 2019, 10:15:18 »
Ja to robię zwykle w uchylonym piekarniku z temoobiegiem.
Jak napisał Kaminskainen, przed odparowywaniem trzeba do nalewki dodać trochę gliceryny

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2646
Odp: Odparowywanie (? ) nalewek.
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 21, 2019, 10:17:40 »
Może być łaźnia wodna ale wobec faktu, że odparowujemy zawsze w płaskim naczyniu, np. talerzu do zupy (efekt jest wówczas natychmiastowy, bez długotrwałego przegrzewania nalewki) - i tak najwygodniejsza jest łaźnia parowa. Czyli talerz przykrywa garnek z wrzątkiem, który możemy co jakąś chwilę dogrzać palnikiem. Para skraplająca się na spodzie naczynia/talerza naprawdę mocno go ogrzewa.
Różnice, głupcze!