Autor Wątek: Nerwica, stany lękowe, migrena  (Przeczytany 11604 razy)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
Nerwica, stany lękowe, migrena
« dnia: Stycznia 18, 2015, 14:43:44 »
Witam,

Bliska mi osoba, kobieta, wiek około 35 lat ma problemy związane z nerwicą, opisała mi to tak, ze czasem az sie boi wyjść z domu, nachodzą ją myśli ze coś jej się stanie złego, albo takie bardziej błahe jak np ze zacznie boleć ja głowa etc takie ataki lęku (?) nasilają się przy zmianach pogodowych. Osoba ta dodatkowo ostatnimi czasy ma częste ataki migreny. Ma też problemy z łysieniem androgenowym i to są wszystkie dolegliwości o których mi wiadomo.

Czy zioła / mieszanki ziołowe na uspokajające tutaj coś pomogą ? Proszę o jakieś porady co by tu się mogło sprawdzić.

Pozdrawiam :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Nerwica, stany lękowe, migrena
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2015, 16:21:25 »
Ja bym się zastanowił czy akurat rzeczy "uspokajające" z ziół są właściwe.
W ogóle czy jest sens ziół i co na to psychiatra?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 18, 2015, 17:06:37 »
A może ma nadczynność tarczycy?
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 18, 2015, 20:02:18 »
Tu trzeba antydepresyjne leki. Z ortodoksyjnych nalepszy będzie Amitryptylina bo pomoże na stany nerwicowe, natretne myśli oraz zapobiegnie atakom migrenowym.

Ziołowo można użyć
Na stany nerwicy natręctw: Succus Hyperici 20ml 2x1, ekstrakt 5-HTP z Griffonia Simplicifolia 100mg 2x1

Na migrenę: Złocień Maruna (Feverfew Standardized Extract) tabletki 200mg 1x1
można zobaczyć słabsze jak napar z owocu głogu i kwiatostanu głogu albo zamiennie napar z kwiatu lawendy

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 18, 2015, 22:55:50 »
Mi przy nerwicy i depresji pomogła fluoksetyna 20 mg dziennie pod nadzorem psychiatry, psychoterapia i istotne zmiany w życiu. Wspomagająco, magnez, tran, miłorząb.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 19, 2015, 09:01:50 »
tomczan

Czy u tej osoby te objawy występują od dawna, czy też może da się ich pojawienie pożenić ze wcześniejszym bliskim spotkaniem z kleszczem ?
Z czymś podobnym się te stany kojarzą. Kilku specjalistów z różnych dziedzin medycyny znanej mi osobie po nieudanej próbie leczenia objawów z ich dziedziny, na koniec delikatnie zaczęło sugerować antydepresanty....

Dopiero ktoś inny pozbierał to do kupy i po długim leczeniu praktycznie wszystko ustąpiło. W pierwszej zaś kolejności stany lękowe, które miały lżejszy niż to opisujesz przebieg.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 19, 2015, 09:34:05 »
A może ma nadczynność tarczycy?
"Nie, nie robiłam badań ostatnio, kiedyś tam robiłam ale były ok."

zulu, kleszcza nie miała od lat.

obecnie jem Atywię która miała mi pomóc na włosy, po tych tabletkach wydaje mi się że skórę na buzi mam gorszą, bardziej się przetłuszcza, pojawił się trądzik różowaty.

http://www.doz.pl/leki/p8056-Atywia

Możliwe skutki uboczne:

Często: ból głowy, ból w nadbrzuszu, ból piersi. Niezbyt często: migrena, zawroty głowy, skurcze w kończynach dolnych, nastroje depresyjne, nerwowość, nadciśnienie tętnicze, niedociśnienie tętnicze, choroby dotyczące żył, dolegliwości żołądkowe, nudności, wymioty, zwiększony apetyt, trądzikowate zapalenie skóry, wysypka, wyprysk, choroby skóry, ostuda, wypadanie włosów, krwawienia międzymiesiączkowe, miesiączka bezobjawowa, bolesne miesiączkowanie, powiększenie piersi, torbiel jajnika, ból w czasie stosunku płciowego, zapalenie pochwy/zapalenie sromu, zakażenie dróg moczowych, nagłe zaczerwienienie twarzy,zmęczenie/osłabienie, ból pleców, grzybica pochwy lub inne zakażenia grzybicze, zmiana masy ciała, obrzęk kończyn dolnych i pochwy, zmiana wydzieliny pochwowej, zakażenie dróg moczowych, nagłe zaczerwienienie twarzy, zmęczenie/osłabienie, ból pleców, grzybica pochwy lub inne zakażenia grzybicze, zmiana masy ciała, obrzęk kończyn dolnych.   Lek stosowany zgodnie z zaleceniami nie wpływa na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługi urządzeń mechanicznych w ruchu.

może ta Atywia jej nie służy bo praktycznie każdy z jej problemów można znaleźć w skutkach ubocznych tego "leku hormonalnego"
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 19, 2015, 10:01:47 »
,,Kleszcza nie miała od lat" - borelioza może ujawnić się po wielu latach. Mogła mieć też nimfę i nie zauważyć, albo nie wiedziała co to jest. Przy boreliozie występują nerwice i stany lękowe oraz wiele innych chorób psychicznych i neurologicznych. Z boreliozą jest tak, że każdy objaw do niej pasuje (nawet ból zęba, gorsze widzenie, szumy uszne, kołatanie serca, problemy gastryczne, stawowe, skórne, urologiczne...). Niektórzy pacjenci chorują dosłownie na wszystko, a inni mają pojedyncze objawy. Każdemu na tym forum kto szuka rozwiązania problemu zdrowotnego można zasugerować boreliozę i często by się okazało słuszne. Ciekawe ilu operacji kręgosłupów, kolan itp. można by uniknąć gdyby pacjent najpierw zrobił testy (pomimo ich niskiej wiarygodności)? Bardzo często przy przewlekłej boreliozie jest obniżona temperatura.
Teraz tarczyca - idąc do lekarza dostajemy skierowanie na Tsh - jeżeli jest w normie to tarczyca zdrowa. Często choroba wychodzi w dodatkowych badaniach, za które trzeba zapłacić ft3,4, TPO, USG. Przy chorobach tarczycy i boreliozie zazwyczaj wypadają włosy.
Oczywiście może być jeszcze wiele innych chorób. Zaraz coś napiszę o włosach, z książki którą teraz czytam.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 19, 2015, 10:09:34 »
Izabella Wentz ,,Zalecane jest sprawdzanie poziomu ferrytyny u osób biorących leki hamujące wydzielanie kwasów żołądkowych, inhibitory pompy protonowej, a także u osób, u których występuje wypadanie włosów."

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2015, 22:51:43 »
To jest poważna sprawa, należy udać się do specjalisty lekarza, powiem tylko że moja znajoma miała bardzo podobne problemy jak pani endokrynolog zaczęła obniżać poziom prolaktyny, ale może być wszystko, wyciągi z dziurawca olejowe i alkoholowe poprawiają nastrój ale obniżają poziom prolaktyny.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 20, 2015, 00:23:20 »
[tomczan link=topic=3033.msg40973#msg40973 date=1421656445]

Ok... to i ja się włączę... a raczej zapytam się tak: od kiedy została włączona Atywia ?
Moim zdaniem zmienić/odstawić lek.   bo on wcale nie działa tak jak znajoma Twoja tego oczekuje,  a raczej można domniemać  że objawy niekorzystne nadgorliwie się manifestują i  tak na prawdę nie wiadomo komu ( czemu) je przypisać, ale jeśli zaczęła brać leki z powodu androgenowego łysienia,  to można się domyśleć że w jej organizmie niezła ruletka się dzieje.

Ja bym zrobiła usg tarczycy, powtórzyła  badania tarczycowe (TSH, FT 3- FT4, Anty-TPO) ), poza tym poziom 25 (OHD) czyli D3 i poziom wapnia -> z cała pewnością tu są spore niedobory - jak wygląda poziom żelaza ? oraz prolaktyna, progesteron, estradiol, aldosteron, 17hydroksyprogesteron, androstendion, kortyzol,testosteron wolny, DHEA-SO4 czyli dalsze pytania czy przypadkiem nie ma policystycznych jajników ? Czy są wykluczone choroby nadnerczy i przysadki mózgowej ?

Co do cery i włosów-  mogę się tu rozpisać,  ale mam trochę więcej pytań, więc jeśli chcesz, to podaj znajomej kontakt do mnie,  to spróbuję jakoś jej pomóc ( na priv podam tel) - nie obiecuję  że pomogę, ale chociaż naświetlę w jaki sposób,  może sobie na dzień dzisiejszy pomóc.

Z tymi "pokręconymi" hormonami jest bardzo dużo problemów. U nas na wybrzeżu mam mnóstwo młodych osób które mają problem np.  z tarczycą, często się zdarza że już 11latki są na euthyroxie. Drugą trudną grupą są osoby z zaburzoną gospodarką hormonalną,  ale każdą z tych grup charakteryzują podobne objawy które my ( Zielarze z Luskiewnika) :) zakwalifikowalibyśmy do natychmiastowego uszczelniania jelit, dlatego Tomczan ja bym nawet kierowała się w tą stronę.

pzdr
Anna

Moje dalsze pytania oparły by się o kwestię wypróżniania ( czy jest codzienne i bezproblemowe tak jak stwórca to zaplanował ? ) jak wyglądała historia z przeziębieniami i innymi chorobami ?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2015, 00:48:26 wysłana przez Alinge »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 20, 2015, 21:26:06 »
Też myślę to, co Alinge - majstrowanie przy hormonach tylko z powodu włosów to absolutne wariactwo. Przecież jest masa estrogennych wcierek czy płukanek, które działają miejscowo - tu znajdzie się masę przepisów.

Niech dziewczyna lepiej wsuwa dużo zielska wszelakiego, w miarę możliwości kupowanego na targowiaskach, brudnego, czyli prosto z kopca. Dalej - masa probiotyków, kwaśnego mleka i domowych kiszonek.

Dużo pić gazowanej wody mocno mineralnej z sokami, by się wszystko lepiej przyswajało.
Zioła wszelkie "babskie": kalina, wszelkie bylice, przywrotnik, rdest ptasi, przetacznik, lipa, olcha, arcydzięgiel, kozłek, żeńszeń - to wszystko w wywarach, nawet te ostatnie, proporcje w mieszance losowe, jak czegoś nie ma, to nie szkodzi. Dziennie oróżnić litrowy termos z litrem wywaru z trzech łyżek mieszanki - po zagotowaniu wlać do termosu razem z fusami. opróżnić po łyku w porach losowych. Można podgrzać.

Jeśli są problemy z kupą, to dołożyć do miksu korę kruszyny na kilka dni

Zrobić sobie w słoiku miks olejowy z mielonych przypraw - papryki, pieprzu, ziela angielskiego czy co tam się nawinie, byle mielenie było w miarę możliwości przed mieszaniem, lub by przynajmniej torebkę otwierać przed mieszaniem. To po pół łyżeczki rano i przy obiedzie.

Fajnym przeciwdepresyjnym gotowcem są apteczne krople Mentoval, które przy okazji goją jelita.
Inne to cukierkowate tabletki Valused.

Pozdrowienia :-)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 20, 2015, 21:27:57 »
Ja łysieję z godnością  :D

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 21, 2015, 00:22:07 »
Ja łysieję z godnością  :D

Właśnie :-) na tym polega równowaga w przyrodzie :) mężczyznom przystoi łysieć, ba nawet dodaje to im seksapilu a biedne kobiety niestety cierpią  ... mężczyznom nie przeszkadzają ich zmarszczki,  a kobiety ich nie tolerują :-) mężczyznom nie przeszkadzają ich własne ponad stan brzuszki,  a kobiety walczą z dodatkowym kg itd :-)) :-)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 21, 2015, 00:41:24 »
Czasem lepiej siebie zaakceptować niż upiększać za miliony jak matka Rambo

Czy Kurowska

Ściągnął perukę z głowy umył szamponem, wyciagnął protezę umył zęby a mówią że starość nie radość a aż oddechu nie mogę złapać ze śmiechu.