Autor Wątek: Zioła a zwężenie tętnic  (Przeczytany 56821 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: Zioła a zwężenie tętnic
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 10, 2011, 13:30:07 »
Jeżeli nie wyeliminujecie z diety całkowicie cukru, białej mąki, produktów wysokoglikemicznych, chemii (konserwantów, polepszaczy itp), nie zwiększycie ruchu fizycznego, to twierdzę że żadne zioła nie pomogą. To takie moje  osobiste zdanie.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 10, 2011, 13:54:00 »
Bez wątpienia i po milionkroć tak właśnie
Eliminacja cukru mąki ziemniaków bardzo bardzo pomaga oczyszcza żyły.
Bez żadnych tam naukowych dywagacji jeśli wyeliminujesz z diety produkty mączne i cukrowe a jesz mięso to czujesz się lepiej

Żyjemy w czasach w których nauczyliśmy się jeść dużo często i wierzyć w to że pomoże nam ta czy tamta tabletka. Zioła są cudownymi lekami dodatkami ale spożywane razem z tym współczesnym świńswem żywnościowym nie wiele zdziałają.

Przykład cukrzyca wiele książek filmów , słynny film "przełom " na youtubie . A więc można odpowiednią dietą ją wyeliminować całkowicie lub prawie całkowicie.
A farmacja i medycyna nauczyła nas że można wszystko jeść i się nie ruszać zażyć tableteczkę i wszystko będzie dobrze---- nie będzie!

Tak wiele jest chorób które można wyeliminować poprzez dietę ruch dyscyplinę - właściwie to wszystkie oprócz ostrych nagłych stanów.

A tak to przychodzi do lekarza osoba która ma 40 kg nad wagi ledwie się rusza i jest leczona na serce
nogi
cukrzycę
wrzody

Potem worek leków w aptece a wszystko razem ogromna porażka i to jest porażka człowieka nie medycyny.  To tak jak by do malucha zapakować do malucha szafę na dach i wystawić na tor do wyścigu. Prędzej czy później musi się rozpaść.

Piszę to nie po to by krytykować medycynę, czy nie wierzyć jej w możliwości, bo było by to wszystko czystym idiotyzmem, ale po to by powiedzieć, że to w człowieku i jego
- dyscyplinie jedzenia ,
- ćwiczenia,
- konsekwencji,
można osiągnąć wszystko

Ważne są ćwiczenia, dostosowane do wieku, do  możliwości

Kiedyś sam ważyłem 95kg przy 175 cm wzrostu, bylem wysportowany ale była zawsze zadyszka  , naderwania mięśni, zwichnięcia. Gdy zacząłem ważyć 80kg obecnie 74kg czułem się jak nowonarodzony, silny szybki, zniknęły dziwne bóle itd.

Nawet nie wiecie jaka radość jest w człowieku jaka chęć życia gdy biegniesz i nie czujesz zmęczenia, sypiasz normalnie. Z radości człowiek chce całować ściany.

Ktoś powie " po co mi ćwiczenia pracuję w pracy ciężko fizycznie, wszystko mnie boli" O to właśnie chodzi że praca powoduje wysiłek statyczny, obciażający, a nie odciążający.

W latach 60 były w radiu rano takie audycje "gimnastyka o poranku" albo jakoś tak przypomnijcie mi i to miało sens niestety  i to ogromny.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 10, 2011, 23:47:17 »
Kiedyś sam ważyłem 95kg przy 175 cm wzrostu, bylem wysportowany ale była zawsze zadyszka  , naderwania mięśni, zwichnięcia.

A teraz opowiedz, szczerze, jak na spowiedzi, jak do tego doprowadziłeś, o ile nie byłeś medycznie chory?
Bo 3 kromki chleba na śniadanie + porządny obiad + 2 kromki na kolację + godzina dziennie kopania piłki lub rzucania kijów psu tak człowieka nie załatwi.
Opowiedz ku przestrodze.

Pozdrowienia :-)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 10, 2011, 23:51:07 »
kiedy rzuciłem tłuste jedzenie nic nie chudłem

kiedy przestałem jeść słodkie chudłem w oczach jedząc surowe warzywa
co dzień co dwa dni było widać różnicę na wadze. Co dzień patrzysz a tu masz mniej o kilka deko , na wadze elektronicznej widać wszystko. Mięso jadłem i jem normalnie. Odrzuciłem chlebuś placki i słodkie wszystko. Efekt widać natychmiast.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 11, 2011, 08:24:12 »
Mało kto ma taki twardy charakter jak Vitara i dlatego zmiany w jadłospisie powinny ujawnić, że zdrowiej znaczy smaczniej, ciekawiej, bardziej kolorowo i ogólnie lepiej . Surowe warzywa to dla wielu asceza nie do przejścia.

Kiedy mówimy o wyeliminowaniu np. ziemniaków to chodzi o to, że można ugotować
dziki ryż
zamiast białego ryżu brązowy, czerwony, czarny
kaszę jaglaną
amarantus
kaszę gryczaną
kaszę jęczmienną
komosę ryżową
można zmieszać kilka ziaren
dodać moczone nasiona słonecznika, pestki dyni, mielone orzechy
do garnka z gotującym się ziarnem można dodać przyprawy (i nie mam na myśli soli), suszone warzywa

Po prostu trzeba załapać, że są inne opcje i to często smaczniejsze niż ziemniak. Nie trzeba być niewolnikiem kulturowych przyzwyczajeń, świat jest bogaty i korzystajmy z tego.

To już trochę rozpusta i deser, ale bataty też są smakowite. Są w lidlu.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 11, 2011, 08:46:27 »
1 września tego roku miną 4 lata jak całkowicie wyeliminowałam ze swojej diety cukier.... nigdy nie miałam problemów z nadwagą więc pozwalałam sobie ile sie dało.... uwielbiałam zozole.... były wszędzie: w torebkach,kieszeniach, w dodatku wszystko słodziłam.Nie podobało sie to mojemu mężowi, który nie używał cukru. Zaczęłam się kryć z cukierkami... jak dziecko. Pewnego dnia odebrałam wynik swojego profilu lipidowego: cholesterol całkowity 310, trójglicerydy 350! Szok i zimny prysznic na głowę!Wystraszyłam się nie na żarty.... odstawiłam całkowicie cukier, wprowadziłam więcej ciemnego pieczywa.... zaczęłam tracić na wadze.... w ciągu 4 miesięcy ponad 6 kg.... koleżanki sugerowały żebym poszła do lekarza, bo pewnie jestem chora. W grudniu , po niespełna 4 miesiącach zrobiłam ponowne badanie.... cholesterol całkowity:120, trójglicerydy 110.Tyle wystarczyło , by wyniki poprawiły się.
Dwa lata temu, u mojego 52-letniego męża zdiagnozowano raka prostaty. Operacja, radioterapia...zaczęłam interesować się tematem diety.... kupiłam "Antyraka", godzinami ślęczałam przy komputerze szukając informacji co mogę zrobić.... czynnie uczestniczę w forum raka prostaty www.rak-prostaty.pl  Założyłam w "Kuchni antyrakowej" watki i wpuszczam tam ludziom wszystko co uznaję za wartościowe. Oczywiście mam swoich przeciwników, którzy nie wierzą, że dietą można coś pozytywnego zdziałać, mam też sojuszników....tak naprawdę, to dieta antyrakowa jest taka sama jak dieta przy chorobach kardiologicznych, cukrzycy i innych choróbskach.
Jedena z osób czytających moje wpisy zaczęła stosować dietę, wprowadziła aktywny ruch...przy okazji raka prostaty, człowiek ten miał od wielu lat nadciśnienie. Po jakimś czasie od wprowadzenia zmian w diecie, u tego pana pojawił się męczący kaszel, zaczął się źle czuć....oczywiście onkolog zaczął od rtg płuc w celu wykluczenia przerzutów....nic nie znalazł, później testy pulmonologiczne, alergologiczne... nic. W pewnym momencie kardiolog zasugerował odstawienie leków na nadciśnienie.... kaszel minął jak ręką odjął. Okazało się, że ciśnienie wróciło do normy, leki są niepotrzebne. A przecież mówi się, że wprowadzenie tych leków łączy się z koniecznością brania ich przez całe życie.....ludzie czekają na cudowne pigułki.... nie chcą, albo nie potrafią wprowadzić zmian w swoim odżywianiu...a szkoda, bo można dokonać tym cuda.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 11, 2011, 08:56:21 »
Bardzo ciekawa opinia koleżanko Ewaryn .
Mam taką prośbę osobistą ale myślę że ona może pomóc wielu ludziom w końcu o to też chodzi na forach, skoro wrzucasz tam to co sądzisz że ludziom pomoże, a na pewno spędziłaś nad tym dużo czasu, proszę Cię napisz chociaż by hasłami co może pomóc ludziom z nadciśnieniem czy rakiem.

To bardzo ważne bo naprawdę może pomóc napisz proszę.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 11, 2011, 09:35:26 »
Jeżeli nie wyeliminujecie z diety całkowicie cukru, białej mąki, produktów wysokoglikemicznych, chemii (konserwantów, polepszaczy itp), nie zwiększycie ruchu fizycznego, to twierdzę że żadne zioła nie pomogą. To takie moje  osobiste zdanie.
Też to powtarzam, są jednak zioła ułatwiające zadanie.

Na początku mojej przygody z ziołami była yerba-mate, a plan walka z nadciśnieniem. Widziałam wcześniej skutki zmagań z nadciśnieniem medycyny oficjalnej- coraz więcej tabletek, coraz więcej chorób i tragiczny koniec.

Yerba oczywiście uporała się z nadciśnieniem i polepszyła przy okazji pracę różnych narządów. Muszę przyznać, że w namawianiu do jej picia odnoszę dosyć pozytywne efekty, czego nie mogę powiedzieć o namawianiu do leczenia gardła goździkami itp. Zauważyłam, że piją ją najchętniej mężczyźni .

Piszę to jedząc gryczaną kaszę gotowaną z suszonymi warzywami  z mięskiem w przepysznym sosie cynamonowo-imbirowo-goździkowo- kurkumowo-śliwkowym a do tego serek biały z rzodkiewką, roszponką, estragonem, szczypiorkiem ,miętą, oregano i pietruszką (ale ten mój chłopaczek pysznie gotuje) i tak mi przykro, że ktoś w tym czasie zjada białą bułkę z kiełbasą.

Ja też poproszę o linki , a także  wpisy w dziale jedzenie
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2011, 18:40:21 wysłana przez ineslik »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 11, 2011, 09:49:06 »
Jeżeli nie wyeliminujecie z diety całkowicie cukru, białej mąki, produktów wysokoglikemicznych, chemii (konserwantów, polepszaczy itp), nie zwiększycie ruchu fizycznego, to twierdzę że żadne zioła nie pomogą. To takie moje  osobiste zdanie.
Też to powtarzam, są jednak zioła ułatwiające zasanie.

Na początku mojej przygody z ziołami była yerba-mate, a plan walka z nadciśnieniem. Widziałam wcześniej skutki zmagań z nadciśnieniem medycyny oficjalnej- coraz więcej tabletek, coraz więcej chorób i tragiczny koniec.

Yerba oczywiście uporała się z nadciśnieniem i polepszyła przy okazji pracę różnych narządów. Muszę przyznać, że w namawianiu do jej picia odnoszę dosyć pozytywne efekty, czego nie mogę powiedzieć o namawianiu do leczenia gardła goździkami itp. Zauważyłam, że piją ją najchętniej mężczyźni .

Piszę to jedząc gryczaną kaszę gotowaną z suszonymi warzywami  z mięskiem w przepysznym sosie cynamonowo-imbirowo-goździkowo- kurkumowo-śliwkowym a do tego serek biały z rzodkiewką, roszponką, estragonem, szczypiorkiem ,miętą, oregano i pietruszką (ale ten mój chłopaczek pysznie gotuje) i tak mi przykro, że ktoś w tym czasie zjada białą bułkę z kiełbasą.

Ja też poproszę o linki , a także  wpisy w dziale jedzenie
Miło mi, że tak szybko jest odzew na to co napisałam.... najprościej będzie jak wejdziecie na "moje" forum  www.rak-prostaty.pl      W dziale "kuchnia antyrakowa" znajdziecie wszystkie moje wpisy. Oczywiście dużo na temat raka prostaty i diety   Jednak tak ogólnie pasuje to dla wszystkich. Dieta w raku prostaty zakłada większe ograniczenia niż to bywa normalnie, bo musieliśmy drastycznie ograniczyć mleko i jego przetwory (wapń z mleka może stać się przyczyną wznowy- tak mówią badania). Nota bene: zauważyłam, że mleko to temat bardzo kontrowersyjny. A więc miło mi będzie jak wejdziecie na forum. Nie trzeba się logować, by czytać. A tak przy okazji: jeżeli są tu panowie dobiegający 50-tki lub więcej, albo żony czy córki  to zadbajcie, by Wasi mężczyźni SYSTEMATYCZNIE robili badanie PSA.  Odnotowuje się duży wzrost zachorowań na tego raka....można nie mieć żadnych objawów... panowie nie zaniedbujcie tego prostego badania krwi za 30 zł, abyście nie musieli przeżywać tego koszmaru, który przeżywamy z mężem. Ewa

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 11, 2011, 10:17:42 »
kiedy rzuciłem tłuste jedzenie nic nie chudłem

kiedy przestałem jeść słodkie chudłem w oczach jedząc surowe warzywa
co dzień co dwa dni było widać różnicę na wadze. Co dzień patrzysz a tu masz mniej o kilka deko , na wadze elektronicznej widać wszystko. Mięso jadłem i jem normalnie. Odrzuciłem chlebuś placki i słodkie wszystko.

Ale mnie interesowało nie dlaczego schudłeś, ale dlaczego tak utyłeś? Dla zdrowego chłopaka 20+ lat 95kg/175cm to jest katastrofalna nadwaga, normalnie w tym wieku trudna do wykonania. Co innego w wieku lat 50+.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 11, 2011, 10:37:28 »
złe odżywania wiejskie - predyspozycje genetyczne
studia - 3 kierunki na raz - stres, , popadanie w jedzenie. Lubiałem jeść i jadłem

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 11, 2011, 13:12:12 »
Ja leczyłam tabletkami nadciśnienie przez 5 lat. Zastosowałam zdrowe odżywianie. ) 0 cukru, unikanie maki. Dużo jarzyn, owoców,kasze. Brałam przez pół roku pau d`arco, póxniej zioła szwedzkie i jakąś chwile citrospet.  Przy pau d`arco nie można pić alkoholi,kawy, herbaty i oczywiście nie można palić. Już po 2 miesiącach musiałam odstawić tabletki na nadciśnienie. Uregulowało się samo i mam je idealne od 6 lat. Lekarka zdziwiła się a nawet mnie opieprzyła, że mi nie wierzy. Musiałam prowadzić książkę mierzenia ciśnienia i po pół roku mi uwierzyła. Dieta potęga ja wiem. Wróciło mi cudowne samopoczucie jakiego nie miałam nawet w wieku 30 lat. Niestety co mnie łatwo było zrobić, bo pomyślałam, że większa przyjemność dobrze się czuć niż smacznie najeść. Dla innego mogą być z tym problemy. Jak dla mojego męża.  Rzecz też w tym, że po zmianie sposobu odżywiania, po jakimś czasie, organizm zaczyna lubić to inne jedzenie, a odrzuca go od wcześniejszego. Smaki się zmieniają. Organizm umie rozeznać sam co naprawdę jest dla niego dobre, tyle,  że trzeba przetrzymać jakiś czas.

I byłoby wszystko fajnie ale w ubiegłym roku musiałam jeść co dali. Losy życiowe sprawiły, że nawet nie mogłam sama zrobić zakupów i nie miałam wpływu na to, co jem, a leciało jedzonko supermarketowe. Efekt : po pół roku cukier 380... Miałam predyspozycje rodzinne no i stało się. Nie poddałam się. Oczywiście od diabetyka pilnowane tableteczki i znów pilnowanie diety z tym, że włączyłam dużo do niej orzechów i ziół. Minęło 10 miesięcy od stwierdzenia cukrzycy typu II. Po świętach wielkanocnych wizyta u diabetyka. Tabletki odstawiono. Jest nieźle.  Kolejne badania za 3 miesiące.

Ludzie naprawdę nie wierzą, że da się bardzo dużo zrobić dietą i ziołami. Czują się jak skazani, bo tyle znają przypadków, że bez szans... A te przypadki po prostu jedzą jak leci...

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 11, 2011, 13:27:04 »
ma dokładnie te same odczucia te same wnioski
Aby uniknąć monotonii w tym roku podobnie jak w poprzednim zamrażam duże ilości w zamarażacie
- liści selera
- naci pietruszki
- pokrzywy majowej
- aronii
- jeżyny

To wszsytko działa spróbujcie Polecam też kiełki
 i ten film 

http://www.youtube.com/watch?v=1roi45o07BI

To nie jest okrywanie że coś były be a nagle jest super bo jakieś tam badania wskazały że jest ok. Ta dieta choć może różnie nazywana była znana od lat wielu od stuleci.
Nikomu nic ani nikt nie zagwarantuje sukcesu, długiego życia, zdrowia, wyzdrowienia, ale po jedzeniu tego przez kilka tygodni miesięcy - zależy od człowieka i organizmu czujesz się naprawdę bosko

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 11, 2011, 14:21:35 »
Dieta wiejska nie jest zła, zły jest brak odpowiedniego dla tej diety ruchu i wysiłku. Studia na 3 kierunkach jednocześnie, to pewnie ani porządne studia, ani porządne życie. No, chyba, że to są studia typu 10 godzin bezstresowych zajęć tygodniowo. Dobra, dobra - wyłazi ze mnie stara politechnika ;-)

Wszystkie indeksy glikemiczne i tak dalej byłyby super, gdyby nie jeden mały szczegół, a właściwie dwa szczegóły organizmu: wątroba i nerki. Jeżeli białko ma stać się źródłem energii dla organizmu, to na dłuższą metę szykują się problemy z różnymi reumatyzmami na czele. Ja nie mówię, że należy jeść białe bułeczki polane lukrem zamiast razowych zagryzionych kapustą. Ja mówię, że nie należy przesadzać z białkiem. Białko ma być budulcem a nie źródłem energii. Nie jesteśmy drapieżnikami i to trzeba zaakceptować. Śmiem twierdzić, że nawet większość z nas tutaj pochodzi z rodzin, które były od pokoleń karmione przez jedyne Krowy-Żywicielki, a nie z rodzin ludów myśliwskich lub pasterskich.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 11, 2011, 15:17:40 »
studia to chemia technologia zywnosci i techniki komputerowe wszystkie inż . Sama oceń kiepskie, czy nie i to nie są dwie specjalności na jednym kierunku, tylko od zera do magistra lub inżyniera. No ale to to może nie jest temat tego forum

Co do źródła energii to ja nie wyeliminowałem tłuszczów zwierzęcy i roślinnych tylko
a) ograniczyłem
b) urozmaiciłem
c) zróżnicowałem.