Autor Wątek: Niedomówienia i sztuczki sprzedawców, czyli jak się nie dać robić "w konia" ;)  (Przeczytany 2261 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Byłam sobie w Castoramie (to nie reklama raczej) i moim oczom ukazała się ciekawa roślina. Co jak co, ale zielsko wszelakiej maści zawsze budzi moje zainteresowanie.

Owe cudo wygląd miało niecodzienny. Z litrowej doniczki wystawała brązowa niby bulwa, niby gruby pień, wysokości kilkunastu centymetrów. Powyżej była czuprynka kilku jasno zielonych pędów, coś jakby pnącza, ale jeszcze małe. Liście trzyklapowe z bardzo głęboką zatoką przyogonkową, zatoka zamknięta. Skórka gładka, ale nie błyszcząca. Liście cienkie, delikatne. Cena tego cuda przekraczała 30 zł za sztukę, chyba 36,99 zł. Na etykiecie była egzotyczna nazwa "Ipomea".
Ładne, egzotyczne i drogie - w sam raz na jakiś prezent, pomyślałoby się :) ;)

Szkoda tylko, że nie było pełnej nazwy Ipomea batatas, czyli Wilec bulwiasty, a bardziej pospolicie batat, czyli słodki ziemniak. Bataty, jak każdy bywalec marketów wie, można kupić na stoisku warzywnym za 10-20 zł/kg - w zależności od jakości i pory roku :D ;)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
trzeba pamiętać, że zanim ziemniaki trafiły na pola w Europie również były roślinami ozdobnymi ;D historia kołem się toczy

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Kuzyn opowiadał mi jak na jakimś przedświątecznym straganie pani sprzedawała ziołowe cudeńka w małych buteleczkach (nie wiem jak małych - z opisu kuzyna podejrzewam, że 100 ml). Cena tych cudownych preparatów od 80 do 120 zł. Kuzyn zainteresował się cudeńkiem z jarzębiny. Poprosił panią o możliwość skserowania wydruku o cudownym działaniu leku. Zrobił kopię w punkcie ksero i obiecał, że się zastanowi nad kupnem. Napisane było: ,,Jarzębina", ale co dokładnie (syrop, intrakt, nalewka) słodka tajemnica. Działanie imponujące, dosłownie cudowny lek na wszystko - wskazania imponujące... Dawkowanie - na czczo 3 duże krople 20 min przed posiłkiem. Podany jeszcze numer tel i adres mailowy.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller